Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chornoochenko_S_I_2005_-_Tsivilny_protses.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
3.19 Mб
Скачать

21.5. Розгляд скарг, заяв на рішення, дії чи бездіяльність, що стосується виборів народних депутатів України

Відповідно до ст. 243й ЦПК скарги, що стосуються виборів народних депутатів України, можуть бути подані до суду на

286

рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій або їх членів, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, їх посадових і службових осіб, кандидатів у народні депутати України, об'єднань громадян (суб'єкти оскарження).

Скарга на рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій або їх членів може бути подана виборцем, кандидатом у народні депутати України, політичною партією чи виборчим блоком політичних партій в особі керівника або уповноваженої особи партії (блоку).

Скарга на рішення, дії чи бездіяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, їх посадових і службових осіб, кандидатів у народні депутати України, об'єднань громадян, крім тих, які відповідно до закону, статуту (положення) належать до їх внутрішньої організаційної діяльності або виключної компе­тенції, що стосуються виборів народних депутатів України, може бути подана суб'єктами, зазначеними у частині другій цієї статті, а також виборчими комісіями.

Скарги на рішення, дії чи бездіяльність, що стосуються виборів народних депутатів України, можуть бути подані до суду у строки, передбачені законом про вибори народних депутатів України.

Законом передбачені певні вимоги до форми і змісту скарги. В ній потрібно зазначити:

  1. назву суду, до якого вона подається;

  2. прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання гро­ мадянина України або точну назву та місцезнаходження юридичної особи - заявника скарги;

  3. назву суб'єкта оскарження;

  4. суть порушеного питання;

  5. зазначення вимог;

  6. виклад обставин і зазначення доказів, якими заявник обґрунтовує свої вимоги;

  7. підпис заявника (представника юридичної особи - заявника) із зазначенням дати.

287

Чорнооченко C.I.

При надходженні скарги, оформленої без дотримання зазначених вимог, суд ухвалою повертає її заявнику (пред­ставнику юридичної особи-заявника) не пізніш як на на­ступний день після дня надходження скарги .

Строк подання скарги поновленню не підлягає.

При оскарженні рішень, дій чи бездіяльності виборчих комісій або їх членів ланка судової системи обирається залежно від рівня виборчих комісій : рішення, дії чи бездіяльність дільничних виборчих комісій або їх членів оскаржуються до місцевих судів, окружної виборчої комісії, Центральної виборчої комісії або її членів - до Верховного Суду України.

Скарги на рішення, дії чи бездіяльність інших органів, організацій чи осіб ( крім виборчих комісій) подаються у місцеві суди.

Скарга розглядається відповідним судом протягом п'яти днів з дня їх надходження, але не пізніше дня, що передує дню виборів, а скарга, подана в день виборів або на наступний за ним день, - невідкладно.

Про день і час розгляду скарги заявник повідомляється невідкладно. Скарги, подані після закінчення строку оскар­ження, залишаються без розгляду(ст. 24313 ЦПК).

У судове засідання обов'язково викликаються заявник, суб'єкт оскарження або його представник, а також пред­ставник відповідної виборчої комісії.

Неявка до суду зазначених осіб, якщо їх було оповіщено про місце, день і час судового засідання, не перешкоджає розгляду справи..

Предметом судового розгляду є, по-перше, наведені в скарзі дані про незаконність рішення або про незаконні дії чи бездіяльність виборчої комісії або органів, організацій чи осіб, діяльність яких може бути оскаржена. Якщо в ході судового розгляду скарги ці дані знайдуть підтвердження, суд своїм рішенням скасовує незаконне рішення або визнає дії чи бездіяльність неправомірними і зобов'язує "суб'єкта оскар­ження" задовольнити вимогу заявника і усунути допущені

288

Цивільний процес

порушення або зобов'язує зазначених осіб здійснити перед­бачені законами, що регулюють організацію та порядок проведення виборів народних депутатів України, дії, які випливають із факту скасування рішення, визнання оскар­жених дій або бездіяльності неправомірними.

Рішення суду по даній категорії справ набуває законної сили негайно і апеляційному оскарженню не підлягає. Копія рішення надсилається судом заявнику і органу, організації або особам, чиї рішення, дії чи бездіяльність визнані судом такими, що не відповідають закону, для виконання. Порядок є нездійсненим, оскільки негайне виконання - це виконання судового рішення до вступу його у законну силу, а згідно з ч. 4 ст. 24315 ЦПК дані рішення вступають у законну силу негайно, оскільки не допускається їх апеляційне оскарження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]