Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chornoochenko_S_I_2005_-_Tsivilny_protses.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
3.19 Mб
Скачать

11.2. Порядок передачі справи до іншого суду

Питання про підсудність справи вирішується, як правило, суддею одноособово при прийнятті заяви, а в окремих випадках - колегіальним судом. Якщо суддя у момент прийняття заяви встановить, що вона не підсудна даному суду, він відмовляє в прийнятті такої заяви (ст.136 ЦПК) і повертає її позивачу (заявнику) разом з мотивованою ухвалою про

133

Чорнооченко C.I.

Цивільний процес

причини неприйняття позовної заяви (заяви). В ухвалі необхідно вказати і той суд, куди може звернутися заявник. Ухвала про відмову в прийнятті позовної заяви (заяви) по мотивах непідсудності може бути оскаржена позивачем (заявником) відповідно до ст.132 ЦПК, оскільки вона пере­шкоджає розгляду справи в суді.

Якщо позовна заява (заява) надійшла до суду поштою чи її непідсудність з'ясована після прийняття, суддя пересилає заяву з мотивованою ухвалою після закінчення строку на оскарження належному суду. Про непідсудність заяви в цих випадках суддя зобов'язаний негайно повідомити заявника. Якщо заявник оскаржить ухвалу судді, то справа по підсуд­ності пересилається тільки у випадку постанови апеляційним судом ухвали про залишення скарги без задоволення.

За загальним правилом забороняється передавати до іншого суду справи, які суд розпочав розглядати. Однак процесуальне законодавство допускає в окремих випадках передачу справи до іншого суду і тоді, коли в момент пред'яв­лення позову (подачі заяви) правила про підсудність не були порушені. Усі ці випадки за суб'єктивною ознакою можна розділити на дві групи.

По-перше, передачу справи з одного до іншого суду України можуть здійснювати Голова Верховного Суду, його заступ­ники, а також голови Верховного Суду Автономної Республіки Крим, обласних, Київського і Севастопольського міських судів, військового суду регіону, Військово-Морських Сил за клопо­танням сторін і інших осіб, які беруть участь у справі, за заявою прокурора, а також за власною ініціативою (ст.133 ЦПК). У цьому випадку можлива зміна не тільки територіальної, а й родової підсудності, наприклад, передача справи з прова­дження районного (чи іншого місцевого) суду до провадження обласного суду.

Передачу справи здійснює обласний суд (чи інший апеля­ційний) і тоді, коли після відсторонення судді в районному (міському) суді замінити його неможливо.

134

По-друге, передачу справи іншому суду може здійснювати в двох випадках і суд, у провадженні якого знаходиться дана справа: 1) якщо суд визнає, що даний позов з обставин справи може бути з більшою зручністю вирішений за місцем прова­дження найголовніших дій, які підлягають перевірці, або взагалі в іншому суді, а не в суді, обраному позивачем; 2) якщо прохання відповідача, місце проживання якого в момент пред'явлення позову не було відоме, про передачу справи за місцем його дійсного проживання буде визнане таким, що заслуговує задоволення.

Ухвала про передачу справи до іншого суду приймається у відкритому судовому засіданні з повідомленням сторін про день розгляду справи. Справа, направлена з одного суду до іншого у порядку ст.133 ЦПК, повинна бути прийнята судом, якому вона надіслана. Суперечки щодо підсудності між судами згідно зі СТ.135 ЦПК не допускаються. Це означає, що суд не може відмовитися прийняти направлену йому справу. Якщо суд вважає, що справа направлена йому в порушення закону чи не обґрунтовано, він може сповістити про це вищесто­ящому суду.

Ст. 116 нового ЦПК України чітко визначено чотири підстави передачі справи з одного суду до іншого. Суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо: 1) задоволено клопотання відповідача, місце проживання якого раніше не було відоме, про передачу справи за місцем його проживання або місцезнаходженням; 2) після відкриття провадження у справі і до початку судового розгляду виявилося, що заяву було прийнято з порушенням правил підсудності; 3) після задоволення відводів (самовідводів) неможливо утворити новий склад суду для розгляду справи; 4) ліквідовано суд, який розглядав справу.

У двох останніх випадках справа передається до суду, найбільш територіально наближеного до цього суду. Передача справи з одного суду до іншого здійснюється на підставі ухвали суду після закінчення строку на її оскарження, а в разі

135

Чорнооченко C.I.

подання скарги - після залишення її без задоволення. Забороняється передавати до іншого суду справу, яка розглядається судом, за винятком випадків, встановлених цивільно-процесуальним законодавством.

Спори між судами про підсудність не допускаються.

Справа, передана одного суду до іншого в порядку, встановленому ст.116 нового ЦПК України, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]