Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chornoochenko_S_I_2005_-_Tsivilny_protses.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
3.19 Mб
Скачать

13.3. Видача судового наказу

Порядок видачі судового наказу відповідно до ЦПК спро­щений і прискорений (ст.102 нового ЦПК). Не виявивши

159

Чорнооченко C.I.

Цивільний процес

підстав для відмови у прийнятті заяви стягувача про видачу судового наказу суддя не пізніше трьох днів з моменту його прийняття судом без судового засідання і виклику стягувача та боржника для заслуховування їх пояснень видає судовий наказ по суті заявлених вимог.

Закон (ст. 103 нового ЦПК) чітко визначає форму і зміст судового наказу. Незалежно від характеру заявленої вимоги у ньому зазначаються:

  • номер провадження і дата видачі наказу;

  • найменування суду, прізвище та ініціали судді, який видав судовий наказ;

  • ім'я ( найменування), місце проживання або місцезнахо­ дження стягувача і боржника;

  • посилання на закон, на підставі якого підлягають задоволенню заявлені вимоги;

  • сума грошових коштів, які підлягають стягненню, а також розрахунковий рахунок боржника (юридичної особи) в установі банку, з якого повинні бути стягнуті грошові кошти, якщо такий повідомлений заявником, яке майно присуджено та його вартість;

  • сума судових витрат, що сплачена заявником і підлягає стягненню на його користь з боржника.

Таким чином, зміст судового наказу помітно відрізняється від змісту судового рішення. У ньому тільки дві частини -вступна і резолютивна. Аналіз поданих документів, встанов­лення на їхній основі всіх обставин справи в судовому наказі не передбачено, а значить, описова і мотивувальна частини в судовому наказі відсутні.

Судовий наказ має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим Законом України „Про виконавче провадження". Згідно зі ст.19 даного закону у виконавчому документі повинні бути зазначені:

  1. назва документа, дата видачі та найменування органу, посадової особи, що видали документ;

  2. дата і номер рішення, за яким видано виконавчий документ;

3) найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові за його наявності для фізичних осіб) стягувача і боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання (для фізичних осіб), іденти­фікаційний код суб'єкта господарської діяльності - стягувача та боржника за його наявності (для юридичних осіб), індивідуальний ідентифікаційний номер стягувача та борж­ника за його наявності (для фізичних осіб - платників податків), а також інші відомості, якщо вони відомі суду чи іншому органу, що видав виконавчий документ, які іденти­фікують стягувача та боржника чи можуть сприяти приму­совому виконанню, такі як дата і місце народження боржника та його місце роботи (для фізичних осіб), місцезнаходження майна боржника тощо;

4)резолютивна частина рішення;

5)дата набрання чинності рішенням;

6) строк пред'явлення виконавчого документа до виконання.

Виконавчий документ має бути підписаний уповнова­женою посадовою особою і скріплений печаткою.

Наявність в новому ЦПК посилання на відповідність судового наказу положенням Закону „Про виконавче прова­дження" ускладнює формулювання судового рішення та вимагає подання до суду додаткових документів (довідка з місця роботи боржника, ідентифікаційні коди тощо)- Виникає потреба розробки зразків судо-вого наказу на рівні Мінюсту чи Верховного Суду України.

Судовий наказ складається на спеціальному бланку в двох екземплярах. Один екземпляр залишається у справі, а другий скріплюється печаткою суду і видається стягувачу після набрання судовим наказом законної сили.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]