Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. Посібник ЕКОНОМ. ІНФОРМАТИКА 1-2-1.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
33.87 Mб
Скачать
    1. Робота з папками і файлами у середовищі Windows

До основних операцій з файловою структурою відносяться:

  • навігація за файловою структурою;

  • запуск програм і відкриття документів;

  • створення папок;

  • копіювання файлів і папок;

  • переміщення файлів і папок;

  • видалення файлів і папок;

  • перейменування файлів і папок;

  • створення ярликів.

Всі операції з файлами й папками можна виконувати за допомогою сис­теми вікон папок, що бере початок з папки Мій комп'ютер. Папки дисків, пред­ставлені у вікні цієї папки, можна відкрити, а потім розшукати на них будь-які потрібні папки й файли, джерела й приймача. Копіювання й перемі­щення фай­лів і папок з однієї папки в іншу можна виконувати шляхом перетаскування їх­ніх значків з вікна однієї папки у вікно іншої. Для видалення об'єктів можна ви­користати перетаскування на значок Кошика, а можна користуватися кон­текст­ним меню, що відкривається при клацанні правою кнопкою миші на об'є­кті. Для створення в папці ярлика об'єкта можна викори­стати меню Файл або ко­манду Створити, Ярлик з контекстного меню. При такому пі­дході до опера­цій з файловою структурою варто мати на увазі кілька зауважень: Щоб кожна папка відкривалася у власному вікні, і не розверталася на весь ек­ран, треба вклю­чити перемикач Відкрити кожну папку в окремому вікні, че­рез команду: Пуск ► Настроювання ► Панель управління ► Властивості папки. При перетаскуванні значків об'єктів між папками, що належать одному диску, автоматично виконується переміщення об'єктів. Якщо потрібно вико­нати копіювання. використовують спеціальне перетаскування. При перетаску­ванні значків об'єктів між папками, що належать різним дискам, автоматично виконується копіювання об'єктів. Якщо потрібно вико­нати переміщення, використовують спеціальне перетаскування.

Виконувати операції з файловою структурою у вікнах папок не цілком зручно, але для цієї мети є й могутніший засіб - програма Провідник. Програма Провідник призначена для навігації по файловій структурі комп'ютера і її об­слуговування. Провідник глибоко інтегрований в ОС Windows. Найпростіше програма запускається через контекстне меню кнопки Пуск. Вікно програми показане на рис. 3.4. Вікно програми Провідника дуже схоже на вікно папки. Основна відмін­ність у тім, що вікно Провідника має не одну робочу область, а дві: ліву па­нель, називану панеллю папок у вигляді дерева папок, і праву панель, називану панеллю вмісту.

Рисунок 3.4. Вікно програми Провідник

Навігація по файловій системі. Ціль навігації складається в забезпе­ченні пошуку потрібної папки й доступу до її вмісту. Навігацію за файловою структурою виконують на лівій панелі Провідника, на якій показана структура папок. Папки можуть бути розгорнуті або згорнуті, а також розкриті або за­криті. Якщо папка має вкладені папки, то на лівій панелі поруч із папкою відо­бражається вузол, відзначений знайомий «+». Клацання на вузлі розвертає па­пку, при цьому значок вузла міняється на «-». У такий же спосіб папки й згор­таються, при повторному клацанні на вузлу зі знаком «-».

Для того щоб розкрити папку, треба клацнути на її значку. Уміст розкри­тої папки відображається на правій панелі. Одна з папок на лівій панелі розк­рита завжди. Закрити папку клацанням на її значку неможливо - вона за­кри­ється автоматично при розкритті будь-якої іншої папки.

Запуск програм і відкриття документів. Ця операція виконується по­двійним клацанням на значку програми або документа на правій панелі Прові­дника. Якщо потрібний об'єкт на правій панелі не показаний, треба ви­конати навігацію на лівій панелі й знайти папку, у якій він знаходиться.

