Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. Посібник ЕКОНОМ. ІНФОРМАТИКА 1-2-1.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
33.87 Mб
Скачать
    1. Операційна система Windows та її версії. Основні об'єкти та прийоми керування в ос Windows xp

ОС Windows є графічною операційною системою, у якій керування об’єктами виконується за допомогою мишки. Основним системним об'єктом в ОС Windows є Робочий стіл. Він з'являється на екрані після завантаження опе­раційної системи рис.3.2.

Рисунок 3.2. Робочий стіл ОС

Робочий стіл - це графічне середовище, на якому відображаються об'єкти ОС Windows і об'єкти керування. Всі, із чим ми маємо справу, працюючи із ПК в ОС Windows, можна віднести або до об'єктів, або до елементів керування. У вихідному стані на Робочому столі можна спостерігати кілька екранних значків і Панель завдань, що розташована унизу екрана. Значки - це графічне по­дання об'єктів ОС Windows, а Панель завдань - один з основних елементів ке­рування. Всі операції які ми робимо зі значком (запуск програми, копію­вання, перемі­щення, перейменування, видалення), насправді ми робимо з об'єктом. На Робо­чому столі є системні значки об'єктів і не системні. Системні значки такі як, наприклад Мій комп'ютер, Кошик видалити не можна, а не си­стемні мо­жна видаляти.

Всі значки, які є на Робочому столі можна розділити на папки, файли, ярлики. Значки ярликів об'єктів мають у лівому нижньому куті зображення квадратик зі стрілочкою вигнутої вліво. Ярлик на відміну від інших значків є по­кажчиком на об'єкт, а не сам об'єкт. Це зроблено для економії місця на жорс­ткому диску. Ярликом може бути папка або файл. З ярликом можна вико­нувати всі операції, як і з будь-яким значком ОС Windows. Але при цьому варто мати на увазі, що видалення ярлика приводить до видалення покажчика, але не об'є­кта; копіювання ярлика приводить до копіювання покажчика, але не об'єкта й т.д. Папки, крім системних і спеціальних, мають вигляд як звичайні папки для зберігання паперів. Файли можуть мати значки будь-якого виду, які відобра­жають приналежність їх до відповідних програм або додатків.

Управління ОС Windows. В ОС Windows більшість команд можна ви­конувати за допомогою мишки. З мишкою зв'язаний активний елемент керу­вання - покажчик мишки. При переміщенні мишки по плоскій поверхні покаж­чик перемі­щається по Робочому столі.

Покажчик мишки можна позиціонувати на значках об'єктів або на пасивних елементах додатків.

Основними прийомами керування за допомогою мишки є:

  • клацання (швидке натискання й відпускання лівої кнопки мишки, не бі­льше секунди);

  • подвійне клацання - два клацання, виконані з малим інтервалом часу між ними;

  • клацання правою кнопкою (те ж, що й і клацання. але з використанням правої кнопки);

  • перетаскування (drug and drop) - виконується шляхом переміщення мишки при натиснутій лівій кнопці (супроводжується переміщенням екранного об'єкта, на якому встановлений покажчик миші);

  • протягування мишки (drug)- виконується як перетаскування, але при цьому відбувається не переміщення екранного об'єкта, а зміна його форми;

  • спеціальне перетаскування - виконується, як і перетаскування, але при натиснутій правій кнопці мишки, а не лівої;

  • зависання - наведення покажчика мишки на значок об'єкта або на елемент керу­вання й затримка його на якийсь час (при цьому звичайно на екрані з'явля­ється спливаюча підказка, що коротко характеризує властивості об'єкта).