Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. Посібник ЕКОНОМ. ІНФОРМАТИКА 1-2-1.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
33.87 Mб
Скачать
      1. Формат границі й заливка

Команда меню Формат ► Границы и заливка служать для графічного оформлення друкованих сторінок, абзаців, речень, слів або символів.

Якщо не­обхідно виділити окреме слово або символи, то до них також можна застосу­вати команди меню:

Формат ►Границы и заливка, вкладка Граница; Формат ►Границы и заливка, вкладка Заливка.

      1. Табуляція

Команда меню Формат ► Табуляция відкриває діалогове вікно Табуля­ция й забезпечує форматування тексту з табуляцією в абзаці.

Формат табуляції для абзацу, включає:

  • визначення позиції на горизонтальній лінійці;

  • вибір способу вирівнювання тексту щодо позиції табуляції;

  • вибір символу заповнювача.

Перехід у тексті до позиції табуляції здійснюється натисканням клавіші Tab.

Для установки позицій табуляції можна використати горизонтальну лі­нійку, на якій клацанням лівої кнопки миші в лівому верхньому куті вибира­ється тип табуляції, а потім клацанням лівої кнопки миші на лінійці вка­зується позиція табуляції.

Цей спосіб не дозволяє встановити символ - заповнювач для табуляції.

      1. Колонки

Команда меню Формат ► Колонки служать для створення розділу до­кумента, у якому використовуються колонки тексту.

Настроювання колонча­того тексту здійснюються в діалоговому вікні Ко­лонки (рис. 4.7).

У цьому вікні вказується кількість стовпчиків, розмір стовпчи­ків, наявність розділювальної риси між колонками.

Використання формату колонок забезпечує автоматичне перетікання тек­сту в колонках зверху вниз, ліворуч праворуч.

Колонки можуть мати довільну ширину, розділятися між собою вертика­льною рисою.

Для примусового переходу в інший стовпчик використовується спеціа­льний символ - розрив стовпчика, що вставляється за допомогою команди меню Вставка ►Разрыв ►Начать новую колонку.

Рисунок 4.7. Діалогове вікно для формату колонок

      1. Регістри й стилі

Команда меню Формат ►Регистр змінює регістр символів: малі літери перетворяться в прописні, і навпаки, слова починаються із прописних букв і ін.

Стиль - іменований формат шрифтів символів або абзаців, стилі зберіга­ються на рівні шаблонів, тем або окремим документам. В цілому стиль це не що інше як декілька параметрів форматування об’єднаних під одним ім’ям.

При оформленні документа може використовуватися безліч різних сти­лів, які запо­зичаються із шаблона, теми або спеціально створюються для документа.

Прийнято розрізняти використовувані в документі й спеціальні стилі, ство­рені тільки для поточного документа.

Команда меню Формат ►Стили и форматирование призначена для створення, зміни й видалення стилів, реорганізації стилю, приписування стилю виділеному фрагменту документа. По команді Формат ►Стили и форматиро­вание відкривається діалогове вікно Стили и форматирование праворуч від вікна документа.

Для приписування готового стилю до виділеного фрагмента тексту варто виконати команду меню Формат ►Стили и форматирование, у діалоговому вікні вибрати відповідний стиль, клацнувши на ньому лівою кнопкою миші. Інший спосіб швидкісного приписування стилю виділеному фрагменту докуме­нта здійснюється за допомогою кнопки Стиль панелі інструментів Формати­рования.

Кнопка Копировать формат панелі інструментів Стандартная дозволяє переносити формати одних фрагментів документа на інші фрагменти, якщо вка­зати джерело стилю, а потім приймач стилю.

Кнопка Создать стиль області завдань Стили и форматирование відк­риває вікно Создание стиля в якому можна створити новий стиль, побачити стилі застосовувані в поточному документі й змінити стилі шаблона або доку­мента.

      1. Теми

Тема - набір уніфікованих стилів (для Word 2003) і додаткових елементів оформлення документа (малюнки, колірні схеми, маркери, лінії, графічні об'є­кти й т.п.). Діалогове вікно для вибору теми викликається командою Формат ► Тема. Теми пов'язані з бібліотеками стилів, які викликаються при натисканні кнопки Бібліотека стилів у діалоговому вікні Тема.

Команда меню Формат ► Фон використовується для оформлення Web документів і повідомлень електронної пошти. Для захисту документів від під­робок створюється підкладка документа. Для створення підкладки друкованого документа (підготовленого до друку) треба:

  • вибрати розділ командою Правка ► Перейти ► Раздел;

  • виконати команду Вид ► Колонтитулы, з'явиться панель інструмен­тів колонтитули;

  • вилучити текст документа, нажавши кнопку Основной текст на панелі інструментів Колонтитулы;

  • розмістити в області колонтитула або тексту малюнок командою Вставка Рисунок;

  • за допомогою команди Формат настроїти формат і місце розташу­вання фігури підкладки;

  • нажати кнопку Закрыть на панелі інструментів Колонтитулы.

      1. Рамки

Microsoft Word надає принципово нову можливість для створення Web - сторінок, розглядаючи сторінку як сукупність незалежних областей - ра­мок. Кожна рамка може бути пов'язана з певним файлом, містити довільний текст, малюнки, графіку й т.п. Керування й зовнішнє подання інформації в ме­жах кожної рамки повністю незалежне. Команда меню Формат ►Рамки забезпечує:

  • створення змістів текстових документів зі стилізованими заголовками структурних частин;

  • створення нової сторінки рамок (макета Web - документа).

Змістом окремої рамки може бути довільний текст або посилання на файл, інший Web - документ. Зміст документа розташовується ліворуч від тек­сту в окремому вікні - рамці. Зміст містить заголовки структурних частин доку­мента, підтримує гіперпосилання на ці заголовки, є аналогом схеми доку­мента. Якщо у вікні текстового документа виконати команду меню Формат ► Рамки ► Оглавление в рамке, автоматично ліворуч від тексту в рамці ство­рюється зміст і змінюється заголовок вікна - Документ # Microsoft Word. Цей новий документ можна зберегти як Web - сторінку за допомогою команди меню Файл ► Сохранить как із вказівкою формату Web - сторінки (*.htm, *.html).

При виконанні команди Формат ►Рамки ►Новая страница рамок створюється нова сторінка для Web - документа. Для макетування рамки може використатися панель інструментів Рамки, що викликається командою меню Вид ►Панель инструментов. Верхня горизонтальна та крайня ліва вертика­льна рамки можуть бути присутнім на екрані постійно, інші рамки - за вказівкою користувача. Розміри рамок і їхні форматні характеристики можна змінити за допомогою команди Формат Рамки ►Свойства рамки.

У діалоговому вікні Свойства рамки на вкладці Рамка вказується ім'я рамки, її відносний або абсолютний розмір по горизонталі й вертикалі, якщо використовується файл, вказується його ім'я, а також наявність зв'язку з фай­лом.

Наявність зв'язку забезпечує автоматичне відображення на сторінці всіх змін, виконуваних у файлі, а також можливість безпосереднього редагування тексту файлу при роботі з Web - сторінкою.

На вкладці Границы виконується настроювання зовнішнього вигляду границі рамки.