Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. Посібник ЕКОНОМ. ІНФОРМАТИКА 1-2-1.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
33.87 Mб
Скачать

Бзраспис(первинне;план),

де первинне - вартість інвестиції на сучасний момент;

план - масив застосовуваних процентних ставок.

Зауважимо, що значення в аргументі ставки можуть бути числами або порожніми комірками; будь-які інші значення дають помилку. Порожні комірки трактуються як нулі (немає доходу).

Приклад 1. Для облігації номіналом 100 тис. грн., випущеної на 6 років, передбачений такий порядок нарахування відсотків: перший рік - 10%, два наступні роки - 20%, інші три роки - 25%. Розрахувати майбутню (нарощену) вартість облігації за складною процентною ставкою.

Розв’язування. Нехай в комірки А1:А6 введені числа 10%, 20%, 20%, 25%, 25%, 25% відповідно. Тоді нарощена вартість облігації дорівнює:

=БЗРАСПИС(100;А1:А6) = 309,375 тис. грн.

Приклад 2. На підставі плану нарахування відсотків, наведеного в прикладі 1, розрахувати номінал облігації, якщо відомо, що її майбутня вартість буде 1546,88 тис. грн.

Розв’язування. Нехай в комірки А1:А6 введений план нарахування відсотків. У комірку В1 запишемо формулу = БЗРАСПИС(В2;А1:А6).

За допомогою технології Подбор параметра обчислюємо значення номіналу облігації 500 тис. грн.

Підбір параметра є частиною блоку задач, який іноді називається інструментом аналізу «що-якщо». Цей інструмент застосовується тоді, коли кожний результат окремої формули, тобто сукупності значень, посилань на інші комірки, функцій та операторів, які дозволяють одержати нове значення, відомий, але не відомі значення, які потрібно ввести для одержання цього результату. Для завантаження інструмента Подбор параметра потрібно виконати команду Сервис Подбор параметра і заповнити поля введення діалогового вікна Подбор параметра так:

а) у полі Установить в ячейке записується посилання на комірку B1;

б) у полі Значение вводиться величина майбутньої вартості облігації, що дорівнює 1546,88 тис. грн.;

в) у полі Изменяя значения ячейки задається посилання на комірку B2, у якій обчислюється номінал облігації;

г) натискується кнопка ОК (рис. 6.67)

В результаті роботи інструмента Подбор параметра дістаємо номінальне значення облігації 500,0016 тис. грн.

Рисунок 6.67. Діалогове вікно для підбору параметра

Вправи:

1. Розрахуйте майбутню вартість облігації номіналом 300 тис. грн., випущеної на 5 років, якщо передбачений такий порядок нарахування відсотків: за перші два роки 13,5% річних, за наступні два роки 15% і останній рік 20% річних.

Відповідь: 613,32 тис. грн.

2. Очікується, що майбутня вартість інвестиції розміром 1500 тис. грн. до кінця 4-го року становитиме 3000 тис. грн. При цьому за перший рік прибутковість буде 15%, за другий 17%, за четвертий 23%. Розрахуйте прибутковість інвестицій за третій рік.

Відповідь: 20,85%.

Визначення поточної вартості грошей. Відповідно до концепції часової вартості грошей витрати і доходи, які не відносяться до одного моменту часу, можна зіставити зведенням до одного терміну (дисконтування). Поточна вартість дістається як результат зведення майбутніх доходів і витрат до початкового періоду часу. Табличний процесор Excel містить ряд функцій, які дозволяють розрахувати:

  • поточну вартість єдиної суми внеску (позички) і фіксованих періодичних платежів (функція ПС);

  • чисту поточну вартість майбутніх періодичних витрат і надходжень змінної величини (функція ЧПС);

  • чисту поточну вартість нерегулярних витрат і надходжень змінної величини (функція ЧИСТНЗ).

Функція ПС повертає зведену (на сучасний момент) вартість інвестиції. Зведена (нинішня) вартість є загальною сумою, яка на поточний момент рівноцінна ряду майбутніх виплат. Наприклад, при одержанні позички сума позички є зведеною (нинішньою) вартістю для позичкодавця.

Синтаксис цієї функції: