Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. Посібник ЕКОНОМ. ІНФОРМАТИКА 1-2-1.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
33.87 Mб
Скачать

4.7. Робота с графічними об’єктами в текстовому процесорі

4.7.1. Робота з малюнками в текстовому процесорі Microsoft Word при створенні документа

У документах Microsoft Word використовується два типи графічних об'єктів: малюнки й зображення. В українській мові різниця між цими термі­нами неочевидна, а в текстовому процесорі різниця між ними значна.

Малюнки – об'єкти векторної природи – це лінії (прямі й криві), і різні геометричні фігури. Таким чином, малюнки - це геометричні фігури, які зобра­жуються за допомогою ліній. Засоби для їхнього створення є в самому тексто­вому процесорі.

Зображення – растрові об'єкти. Текстовий процесор не має засобів для їхнього створення, тому вони вставляються як зовнішні об'єкти з файлу, підго­товленого іншими засобами (графічним редактором, за допомогою сканера, цифрової камери, графічного планшета). Малюнки завжди можна впровадити в документ, і їх можна редагувати безпосередньо в самому документі. Зобра­ження завжди вставляється методом зв'язування або впровадження, редагу­вання зображень засобами текстового редактора можливо в значно об­межених межах.

Робота з малюнками. Для роботи з векторними малюнками служить па­нель інструментів Рисование (Вид ►Панель инструментов ► Рисование), зображена на рисунку .4.20.

Рисунок 4.20. Панель малювання

Основним засобом цієї панелі, призначеною для створення найпростіших об'єктів, є список, що розкривається, Автофигуры. У його категоріях (групах) представлені заготівки для створення ліній, прямих і кривих, найпростіших ге­ометричних фігур, фігурних стрілок і виносних ліній, креслярських елементів для структурних блок-схем і інше (Рис. 4.21).

Рисунок 4.21. Список автофигур

При створенні й редагуванні векторних об'єктів використовують наступні прийоми й засоби:

  1. Векторні об'єкти створюють шляхом їхнього вибору з категорій списку Ав­тофигуры.

  2. Їхній розмір редагують шляхом перетаскування маркерів виділеного об'є­кта в поле документа.

  3. Зручним засобом, що спрощує створення геометричних фігур, є допомі­жна координатна сітка. Командою (на панелі малювання) Рисование ►Сетка відк­ривають діалогове вікно Привязка к сетке (рис. 4.22).

Рисунок 4.22. Діалогове вікно для прив’язки малюнка до сітки

У цьому вікні задають крок сітки, що дозволяє змінювати дискретність переміщення об'єкта, як по вертикалі, так і по горизонталі. Прапорець Привя­зать к другим объектам забезпечує автоматичне вирівнювання об'єктів по лі­ніях сітки, що проходять через вертикальні й горизонтальні краї автофігур, а прапорець Привязать к сетке забезпечує включення або відключення коорди­натної сітки. Якщо прапорець установлений, а координатну сітку необхідно ві­дключити, а це необхідно при редагуванні готових фігур, тоді треба натис­нути клавішу Alt.

  1. Властивості об'єктів (товщина ліній або відсутність їх, заливання) зада­ються в діалоговому вікні Формат автофигуры, що відкривається ко­мандою Формат ►Автофигура (рис .4.23) при виділеному об'єкті або через контекстне меню об'єкта (рис.4.24) або подвійним клацанням на са­мому об'єкті.

Рисунок 4.23. Діалогове вікно для форматування автофігури

Рисунок 4.24. Контекстне меню

  1. Поворотом об'єкта можна управляти дискретно й безупинно. Для безперерв­ного обертання використають кнопку Свободное вращение на панелі інстру­ментів Рисование. Для дискретного завдання кута повороту об'єкта ви­корис­тають вкладку Размер діалогового вікна Формат автофигуры (яке відк­рива­ється через пункт меню Формат або контекстне меню, коли виділена ав­тофігура).

  2. Взаємодія мальованого об'єкта з навколишнім текстом може бути досить складним. Так, наприклад, текст може обтікати малюнок за заданою схемою, але він може лежати й поверх малюнка, і під ним.

Вибір методу взаємодії малюнка з текстом виконують на вкладці Поло­жение в діалоговому вікні Формат автофигуры або через кнопку Обтекание текстом панелі Рисование (якщо вона встановлена).

Малюнок можна вставити, як один об'єкт, для цього використовується команда Вставка ► Об'єкт і у вікні, що з'явилося, Вставка объекта необхідно вибрати тип об’єкта Рисунок Microsoft Word ( рис. 4.25) або використати для цього відповідний значок Добавить рисунок Word на панелі інструментів (на панелі інструментів може бути різна кількість значків залежно від настрою­вання).

Рисунок 4.25. Діалогове вікно для вставки об'єкта

У вікні, що з'явилося, Рисунок в документ необхідно створити малюнок, використовуючи засоби панелі Рисование, а потім закрити це вікно й малюнок буде вставлений у текстовий редактор як один об'єкт. Для редагування такого малюнка необхідно двічі клацнути мишкою на створеному малюнку.

Кілька малюнків можна об'єднати в один об'єкт за допомогою команди Группировка, контекстного меню виділених малюнків або за допомогою ко­манди Рисование ►Группировать.