Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chornoochenko_S_I_2005_-_Tsivilny_protses.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
3.19 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Розкрити зміст поняття законної сили судового рі­ шення.

  2. Визначити об'єктивні та суб'єктивні межі дії законної сили судового рішення.

  3. Порівняти судове рішення та судову ухвалу.

  4. Назвати основні структурні елементи судового рішення.

  5. Назвати умови постановления додаткового рішення.

  6. В який строк постановляється додаткове рішення?

  7. Розкрити зміст таких якостей судового рішення: виключність, преюдиціальність, загальнообов'язковість.

  8. В який строк подається заява про роз'яснення рішення?

  9. Назвати випадки, в яких суд вправі роз'яснити своє рішення.

258

Розділ 20. ЗАОЧНИЙ РОЗГЛЯД СПРАВИ

20.1. Поняття і значення заочного розгляду справи

Глава 8 нового цпк України "Заочний розгляд справи" розділу „Позовне провадження" встановлює умови і порядок розгляду справи в порядку заочного провадження заочного рішення.

Відновлення інституту заочного рішення- у чинному процесуальному законодавстві обумовлено рядом причин. Головна з них полягає в тому, що здійснення права на судовий захист неможливе без і закріплення дійових, ефективних і доступних правових механізмів, що забезпечують його реалізацію. Одним з таких механізмів є розширення гарантій прав і інтересів учасників процесу.

Судова практика засвідчує, що відповідачі не завжди прагнуть брати участь у змагальному цивільному судочинстві. Така ситуація обумовлюється рядом обставин, в тому числі і усвідомленням відповідачами законності та доведеності звернених до них позовних вимог, відсутністю належних юридичних процесуальних знань та навичок захисту, неба­жанням залучати до процесу досить дорогу адвокатську допомогу.

За таких умов, в першу чергу через неявку відповідачів, суди змушені відкладати розгляд справи зі всіма насту­паючими правовими наслідками ( порушення строків розгляду справ, збільшення судових витрат тощо).

Небажання відповідачів з'являтися до суду відоме і світовій юстиції, а тому в ряді країн (Великобританії, Німеччині, Франції, США, Росії) прийняті і діють інститути заочного судочинства.

Інститут заочного рішення спрямований, з одного боку, на розширення судового захисту суб'єктивних прав громадян і організацій, свободи їх вибору (принципу диспозитивності),

п* 259

Чорнооченко C.I.

Цивільний процес

а з іншого - на недопущення можливості зловживання відповідачем суб'єктивними процесуальними правами і встановлення несприятливих наслідків за зловживання ними. Зазначена мета відповідає ст. 23 Конституції України, згідно з якою кожна людина має право на вільний розвиток своєї особистості, якщо при цьому не порушуються права і свободи інших людей.

Відповідно до нового цивільно-процесуального законо­давства заочний розгляд справи провадиться у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином по­відомлений і від якого не надійшло повідомлення про причини неявки або якщо зазначені ним причини визнані судом непо­важними. За таких умов суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

В юридичній літературі заочним провадженням називають також установлений законом порядок проведення судового засідання і ухвалення рішення по позову під час відсутності відповідача. Однак при відсутності відповідача чи в разі явки в судове засідання одного з кількох відповідачів допускається розгляд справи і в порядку загального провадження. При наявності тих самих умов: відсутності відомостей про причини неявки відповідача, або у випадку визнання судом причин неявки в судове засідання неповажними, або коли відповідач навмисне затягує процес - суд вправі розглянути справу у загальному порядку.

Головною відмінною рисою заочного розгляду справи є правові наслідки, які настають внаслідок заочного прова­дження та ухвалення рішення.

Основним правовим наслідком заочного розгляду справи є ухвалення заочного рішення і встановлення способів його перегляду: як спрощеного - шляхом подання заяви про перегляд заочного рішення, так і загального - апеляційного або касаційного.

До порядку розгляду справи в заочному провадженні цивільного процесу України недопустиме застосування

260

терміну "спрощена процедура". Розгляд справи в порядку заочного провадження за спрощеною схемою є характерною рисою англійського й американського цивільного процесу, де не ведеться дослідження будь-яких доказів, а судовий розгляд зводиться лише до оголошення рішення проти сторони, що не з'явилася.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]