Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chornoochenko_S_I_2005_-_Tsivilny_protses.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
3.19 Mб
Скачать

1.4. Джерела цивільного процесуального права

Джерела цивільного процесуального права - це правові акти, які містять норми даної галузі права.

Коло джерел цивільного процесуального права, тобто нормативних актів, що містять процесуальні норми, досить широке.

У пізнавальних цілях джерела цивільного процесуального права поєднують у визначені групи за юридичною силою нормативного акта, у якому містяться норми процесуального права. Цивільне процесуальне право - право кодифіковане.

Фундаментальним джерелом цивільно-процесуального права є Конституція України. У Конституції містяться норми найбільш загального характеру, що закріплюють організацію судової системи, організаційні та деякі функціональні прин-

^ ft- \ П Ь 17

Чорнооченко C.I.

Цивільний процес

циии правосуддя (розділ VIII - Правосуддя), а також право на судовий захист (ст.55). Конституція України має найвищу юридичну силу і є актом прямої дії - це означає, що всі конституційні норми мають верховенство над законами та під-законними актами, в силу чого при розгляді і вирішенні справ суди повинні керуватися нормами Конституції.

Детальна регламентація процесу відправлення правосуддя в цивільних справах міститься в Цивільному процесуальному кодексі України, який діє з 1963 р. Він складається з 50 глав, об'єднаних в шести розділах. 18 березня 2004 р. Верховною Радою України прийнятий новий Цивільний процесуальний кодекс України, який повинен був набрати чинності з 1 січня 2005 p., але не раніше набрання чинності Адміністративним процесуальним кодексом України.

Новий цивільно-процесуальний кодекс України склада­ється з одинадцяти розділів:

I. Загальні положення.

II. Наказне провадження. ПІ. Позовне провадження.

IV. Окреме провадження.

V. Перегляд судових рішень.

VI. Процесуальні питання, пов'язані з виконанням судових рішень у цивільних справах та рішень інших органів (поса­ дових осіб).

VII. Судовий контроль за виконанням судових рішень.

VIII. Про визнання та виконання рішень іноземних судів в Україні.

IX. Відновлення втраченого судового провадження.

X. Провадження у справах за участю іноземних осіб.

XI. Прикінцеві та перехідні положення.

Цивільний процесуальний кодекс є стрижневим законо­давчим актом серед джерел цивільного процесуального права і виступає об'єктом вивчення з усіх тем навчального курсу. У ньому, зокрема, детально регламентуються принципи цивіль­ного процесу, визначаються правила цивільної юрисдикції і

18

підсудності, склад учасників у цивільних справах, доказування, порядок судового розгляду, ухвалення рішення тощо.

Згідно зі ст. 2 нового ЦПК України цивільне судочинство здійснюється відповідно до Конституції України та ЦПК. Якщо міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, передбачені інші правила, ніж ті, що встановлені ЦПК, застосовуються правила між­народного договору.

До джерел цивільно-процесуального права відноситься Закон України „Про Конституційний Суд України" від 16.10.1996 р. Своїм рішенням Конституційний Суд може визнати неконституційним будь-який закон, правовий акт Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим. У висновках Консти­туційного Суду містяться офіційні тлумачення Конституції та законів України, у тому числі і зі сфери цивільного процесу. Рішення і висновки Конституційного Суду є обов'язковими для виконання для всіх органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових осіб, громадян та їх об'єднань.

Закон України „Про судоустрій" від 7 лютого 2002 р. закріпив принципи та організацію нової судової системи України, яка зараз активно формується.

Джерелами цивільно-процесуального права є закони України, які регулюють різні матеріальні правовідносини. Цивільний кодекс України визначає форми та способи захисту цивільних прав, містить правила розподілу обов'язків доказування, допустимості доказів, вміщує матеріальні норми цивільного права, захищати які повинен цивільний процес.

Сімейним кодексом України визначені склад осіб, які мають право на порушення справи в суді про позбавлення батьків­ських прав, обов'язкова участь прокурора, органів опіки і піклування у деяких справах із сімейних правовідносин; Кодексом законів про працю - підвідомчість суду трудових справ.

19

Чорнооченко C.I.

Важливими джерелами цивільного процесуального права виступають Закони України „Про прокуратуру", „Про адвокатуру", „Про нотаріат" та ін.

Джерелами цивільного процесуального права виступають також Укази Президента та декрети і постанови Кабінету Міністрів України, нормативні акти окремих міністерств і відомств, прийняті в рамках їх компетенції, міжнародні договори і угоди, які визначають порядок співробітництва між національними й іноземними органами юстиції.

Важливе значення для однакового розуміння і пра­вильного застосування норм цивільного процесуального права мають роз'яснення, що даються постановами Пленуму Верховного Суду України, які не мають нормативного характеру, але є обов'язковими для судів, інших органів і посадових осіб, котрі застосовують норми права, щодо яких зроблені такі роз'яснення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]