Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. Посібник ЕКОНОМ. ІНФОРМАТИКА 1-2-1.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
33.87 Mб
Скачать

4.1.3. Режими відображення документів

Ліворуч від горизонтальної смуги прокручування розташовуються чотири кнопки, що дозволяють вибирати режим відображення документа в робочій об­ласті (режим відображення документа також можна вибрати, використовуючи меню Вид).

Перша кнопка включає звичайний режим. Цей режим використовують при простому введенні й редагуванні тексту. У цьому режимі не відобража­ються спеціальні елементи сторінки, малюнки й стовпці тексту. Цей режим призначений тільки для роботи з текстом.

Друга кнопка включає режим Web - документ. Режим електронного до­кумента найбільш зручний, якщо мова йде не про редагування, а про перегляд готового документа. У цьому режимі документ представляється у вигляді Web - документа для Інтернету й екранне подання не збігається із друкованим доку­ментом. Це відступ від принципу WYSIWYG, але воно характерно для елект­ронних публікацій в WWW (World Wide Web), оскільки заздалегідь неві­домо, яким засобом перегляду (браузером) буде користуватися користувач, і на якому комп'ютері буде відображатися документ. У цьому режимі розробля­ються елек­тронні публікації.

Третя кнопка дає можливість включити режим розмітки документа. У режимі розмітки документ представляється на екрані точно так, як він буде ви­глядати при друку на папері. Цей режим найбільш зручний для операцій фор­матування.

Четверта кнопка відкриває документ у режимі структури. Цей режим найбільш зручний для роботи над планом документа (складання, перегляд, ре­дагування). Він необхідний для перегляду структури (розділів, підрозділів) до­кумента при навігації по документі.

П'ята кнопка відкриває документ у режимі читання: згорнути. Цей ре­жим дає можливість розбити робочу частину вікна на дві частини для зручного чи­тання (використовується дуже рідко на практиці).

Через меню Файл доступний ще режим для попереднього перегляду дру­кованих документів (Файл ► Предварительный просмотр).

У текстовому процесорі Microsoft Word є в меню Файл ще й ре­жим для попереднього перегляду електронних документів (Файл ► Предва­рительный просмотр веб - страницы).

Рядок меню тестового процесора як елемент управління забезпечує дос­туп до всіх функціональних можливостей програми. Цей доступ не завжди са­мий зручний, найбільш зручний доступ до команд програми є панель інстру­ме­нтів.

4.1.4. Введення й редагування простого тексту

Базові операції по уведенню й редагуванню (виправленню) тексту стан­дартні для всіх текстових редакторів і текстових процесорів. Введення й реда­гування тексту завжди здійснюється в документі з яким працює користу­вач.

Вікно поточного документа завжди містить миготливу вертикальну рису - курсор.

Введення тексту здійснюється шляхом набору із клавіатури символів (іс­нують і інші способи уведення, наприклад зі сканера). Символи які вводяться з клавіатури з'являються в місці розташування курсору.

Курсор при введенні зрушується вправо. У такому випадку введення сим­волів здійснюється в режимі вставки. Для встановлення такого режиму необ­хідно (якщо він не встановлений) установити прапорець «использовать кла­вишу Ins для вставки» за допомогою команди Сервис ► Параметры ► Правка.

Щоб вводити текст з заміщенням включають режим заміни. Перемикання з режиму вставки на режим заміни і навпаки здійснюють подвійним клацанням на індикаторі ЗАМ у рядку стані.

По досягненні правого краю сторінки текст автоматично переноситися на новий рядок. Щоб примусово завершити рядок і почати новий абзац, треба на­тиснути клавішу Enter.

Установити курсор у потрібне місце документа простіше всього клацан­ням миші в потрібному місці документа. Аналогічні дії можна виконати курсо­рними клавішами. Можна також використати команди керування курсо­ром (таб. 4.2).

Таблиця 4.2. Команди управління курсором

Клавіатурна команда

Куди переміщається курсор

Home

У початок потокового рядка

End

У кінець потокового рядка

Ctrl + Home

У початок документа

Ctrl + End

У кінець документа

Page Up

Вгору на один екран

Page Down

Вниз на один екран

Ctrl + Page Down

На одну друковану сторінку вниз

Ctrl + Page Up

На одну друковану сторінку вгору

Ctrl + стрілка вліво

На одне слово вліво

Ctrl + стрілка вправо

На одне слово вправо

Ctrl + стрілка вниз

На один абзац вниз

Ctrl + стрілка вгору

На один абзац вгору

Для видалення, копіювання й переміщення фрагментів тексту необхідно відповідний фрагмент виділити. Виділення фрагмента виконується протяган­ням миші або будь-якою командою переміщення курсору при натиснутій клавіші Shift.

Виділений фрагмент видаляють натисканням клавіші Delete або просто шляхом набору тексту, що заміщає.

Переміщення фрагмента можна здійснити методом перетаскування, хоча набагато зручніше використати буфер обміну.

Для переносу тексту в буфер обміну використовують команди Правка ► Копировать, (Ctrl + C) і Правка ► Вырезать (Ctrl + X). Перша команда виконує копіювання тексту, а друга - переміщення. Текст із буфера обміну вставляють командою Правка ► Вставить (Ctrl + V).