Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chornoochenko_S_I_2005_-_Tsivilny_protses.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
3.19 Mб
Скачать

19.7. Ухвали суду

Ухвали суду першої інстанції - це процесуальні документи, якими вирішуються різноманітні питання, що виникають в ході розгляду справи чи у випадку її закінчення без ухвалення рішення.

Ухвалами суду вирішуються питання, спрямовані на виникнення, розвиток або припинення цивільних проце­суальних правовідносин, на створення належних умов для всебічного, повного і об'єктивного розгляду та вирішення справи, на реалізацію і захист процесуальних прав суб'єктів цивільних процесуальних правовідносин.

Класифікувати ухвали суду можна за такими ознаками.

1. За суб'єктною ознакою:

256

а) одноособові - виносяться суддею одноособово го­ ловним чином з питань руху справи;

б) колегіальні - виносяться судом при колегіальному розгляді справи з питань руху чи закінчення справи без ухвалення рішення.

2. За формою, якої вони набувають:

а) протокольні - заносяться до протоколу судового засідання (наприклад, про відкладення розгляду справи);

б) у вигляді окремого процесуального документа (на­ приклад, про припинення провадження в справі).

3. За змістом:

а) підготовчі - у них вирішуються питання підготовки справи (наприклад, про призначення експертизи, про розшук відповідача);

б) з питань, що виникли при розгляді справи (наприклад, про заміну неналежної сторони);

в) заключні - ухвали, що завершують розгляд справи (про припинення провадження і залишення заяви без розгляду);

г) із приводу винесеного рішення (наприклад, про роз'яс­ нення рішення);

д) окремі ухвали - про розкриті в ході розгляду справи порушення законності посадовими особами чи гро­ мадянами або істотні недоліки в роботі підприємств, організацій і установ (ст. 235 ЦПК).

Ухвали виносять у нарадчій кімнаті, а по нескладних питаннях — порадившись на місці.

Новий ЦПК визначає чіткі вимоги до змісту ухвал суду. Ухвала суду, що постановляється як окремий документ, складається з: вступної частини із зазначенням: часу і місця її постановления; прізвища та ініціалів судді (суддів - при колегіальному розгляді); прізвища та ініціалів секретаря судового засідання; імен (найменувань) сторін та інших осіб, які брали участь у справі; предмета позовних вимог; описової частини із зазначенням суті питання, що вирішується

17м

257

Чорнооченко C.I.

ухвалою; мотивувальної частини із зазначенням мотивів, з яких суд дійшов висновків, і закону, яким керувався суд, постановляючи ухвалу; резолютивної частини із зазначенням: висновку суду; строку і порядку набрання ухвалою законної сили та її оскарження.

Ухвала, яка постановляється судом не виходячи до нарадчої кімнати, повинна містити мотивувальну та резолютивну частини.

Якщо ухвала має силу виконавчого документа і підлягає виконанню за правилами, встановленими для виконання судових рішень, така ухвала оформлюється з урахуванням вимог, встановлених Законом України „Про виконавче провадження" (ст. 210 нового ЦПК України).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]