Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. Посібник ЕКОНОМ. ІНФОРМАТИКА 1-2-1.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
33.87 Mб
Скачать

6.7. Операції з формулами, майстер функцій у табличному процесорі

6.7.1. Функціональна залежність компонентів у формулах

Формули складають основу обробки даних у табличному процесорі Mі-crosoft Excel. Компонентами формул є:

  • знаки математичних операцій;

  • вбудовані функції Microsoft Excel;

  • константи (числової, текстові, дати, логічні);

  • посилання на осередки;

  • посилання на імена блоків осередків.

У формулах компоненти зв'язані функціональною залежністю, цей зв'язок можна графічно представляти за допомогою панелі інструментів Зависимости, що виводиться на екран командою Сервис ►Зависимости формул ► Панель зависимостей (рис. 6.18).

Рисунок 6.18. Панель інструментів Зависимости

Комірки електронної таблиці поділяються на залежні і ті що впливають на результат. Одна й та ж сама комірка може бути залежною від одних і така що впливає на інші комірки. Для аналізу залежностей комірок у формулах в панелі інструментів Зависимости використовуються такі кнопки:

Влияющие ячейки - для відображення стрілок від комірок (аргументів), від яких залежить значення поточної комірки з формулою. Для перегляду усіх зв’язків варто натиснути цю кнопку. Курсор при цьому повинний бути на комірці з формулою.

Зависимые ячейки - для відображення стрілок на комірки (функції), які явно залежать від значення поточної комірки (аргументу). Для перегляду зв'язку варто натиснути цю кнопку. Курсор повинний знаходитися на комірці з аргументом функції або на комірці з елементом формули.

Источник ошибки - для відображення всіх комірок, що впливають на поточну комірку, у якій міститься помилкове значення. Якщо помилки немає, стрілки не відображаються.

Обвести неверные данные - для відображення комірок, що не задовольняють умовам перевірки, що були встановлені командою Данные ►Проверка.

Создать примечание - для комірок з формулами вводяться необхідні коме­нтарі. Щоб вилучити примітку необхідно виконати команду Вид ►Примечание. Для видалення знака примітки необхідно виконати команду Удалить примечание на панелі інструментів Рецензирование.

Кнопки на панелі Зависимости: Убрать все стрелки, Убрать стрелки к влияющим ячейкам або Убрать стрелки к зависимым ячейкам - для вида­лення непотрібних ліній на листі. При побудові виразів у формулах вико­ристо­ву­ються такі знаки:

  • арифметичні оператори: + (плюс), - (мінус), * (множення), / (розподіл), ^ (зведення в ступінь), % (відсотки);

  • текстовий оператор & (амперсент) для об'єднання текстових послідовностей, кожна з який задається в подвійних лапках;

  • реляційні оператори порівняння: = (знак рівності), > (знак більше), < (знак менше), > = (більше чи дорівнює) < = (менше чи дорівнює), <> (менше чи більше).

У формулах діапазон комірок вказуються за допомогою символу : (двокрапка). Якщо у формулі міститься кілька діапазонів комірок, тоді кожний діапазон відокремлюється один від одного через ; (крапка з коми). Наприклад, СУМ(У1: У5;D1:D5). Для завершення уведення формул варто натиснути клавішу Enter або кнопку (галочка) у рядку формул - ознака підтвердження уведення формули. Для відмови від уведення формули варто натиснути клавішу Esc у рядку формули.