Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chornoochenko_S_I_2005_-_Tsivilny_protses.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
3.19 Mб
Скачать

22.7. Відновлення права на втрачені цінні папери на пред'явника

Судовий порядок (ст.ст. 276—284 ЦПК) відновлення прав на втрачені цінні папери на пред'явника, видані установами банку, поширюється як на випадки втрати цих документів, так і на випадки, коли документи втратили ознаки платіжності внаслідок неналежного їх зберігання або з інших причин (на ощадній книжці або контрольному листку до неї не зберігся запис номера рахунку, неповністю зберігся запис лишку вкладу на ощадній книжці тощо).

Питання про втрату ощадною книжкою або контрольним листком до неї ознак платіжності вирішується установою бан­ку під час розгляду нею заяви пред'явника про проведення операції по виданому цією установою документу. У разі відмови провести таку операцію у зв'язку з втратою до­кументом ознак платіжності відновлення прав здійснюється в судовому порядку.

Особа, яка втратила цінний папір на пред'явника, може просити суд про визнання паперу недійсним і про відновлення прав на втрачений цінний папір. Для порушення справи в суді подається заява з додержанням вимог, передбачених ст.ст. 137,

327

Чорнооченко C.I.

Цивільний процес

277 ЦП К. У ній має бути зазначено: прізвище, ім'я та по батькові заявника і місце його проживання; обставини, за яких втрачено цінний папір; назву установи, яка видала цінний папір, і характерні знаки втраченого цінного папера. Така заява за підсудністю подається до районного (міського) суду за місцем знаходження установи банку, що видала цінний папір на пред'явника.

Суддя з прийняттям справи до провадження своєю ухвалою постановляє зробити публікацію про виклик дер­жателя цінного папера до районного (міського) суду та забороняти установі, яка видала цінний папір, провадити по ньому операції. Публікація робиться коштом заявника у місцевій газеті і за змістом має відповідати вимогам ст. 279 ЦПК, тобто вона має містити: прізвище, ім'я, по батькові і місце проживання заявника; назву і характерні ознаки цінного папера, з приводу якого подано заяву до суду, пропозицію держателю цінного папера повідомити суд в тримісячний строк про свої права на цінний папір.

Держатель втраченого цінного папера зобов'язаний у встановлений строк подати до суду разом з оригіналом цінного папера заяву про те, що він є його держателем.

При надходженні такої заяви до суду суддя постановляє ухвалу про залишення заяви про відновлення прав на втрачений цінний папір без розгляду та надає особі, яка заявила про визнання недійсним цього папера, строк не більше двох місяців для пред'явлення в загальному порядку позову до держателя цінного папера про його відібрання. Якщо такий позов не буде пред'явлено, втрачає силу заборона судді провадити за цим цінним папером операції по видачу вкладу, про що суд повідомляє установу банку, яка видала цінний папір. По-іншому розвивається провадження у справі, якщо протягом тримісячного строку з дня публікації про виклик держателя цінного папера до суду від нього не надійде разом з оригіналом цінного папера заява про те, що він є його держателем. Суддя призначає справу до розгляду. В судове

328

засідання викликаються заявник і заінтересована особа -представник установи банку.

Рішення суду про те, що втрачений цінний папір є не­дійсним, стає підставою для видачі заявникові вкладу чи цінного папера замість визнаного недійсним.

З метою забезпечення майнових прав держателя цінного папера ст. 284 ЦПК надає йому право на відшкодування збитків.

Держатель цінного папера, який не заявив вчасно з будь-яких причин про свої права на цінний папір, може подати в той же суд позов до особи, за якою визнано право на одер­жання вкладу, облігацій державних позик та інших цінних паперів на пред'явника (ст.284 ЦПК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]