Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. Посібник ЕКОНОМ. ІНФОРМАТИКА 1-2-1.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
33.87 Mб
Скачать
    1. Головне меню

За допомогою Головного меню можна запустити всі програми, установ­лені під керуванням операційної системи або зареєстровані в ній, відкрити документи, одержувати доступ до всіх засобів настроювання операційної системи, а також доступ до пошукової й до­відкової систем Windows. Переглянути які використовуються пристрої для друку і т.і.

Головне меню - необхідний елемент керування для завершення роботи з операційною системою. У ньому є пункт Завершення роботи, використання якого необхідно для коректного завершення роботи із системою перед вими­канням живлення комп’ютера.

Структура Головного меню. У структуру Головного меню входять два розділи - обов'язковий і довільний. Довільний розділ розташований вище розді­лювальної риси. Пункти цього розділу користувач може створити за власним бажанням. Іноді ці пункти утворяться автоматично при установці деяких додат­ків.

    1. Пункти Головного меню

Програми. Цей пункт відкриває доступ до ієрархічної структури, що міс­тить покажчики для запуску додатків, установлених на комп'ютері. Для зручно­сті користування покажчики поєднуються в категорії. Якщо категорія має зна­чок у вигляді трикутної стрілки, у ній є вкладені категорії. Розкриття вкла­дених категорій виконується простим зависанням покажчика миші. Покаж­чики, що є присутніми у Головному меню, мають статус ярликів, а їх категорії - ста­тус па­пок. Відповідно покажчики можна копіювати й переміщати між кате­горіями, перетаскувати на Робочий стіл і у вікна папок. Це один з найпрості­ших спосо­бів створення ярлика для недавно встановленої програми.

Документи. Цей пункт відкриває доступ до ярликів останніх п'ятнадцяти документів, з якими даний користувач працював на комп'ютері. Фізично ці яр­лики зберігаються в схованій папці С:\Windows\Recent. Цей пункт у деяких версіях Windows XP може бути відсутнім у головному меню.

Настроювання. Пункт Настроювання відкриває доступ до основних за­собів настроювання Windows, зокрема, до логічної папки Панель управління. Служить для доступу до папки Принтери, через яку відбувається уста­новка принтерів і настроювання завдань до друку.

Знайти. Цей пункт Головного меню відкриває доступ до засобів пошуку, установленим на комп'ютері. Основним засобом цього пункту є пункт Фай­ли та папки, за допомогою якого виробляється пошук об'єктів у фай­ловій структурі. При установці додатків, що мають свої власні засоби пошуку, може відбуватися автоматичне розміщення додаткових ярликів у цій категорії.

Довідка і підтримка. Пункт Довідник і підтримка дає можливість одержати довідку про можливості ОС Windows а також підтримку програмного забезпечення на поновлення існуючої ОС та нових програм для ОС Win­dows.

Виконати. Цей пункт відкриває невелике вікно, що має командний рядок для запуску додатків. Даний пункт доцільно використати, коли необхідно при запуску додатків указати параметри запуску.

Завершення сеансу. Якщо операційною системою зареєстровано більше одного користувача комп'ютера то цей пункт дозволяє завершити роботу одного користувача й передати комп'ютер іншому.

Завершення роботи. Коректне завершення роботи з операційною систе­мою. Відкриває діалогове вікно Виключити комп'ютер, що містять пункти:

  • Режим, що чекає.

  • Виключити комп'ютер.

  • Перевантажити комп’ютер.

Якщо закриті всі вікна процесів, завершити роботу з Windows можна комбінацією клавіш Alt+F4. Пункт Режим, що чекає призупиняє роботу ком­п'ютера та приводить обчислювальну систему в режим, що чекає. Якщо вико­ристати пункт Переван­тажити комп'ютер при натиснутій клавіші Shift, відбу­вається не повне переза­вантаження, а тільки перезапуск операційної сис­теми.

Панель завдань на Робочому столі використовується для розміщення піктограм згорнутих вікон.

Вікно папки в ОС Windows. Щоб відкрити папку й переглянути її вміст необхідно виконати подвійне клацання на ній. При відкритті папки відкрива­ється її вікно, у якому й буде вміст папки. У папці можуть бути інші папки й файли. Вікно папки - це контейнер, вміст якого графічно відображає вміст па­пки. Будь-яку папку можна відкрити у своєму вікні. Для цього необхідно вста­новити настроювання папки командою: Пуск ► Настроювання ► Властиво­сті папки ► вкладка Загальні.

У полі Спосіб огляду папок, установити пере­микач Відкривати кожну папку в окремому вікні. Кі­лькість одночасно відкритих вікон може бути досить великою - це залежить від пара­метрів конкретного комп'ютера. Вікно - один з найважливіших об'єктів Windows.

Абсолютно всі операції, які ми робимо, працюючи з комп'ютером, відбу­ваються або на Робочому столі, або в якому-небудь вікні.

Вікна папок - не єдиний тип вікон в ОС Windows. По наявності однорід­них елементів керування й оформлення можна виділити й інші типи вікон: діа­ло­гові, вікна довідкової системи, робочі вікна додатків, вікна документів додат­ків.

Структура вікна папки. Структура вікна, залежно від настроювання і предста­влена на рис. 3.3.

Рисунок 3.3. Вікно папки C:\Windows

Вікно папки містить такі обов'язкові елементи:

Рядок заголовка - у ньому написана назва паки. За цей рядок виконується перетаскування папки на Робочому столі за допомогою мишки. Це самий верх­ній рядок.

Системний значок. Знаходиться в лівому верхньому куті будь-якого ві­кна папки з лева від назви. При клацанні на цьому значку відкривається меню, яке називається службовим. Команди, представлені в даному меню, дозволя­ють управляти розміром і розташуванням вікна на Робочому столі - вони мо­жуть бути корисними, якщо мишка не працює.

Кнопки керування розміром. Ці кнопки дублюють основні команди службо­вого меню. Більшість операцій можна виконати багатьма різними способами. Кожний користується тими прийомами, які йому зручні. Кнопок керування ро­зміром три: що звертає до значка на панелі завдань, що звертає або розвертає до вікна певного розміру, закриваюча. Клацання на закриваючій кнопці закриває вікно повністю. Клацання на кнопці, що звертає, приводить до того, що вікно звертається до розміру кнопки, що розміщується на Панелі за­вдань. У будь-який момент вікно можна відновити клацанням на кнопці Па­нелі завдань. Клацання на кнопці, що розвертає, розвертає вікно на повний ек­ран. У розгорнутому вікні кнопка, що розвертає, змінюється на кнопку що віднов­лює, за допомогою якої можна відновити вихідний розмір вікна.

Рядок меню. Рядок меню має наступні пункти: Файл, Ви­прав­лен­ня, Вид, Ви­бра­не, Сервіс, До­від­ка. Для вікон папок рядок меню має стандартний ви­гляд. При клацанні на кожному з пунктів цього меню відкривається «спадаюче» меню, пункти якого дозволяють проводити операції із умістом вікна або з вік­ном у цілому. Рядок меню надає доступ до всіх команд, які можна виконати в даному вікні.

Панель інструментів. Містить командні кнопки із зображенням опера­цій, і використовуються для виконання операцій які часто зустрічаються: Повернутись назад до папки, Вперед, Перейти на слідуючий рівень, Пошук, Папки (для створення папки та виконання операцій над ними), Вид.

Адресний рядок. У ньому зазначений шлях доступу до поточної папки, що зручно для орієнтації у файловій структурі. Адресний рядок дозволяє виконати швидкий перехід до інших розділів файлової структури за допомогою кнопки, що розкриває, на правому краї рядка.

Робоча область. У ній відображаються значки об'єктів, що зберігаються в па­пці, причому спосіб відображення можна управляти за допомогою пункту меню Вид.

Смуги прокручування. Якщо кількість об'єктів занадто великий (або ро­змір вікна занадто мале), по правому й нижньому краях робочої області можуть відображатися смуги прокручування, за допомогою яких можна «прокрутити» уміст папки в робочій області. Смуги прокручування мають повзунок і дві кін­цеві кнопки. Прокручування виконують трьома способами:

  • клацанням на одній з кінцевих кнопок;

  • перетаскуванням повзунка;

  • клацанням на смузі прокручування вище або нижче повзунка.

Рядок стану. У рядку стану виводиться додаткова, часто немаловажна ін­формація. Так, наприклад, якщо серед об'єктів, представлених у вікні, є сховані або системні, вони можуть не відображатися при перегляді, але в рядку стану про їхню наявність є спеціальний запис.