Створення папок. Щоб створити нову папку, спочатку треба на лівій па­нелі Провідника розкрити папку, усередині, що, вона буде створена. Після цього треба перейти на праву панель, клацнути правою кнопкою миші на віль­ному від значків місці й вибрати в контекстному меню пункт Створити, Па­пку. На правій панелі з'явиться значок папки з назвою Нова папка. Назва при цьому буде виділено, і в такому стані його можна редагувати. Після того як па­пка буде створена, вона ввійде до складу файлової структури, відображуваної на лівій панелі.

Копіювання й переміщення файлів і папок. Папку, з якої відбувається копіювання, називають джерелом. Папку, у яку відбувається копіювання, нази­вають приймачем. Копіювання виконують методом перетаскування значка об'є­кта із однієї панелі Провідника на другу. Можна також виконувати ко­пію­ван­ня й пе­ре­мі­щен­ня фай­лів і па­пок на одній панелі. Розглянемо ко­пію­ван­ня й пе­ре­мі­щен­ня фай­лів і па­пок з правої панелі на ліву.

Для цього потрібно знайти й розкрити папку - джерело, щоб на правій панелі був видний об'єкт який копіюється. Потім потрібно знайти на лівій па­нелі папку - приймач, але розкривати її не треба. Далі об'єкт перетаскують із правої панелі на ліву й поміщають на значок папки приймача. У той момент, коли наведення виконане правильно, підпис під значком міняє колір, і кнопку миші можна відпустити

Якщо папка - приймач, і папка - джерело, належать одному диску, то при перетаскуванні виконується переміщення, а якщо різним дискам, то копію­вання. При зворотній дії виконують спеціальне перетаскування при натиснутій кнопці мишки. Якщо це важко запам’ятати то у кожному разі якщо необхідно копіювати об’єкт натискають клавішу Ctrl, а якщо перемістити то Shift при ви­конанні операції перетаскування.

Видалення файлів і папок. На лівій панелі відкривають папку, що міс­тить об’єкт який потрібно видалити а на правій панелі виділяють потрібний об'єкт, або групу об'єктів.

Видалення можна виконувати декількома способами. Класичний спосіб - за допомогою команди Файл ► Видалити з рядка меню (якщо не один об'єкт не виділений, команда не активізується). Більше зручний спосіб - використати командну кнопку на панелі інструментів. Ще більш зручно скористатися кон­текстним меню. Клацніть правою кнопкою миші на об’єкті що видаляється, і виберіть у контекстному меню пункт Видалити. Але самий зручний спосіб ви­далення виділеного об'єкта складається у використанні клавіші Delete клавіа­тури.

Створення ярликів об'єктів. Перший спосіб. Об'єкт вибирається на правій панелі Провідника й перетаскується при натиснутій правій кнопці мишки на значок потрібної папки на лівій панелі (спеціальне перетаскування). При відпу­сканні кнопки на екрані з'являється меню, у якому необхідно вибрати пункт Створити ярлик.

Другий спосіб заснований на використанні програми Майстер. Для того щоб запустити майстра створення ярлика, треба клацнути правою кнопкою миші у вікні тої папки, у якій створюється ярлик об'єкта. У контекстному меню, що відкрився, варто вибрати команду Створити ► Ярлик, і тоді відбудеться за­пуск програми Майстер. У діалоговому вікні майстра є рядок, у поле якої ва­рто ввести шлях доступу до об'єкта, для якого створюється ярлик, наприклад C:\Winddows\Calc.exe. Зважаючи на те, що користувач не може пам'ятати шляхи до всіх об'єктів, тому уведення адреси об'єкта відшукується через кнопку Огляд. При клацанні на кнопці Огляд відкривається однойменне діалогове ві­кно. У цьому вікні можна вибрати необхідний диск, папку, файл через кнопку Відкрити, і шлях автоматично заноситься в командний рядок майстра ство­рення ярлика. Для переходу до наступного етапу (діалоговому вікну) необхідно нажати на кнопку Далі. В останнім діалоговому вікні вводиться ім'я ярлика й кнопка Далі заміняється на кнопку Готово, котру необхідно нажати для ство­рення ярлика.

Якщо створюється ярлик для об'єкта, невідомого системі, то майстер про­довжує свою роботу й пропонує вибрати який-небудь значок з колекції значків, наявних у складі системи.