Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chornoochenko_S_I_2005_-_Tsivilny_protses.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
3.19 Mб
Скачать

7.2. Форми участі органів державної влади і самоврядування в цивільному процесі

Зазначені в ч.і ст.121 ЦПК органи державної влади і місцевого самоврядування й інші особи беруть участь у цивільному процесі в чотирьох основних формах:

Перша форма - участь у цивільному процесі як позивачів, відповідачів, третіх осіб, Так, наприклад, районні житлово-комунальні органи пред'являють позов про виселення з квартири, у цих випадках вони беруть участь як звичайні позивачі.

Друга форма - участь у справах, що виникають з адміні­стративно-правових відносин. Наприклад, відповідно до глави 32 ЦПК державна податкова інспекція звертається до суду з заявою про стягнення з громадян несплачених у визначений термін податків і зборів.

Третя форма - пред'явлення заяви в інтересах інших осіб. Для всіх органів і осіб, зазначених у назві глави 14 ЦПК, передбачається тільки ця форма участі. Пред'явлення заяви на захист інтересів інших осіб можливе за умов, якщо даним особам і органам стало відомо про порушення права або якщо

92

за законом вони мають право пред'явлення такої заяви в інтересах інших осіб. Участь даних органів і осіб у формі пред'явлення заяви не виключає участі поряд з ними і тих осіб, в інтересах яких пред'явлена заява. Закон передбачає найчас­тіше пред'явлення позовів на захист інтересів дітей: позбав­лення батьківських прав, про відібрання дитини, про ска­сування усиновлення тощо. Законодавчими актами правом порушувати справи в інтересах інших осіб наділений Дер­жавний комітет України по справах захисту прав споживачів і його органи — щодо захисту прав споживачів. У даній формі ці учасники процесу нагадують позивачів, однак вони не є учасниками спірних матеріальних правовідносин; не сплачу­ють державного мита; не можуть бути відповідачами по зустрічному позову; не зв'язані з позицією позивача, а самостійні в процесі.

Четверта форма - вступ в справу за своєю ініціативою або залучення судом для надання висновків. Ця форма характерна тільки для органів державної влади та органів самоврядування. У судовій практиці найчастіше зустрічаються справи за участю органів опіки і піклування. Наприклад, дачі висновку по справах про виховання дітей, передує вивчення умов життя батьків, особистих якостей і характеристик їх, думки дитини тощо.

Зазначені органи в цій формі участі нагадують експертів, однак вони є юридично заінтересованими в процесі; дають висновок не тільки по фактичних обставинах, а й по суті справи.

Беручи участь у цивільному процесі, органи державної виконавчої влади та місцевого самоврядування наділені певними правами та обов'язками. Згідно з положеннями гл.14 ЦП К вони віднесені до осіб, які беруть участь у справі, а значить користуються правами і обов'язками, передбаченими ст.99 ЦПК: вправі знайомитися з матеріалами справи, робити з них виписки, одержувати копії рішень, ухвал, постанов та інших документів, які є у справі, брати участь у судових засіданнях, подавати докази, брати участь в їх дослідженні, заявляти клопотання і відводи, давати усні і письмові пояснення судові,

93

Чорнооченко C.I.

Цивільний процес

подавати свої доводи, міркування і заперечення, оскаржувати рішення і ухвали суду, а також користуватися іншими процесуальними правами, наданими їм законом.

Головним процесуальним обов'язком органів державної виконавчої влади і самоврядування та інших органів, органі­зацій і осіб, зазначених у ст.121 ЦПК, є їх обов'язок сумлінно користуватися належними їм процесуальними правами.

У третій формі участі, тобто в тих випадках, коли органи державної виконавчої влади і самоврядування, профспілки, державні підприємства, установи, організації, кооперативні організації, їх об'єднання, інші громадські організації і окремі громадяни порушують справу в інтересах інших осіб, вони користуються процесуальними правами і несуть процесуальні обов'язки сторони, окрім укладення мирової угоди, оскільки не є суб'єктами спірних матеріальних правовідносин.

Чинне цивільне процесуальне законодавство містить вказівки щодо того, при розгляді яких саме цивільних справ участь органів державної влади і місцевого самоврядування є обов'язковою. Така обов'язкова участь зазначених органів передбачена в деяких справах окремого провадження. Так, наявність висновку органів опіки і піклування потрібна у справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним (ст.259 ЦПК), а також у справах про усиновлення (ст.ст. 2652, 2653 ЦПК) тощо.

7.3. Участь профспілок у цивільному процесі

Конституцією України встановлено право громадян на участь в професійних спілках з метою захисту своїх трудових та соціально-економічних прав і інтересів. Стаття 246 Кодексу законів про працю України закріплює право профспілок представляти інтереси працівників і захищати їх інтереси у відносинах з власником або уповноваженим ним органом.

Цивільне процесуальне право передбачає, що профспілки можуть здійснювати захист прав інших осіб шляхом пору-

94

шення цивільної справи в суді (звертатися до суду із заявою) і вступу в процес по справі.

Окрім сфери трудових відносин профспілки мають право порушити справу в суді шляхом пред'явлення заяви про позбавлення батьківських прав; визнання недійсною угоди, укладеної внаслідок обману, насильства, погрози, зловмисної угоди представника однієї сторони з іншою, а також угоди, яку громадянин був змушений укласти на вкрай невигідних для себе умовах внаслідок збігу тяжких обставин; визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним.

Захист прав та інтересів інших осіб у цивільному судо­чинстві уповноважені профспілок можуть здійснювати у самостійних процесуальних формах громадського представ­ництва (п.2 ст. 112 ЦПК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]