Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chornoochenko_S_I_2005_-_Tsivilny_protses.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
3.19 Mб
Скачать

Контрольні запитання

1. Дайте визначення стадії підготовки справи до судового розгляду.

  1. Визначте строки підготовки справи до судового роз­ гляду.

  2. Які дії здійснює суддя на стадії підготовки цивільної справи до розгляду?

  1. Назвіть дії судді після прийняття позовної заяви.

  1. Назвіть загальні строки підготовки справ до судового розгляду.

  2. Яким чином суддя оформляє призначення справи до розгляду?

  1. Який існує строк підготовки складних цивільних справ?

  2. Чи можливе об'єднання та роз'єднання позовів у стадії підготовки?

  3. Чи можна у процесі підготовки справи вирішити питання про забезпечення позову?

  1. Визначте підстави для застосування забезпечення позову.

  2. За чиєю ініціативою проводиться забезпечення позову?

  3. Дайте загальну характеристику судовим викликам та повідомленням.

214

Розділ 18. СУДОВИЙ РОЗГЛЯД

18.1. Поняття стадії судового розгляду цивільних справ

Судовий розгляд можна розглядати як інститут цивільного процесуального права і як стадію цивільного процесу.

Судовий розгляд як інститут цивільного процесуального права - це система норм, що регулюють суспільні відносини між судом та іншими учасниками процесу і діяльність суду та інших учасників процесу, спрямованих на розгляд і вирішення цивільно-правових спорів, справ з адміністративних право­відносин і справ окремого провадження.

Судовий розгляд як стадія цивільного процесу - це система процесуальних дій суду та інших учасників процесу, спрямо­вана на розгляд і вирішення цивільно-правового спору, справ, що виникають з адміністративних правовідносин, і справ окремого провадження.

Стадія судового розгляду є головною стадією цивільного судочинства, тобто в ній найбільш повно реалізуються завдання і принципи цивільного процесуального права, що стоять перед судом.

Варто розрізняти судовий розгляд і судове засідання. Ст.159 ЦПК передбачає, що судовий розгляд відбувається в судовому засіданні з обов'язковим повідомленням осіб, які беруть участь у справі.

Судове засідання є процесуальною формою судового розгляду. Судове засідання також є процесуальною формою розгляду справ в апеляційній і касаційній інстанції й перегляду рішень і ухвал, що набрали законної сили, у зв'язку з ново-виявленими і винятковими обставинами.

Судовий розгляд є обов'язковою стадією процесу. Неза­лежно від того, чим закінчується справа - ухваленням рішення,

215

Чорнооченко C.I.

Цивільний процес

постановлениям ухвали про закриття провадження по справі, призупиненням провадження чи залишенням заяви без розгляду - існує стадія судового розгляду. Це центральна стадія цивільного процесу, тому що тільки на цій стадії справа вирішується по суті. На цій стадії найбільш повно виявляються принципи цивільного процесуального права: усність, безпо­середність, гласність, підпорядкування суддів тільки закону, рівність всіх учасників процесу перед законом і судом, змагальність і диспозитивність.

Обсяг і межі розгляду цивільних справ судами України встановлені на основі нормативного визначення принципів диспозитивності, змагальності та публічності. На суд покла­дено вживати передбачених законом заходів до всебічного, повного і об'єктивного з'ясування обставин справи.

Виходячи з цього, цивільні справи в судовому засіданні розглядаються публічно в межах, необхідних для з'ясування обставин, встановлення об'єктивної істини, дійсних взаємо­відносин сторін, їх прав та обов'язків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]