Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. Посібник ЕКОНОМ. ІНФОРМАТИКА 1-2-1.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
33.87 Mб
Скачать

6.9.6. Фінансові функції табличного процесора Excel

Функції для розрахунку за кредитами та позичками. У пакеті прикладних програм Excel існує група функцій, призначених для розрахунку фінансових операцій за кредитами та позичками. Ці розрахунки ґрунтуються на концепції часової вартості грошей і допускають нерівноцінність коштів відносно різних моментів часу. Ця група функцій охоплює такі розрахунки:

  • визначення накопиченої суми (майбутньої вартості);

  • визначення початкового значення (поточної вартості);

  • визначення терміну платежу і процентної ставки;

  • розрахунок періодичних платежів, зв’язаних із погашенням позичок.

Визначення майбутньої вартості грошей. Для визначення майбутньої вартості грошей на підставі сталої процентної ставки використовується функція БС.

Функція БС повертає майбутню вартість інвестиції на підставі періодичних сталих (рівних за величиною сум) платежів і сталої процентної ставки.

Синтаксис цієї функції:

БС(ставка;кпер;плт;пс;тип),

де ставка - процентна ставка за період;

кпер - загальна кількість періодів платежів за ануїтетом;

плт - виплата, яка виконується в кожний період; це значення не може змінюватися протягом усього періоду виплат. як правило, плт складається з основного платежу і платежу за відсотками, але не охоплює інших податків і зборів. якщо цей аргумент не заданий, то має даватися значення аргументу пс;

пс - наведена на сучасний момент вартість або загальна сума, яка на сучасний момент рівноцінна ряду майбутніх платежів. якщо аргумент пс не заданий, то він вважається рівним 0. у цьому випадку задається значення аргументу плт;

тип - число 0 або 1, яке вказує, коли повинна виконуватися виплата. якщо цей аргумент не заданий, то він вважається рівним 0; тип = 0, якщо виплата виконується наприкінці періоду тип = 1, якщо виплата виконується на початку періоду.

Приклад. Яка сума буде на рахунку, якщо 27 тис. грн. покладені на 33 роки під 13,5% річних. Відсотки нараховуються за півріччя.

Розв’язування: =БС(0,135/2;66;;-27)

Відповідь: 2012,07 (тис. грн.)

Вправи:

1. Вважаємо, що є два варіанти інвестування коштів впродовж 4 років: на початку кожного року під 26% річних чи наприкінці кожного року під 38% річних. Нехай щорічно вноситься 300 тис. грн. Визначити, скільки грошей виявиться на рахунку наприкінці 4-го року для кожного варіанта.

Відповідь: 2210,53 - для першого варіанта, 2073,74 - для другого варіанта.

2. Розрахуйте, яка сума буде на рахунку, якщо сума розміром 5000 тис. грн. розміщена під 12% річних на 3 роки, а відсотки нараховуються кожні півроку.

Відповідь: 7092,60 тис. грн.

3. За внеском розміром 2000 тис. грн. нараховується 10% річних. Розрахуйте, яка сума буде на ощадному рахунку через 5 років, якщо відсотки нараховуються щомісяця.

Відповідь: 3290,62 тис. грн.

4. На ощадний рахунок вносяться платежі по 200 тис. грн. на початку кожного місяця. Розрахуйте, яка сума виявиться на рахунку через 4 роки при ставці відсотка 13,5% річних.

Відповідь: 12779,34 тис. грн.

Порівняйте майбутнє значення рахунку, якщо платежі вносяться наприкінці кожного місяця.

Відповідь: 12637,17 тис. грн.

Для визначення майбутньої вартості грошей на підставі змінної процентної ставки використовується функція БЗРАСПИС.

Функція БЗРАСПИС повертає майбутню вартість початкової основної суми після застосування ряду (плану) ставок складних відсотків. Функція БЗРАСПИС використовується для обчислення майбутньої вартості інвестиції зі змінною процентною ставкою.

Синтаксис цієї функції: