Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chornoochenko_S_I_2005_-_Tsivilny_protses.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
3.19 Mб
Скачать

10.2. Загальні правила визначення підвідомчості

Стаття 24 ЦП К установлює три загальних критерії підвідом­чості справ суду: наявність спору про право, суб'єктний склад і зміст спору.

Наявність спору про право цивільне є обов'язковим кри­терієм, який повинен враховуватись при вирішенні питання щодо підвідомчості цивільних справ суду.

Стаття 24 ЦПК відносить до компетенції судів загальної юрисдикції розгляд і вирішення справ по спорах про право. Якщо здійснення суб'єктивного права не оспорюється, то такі справи в судовому порядку, як правило, не розглядаються. їх вирішують, наприклад, органи РАГС, нотаріат і ін. Однак ст.24 ЦПК передбачає і виключення з загального правила: судам підвідомчі справи окремого провадження, перераховані в СТ.254 ЦПК. Для цих справ характерним є те, що при їх розгляді спір про право цивільне вирішуватися не може, а може вирішуватися лише спір щодо факту, стану.

Крім того, дана стаття допускає вирішення у суді справ, що виникають з адміністративно-правових відносин, у яких може

117

Чорнооченко C.I.

Цивільний процес

бути спір, але не цивільно-правовий, а щодо законності дій адміністративних органів, посадових осіб і т.д.

Винятково судами вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що знаходяться у власності і користуванні громадян та юридичних осіб, а також спори відносно розмежування територій сіл, селищ, міст, районів і областей.

Важливим критерієм визначення підвідомчості суду справ позовного провадження є суб'єктний склад учасників спору.

Згідно з п.1 СТ.24 ЦПК загальним судам підвідомчі справи по спорах, які виникають з цивільних, сімейних, трудових та кооперативних відносин, якщо хоча б однією з сторін спору є громадянин. Таким чином, судам підвідомчі ті цивільні справи, де сторонами в спорі є громадяни або громадянин і організація.

З цього правила є виключення. Так, суду підвідомчі справи щодо захисту честі, гідності та ділової репутації, що виникають між юридичними особами (ст.7 ЦК); скарги релігійних організацій на рішення державних органів із приводу воло­діння і користування культовими будівлями і майном (ст.248 ЦПК); в той же час справи про банкрутство, порушені громадянами-кредиторами, підвідомчі господарському суду.

Незалежно від учасників спірних відносин при роз­межуванні компетенції між судом і господарським судом по справах, у яких об'єднані кілька зв'язаних між собою вимог, з яких одні підвідомчі суду, а інші - господарському суду - усі вимоги згідно зі СТ.26 ЦПК підлягають розгляду в суді.

Суди також розглядають справи, в яких беруть участь іноземні громадяни, особи без громадянства, іноземні підпри­ємства й організації.

Зміст спору. Згідно з роз'ясненням Пленуму Верховного Суду України в постанові від 1 листопада 1996 р. „Про застосу­вання Конституції України при здійсненні правосуддя" і з урахуванням положення ст.124 Конституції юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі, судам підвідомчі всі справи щодо захисту прав і свобод громадян.

118

Відповідно до п.1 СТ.24 ЦПК судам підвідомчі справи, що виникають з чотирьох груп правовідносин: цивільних, сімейних, трудових і кооперативних. Однак вже в п.2 цієї статті передбачається виключення з загального правила: судам підвідомчі справи, що виникають з адміністративно-правових відносин, СТ.236 ЦПК (справи по скаргах на неправильності в списках виборців і в списках громадян, що мають право брати участь у референдумі; по скаргах на дії органів і посадових осіб у зв'язку з накладенням адміністративних стягнень і ін.).

Виключення з загального правила можуть передбачатися і галузевим законодавством. Так, ст.158 Земельного кодексу встановлює виняткову судову підвідомчість ряду спорів, що ви­никають із земельних правовідносин, — спору з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділян­ками, що знаходяться у власності громадян; ст.102 Земельного кодексу — про скасування земельного сервітуту тощо.

Галузеві нормативні акти можуть встановлювати виклю­чення і з чотирьох традиційно підвідомчих суду груп право­відносин. Так, хоча трудові спори про поновлення на роботі за загальним правилом підвідомчі суду, особливості розгляду трудових спорів суддів, прокурорсько-слідчих працівників, а також працівників навчальних, наукових та інших установ прокуратури, що мають класний чин, у відповідності зі ст.222 КЗпП встановлюються законодавством, а працівників органів внутрішніх справ - Положенням про проходження служби. Це, однак, не виключає можливості їх звернення до суду.

Хоча суду підвідомчі справи, що виникають із сімейних правовідносин, однак розірвання шлюбу з особами, визнаними у встановленому порядку безвісно відсутніми, визнаними у встановленому порядку недієздатними, і засудженими до позбавлення волі на строк не менше трьох років, здійснюються в органах РАГС.

У новому ЦПК поняття судової підвідомчості не вжи­вається, проблеми підвідомчості справ розглядаються в трьох статтях глави 2 розділу 1 нового ЦПК України „Цивільна

119

Чорнооченко C.I.

юрисдикція". Згідно з нею суди розглядають в порядку цивіль­ного судочинства справи про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин, а також з інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

Законом може бути передбачено розгляд інших справ за правилами цивільного судочинства. Суди розглядають справи в порядку позовного, наказного та окремого провадження (ст. 15 нового ЦП К України).

Не допускається об'єднання в одне провадження вимог, які підлягають розгляду за правилами різних видів судо­чинства, якщо інше не встановлено законом (ст. 16 нового ЦПК). Сторони мають право передати спір на розгляд третейського суду, крім випадків, встановлених законом (ст. 17 нового ЦПК України ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]