Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chornoochenko_S_I_2005_-_Tsivilny_protses.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
3.19 Mб
Скачать

13.4. Повідомлення боржника про видачу судового наказу

Після видачі судового наказу суд невідкладно надсилає його копію боржникові рекомендованим листом із повідомленням.

160

її"

161

Чорнооченко C.I.

Цивільний процес

Одночасно з копією судового наказу боржникові надси­лається копія заяви стягувача з копіями доданих до неї документів та роз'яснюється його право в разі заперечення проти вимог стягувача протягом десяти днів з дня отримання судового наказу подати заяву про його скасування.

У законі не зазначено, в який термін повинна бути відправлена копія. Виходячи з цілей наказного провадження, цей термін повинен бути мінімальним, не пізніше, ніж протягом трьох днів з дня видачі наказу. Щоб уникнути тяганини, його варто було б закріпити в ЦПК.

У повідомленні боржникові роз'ясняється його право протягом 10 днів з моменту одержання наказу подати заяву про його скасування. Вимоги до такої заяви новим ЦПК не визначені, однак за аналогією вона повинна відповідати вимогам до письмових пояснень відповідача, стосуватися суті справи та містити заперечення щодо виконання наказу. Заява боржника повинна бути подана до суду в письмовій формі. Заперечення боржника можуть бути як мотивованими, так і мати форму простого заперечення або незгоди з виконанням.

ІЗ.5. Набрання судовим наказом законної сили та видача його стягувачеві. Скасування судового наказу

Якщо протягом трьох днів після встановленого законом десятиденного терміну з дня отримання судового наказу за наявності даних про отримання боржником копії наказу боржник не подав до суду заяву про його скасування, судовий наказ набирає законної сили і суд видає його стягувачеві для пред'явлення до виконання.

Останній має право пред'явити його до виконання за загальними правилами виконавчого провадження в межах трирічного терміну давнини. На прохання стягувача судовий наказ може бути спрямований безпосередньо суддею для виконання до Державної виконавчої служби.

Закон не передбачає можливості оскарження судового наказу в апеляційному порядку, але встановлює спрощену процедуру його можливого скасування.

При цьому скасування відбувається за формальними підставами. Боржникові досить подати заяву про скасування судового наказу в установлений строк, і протягом п'яти днів з дня її надходження вона без судового розгляду і виклику сторін розглядається судом, про що постановляється ухвала, якою скасовується судовий наказ. Переконливість заперечень боржника не має значення. Мовчання боржника розцінюється як його згода.

Заява боржника про скасування судового наказу, подана після закінчення встановленого строку, залишається без розгляду, якщо суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку подання цієї заяви.

В ухвалі про скасування судового наказу зацікавленим особам роз'яснюється, що заявлені стягувачем вимоїн можуть бути розглянуті в позовному провадженні з додержанням загальних правил щодо пред'явлення позову. Оскарження такої ухвали законом не передбачено.

Копії ухвали надсилаються стягувачеві та боржникові не пізніше трьох днів після її постановления.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]