Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chornoochenko_S_I_2005_-_Tsivilny_protses.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
3.19 Mб
Скачать

21.2. Розгляд скарг на неправильності в списках виборців та в списках громадян, які мають право брати участь у референдумі

Відповідно до ст. 238 ЦПК скарги на відхилення діль­ничною виборчою комісією або дільничною комісією з

271

Чорнооченко C.I.

Цивільний процес

18»

референдуму заяв про неправильності в списках виборців чи в списках громадян, які мають право брати участь у рефе­рендумі, подаються до районного (міського) суду за місцем розташування відповідної дільниці.

Засобом порушення судової діяльності по справах про неправильності в списках виборців та в списках громадян, які мають право брати участь у референдумі, є скарга, заява. Ініціатором порушення справи є заявник. Дана категорія справ розглядається місцевими судами за місцем розташування виборчої дільниці по проведенню виборів або референдуму.

Суди повинні приймати на розгляд як скарги осіб, які заявляють про те, що відповідна дільнична виборча комісія або дільнична комісія з референдуму, складаючи списки виборців чи списки громадян, які мають право брати участь у референ­думі, допустила щодо них неправильності, так і скарги осіб, які заявляють, що до списку виборців, списку громадян, які мають право брати участь у референдумі, неправильно включена та чи інша особа, яка не має виборчого права чи права брати участь у референдумі, або не включена особа, яка його має.

Відповідно до ст. 239 ЦПК можуть оскаржуватися такі обставини: 1) на неправильності, неточності, перекручення в списках виборців та в списках громадян, які мають право брати участь у референдумі; 2) на включення в списки виборців та в списки громадян для участі у референдумі осіб, які не мають виборчого права або права брати участь у референдумі; 3) на не включення в списки виборців та в списки для участі у референдумі громадян, які мають таке право.

Скаргу на неправильності в списках виборців чи в списках громадян, які мають право брати участь у референдумі, суд повинен розглянути у відкритому судовому засіданні не пізніше трьох днів, включаючи і день надходження скарги, якщо вона подана не пізніше дванадцятої години цього дня.

Існують певні особливості судового розгляду справ по скаргах на неправильності в списках виборців чи у списках громадян, що мають право брати участь у референдумі. Таких

272

особливостей дві: обов'язково відкриті судові засідання в справі і скорочений строк розгляду цих справ. Обидві особливості обумовлені політичним значенням цих справ. Приймаючи скаргу до розгляду, суддя повинен постановити ухвалу про порушення цивільної справи. Під час прийняття скарги суддя має провести і головну підготовчу дію -опитування заявника. Інші підготовчі дії - опитування заінтересованих осіб, витребування письмових доказів і т.д. -суддя повинен оперативно здійснювати з урахуванням скороченого строку розгляду цих справ.

Відповідно до Закону України від 18 жовтня 2001 р. "Про вибори народних депутатів України" потрібно змінити редакцію і цієї статті ЦПК відносно строків розгляду скарги. Згідно з п. 10 ст. 31 Закону скарги про неправильність у списках виборців розглядаються судом у п'ятиденний строк, але не пізніше дня, що передує дню виборів; а якщо скаргу подано у день виборів, вона повинна бути розглянута судом негайно, але не пізніше часу закінчення голосування.

Цей строк встановлений для того, щоб суд встиг роз­глянути цивільну справу і щоб дільнична комісія могла реалізувати рішення суду по скарзі.

У судове засідання для участі в розгляді справи обов'язково викликаються заявник і представник відповідної дільничної виборчої комісії чи дільничної комісії з референдуму.

Склад осіб, що беруть участь у справі, у кожному кон­кретному випадку залежить від предмета скарги, а отже, і від предмета судового розгляду. Якщо предметом судового розгляду є скарга про неправильності, перекручення, не­точності у списках виборців чи у списках громадян, що мають право брати участь у референдумі, то особами, що беруть участь у справі, будуть заявник і представник дільничної виборчої комісії або дільничної комісії з референдуму.

Якщо предметом судового розгляду є скарга про включення в списки осіб, що не мають права брати участь у виборах чи у референдумі, або навпаки, про невключения в списки особи, яка має таке право, то поряд з особою, що звернулася зі скаргою в суд,

273

Чорнооченко C.I.

Цивільний процес

18*

і представником дільничної виборчої комісії або дільничної комісії з референдуму до суду викликається і особа, відносно якої подана скарга і допущені зазначені неправильності в списках.

Неявка зазначених осіб не перешкоджає розгляду справи. Однак у суду повинні бути дані про те, що особи, що беруть участь у справі, належним образом повідомлені про час і місце розгляду справи.

Якщо суд визнає скаргу заявника необгрунтованою, він постановляє рішення про відмову в задоволенні скарги. У тому разі, коли скарга є обґрунтованою, суд задовольняє скаргу своїм рішенням. Рішення є остаточним і набуває законної сили негайно, а отже, воно не може бути оскаржене в апеляційному порядку. Копії судового рішення про задоволення скарги повинні бути негайно видані заявнику і надіслані у відповідну виборчу комісію чи комісію з референдуму для негайного внесення змін у списки виборців чи списки громадян, що мають право брати участь у референдумі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]