Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. Посібник ЕКОНОМ. ІНФОРМАТИКА 1-2-1.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
33.87 Mб
Скачать

6.4.2. Введення формул і використання стандартних функцій

Стандартні функції використовують у програмі Excel тільки у формулах. Це значить, що якщо в комірку уводиться одна лише функція, то вона буде починатися зі знака дорівнює. У формулі функція вказується за допомогою імені функції, після якої в дужках вказується список параметрів (аргументів). Окремі параметри розділяють у списку крапкою з коми. Як параметр може використовуватися число, адреса комірки або довільний вираз, для обчислення якого також можуть використовуватися функції. Якщо почати введення формули зі знака дорівнює, то ліворуч від рядка формул з'являться три значки, перший значок у вигляді букви Х – скасувати, другий у вигляді «галочки» - введення, третій fx – вставка функції рис. 6.9.

Рисунок 6.9. Введення формул в комірку

У лівій частині рядка формул, де раніше розташовувалася адреса поточної комірки, тепер з'являється список функцій. Якщо його розкрити, то можна вибрати із цього списку одну з десяти функцій, які використовувалися останніми, а також пункт інші функції для вибору потрібної функції. При виборі функції палітра функції змінить свій вид рис. 6.10. У цій палітрі можна задати аргумент функції й побачити результат обчислення функції. Параметри можна вводити безпосередньо в рядок формул або в поля палітри формул, а якщо вони є посиланнями - вибирати на робочому листі за допомогою мишки. Після натискання клавіші ОК функція буде введена в поточну комірку. Правила обчислення формул, що містять функції, не відрізняються від правил обчислення простих формул.

Рисунок 6.10. Палітра формул, при виборі конкретної функції

Якщо назва параметра в палітрі формул зазначено напівжирним шрифтом, параметр є обов'язковим і відповідне полем повинне бути заповнене. Параметри, назви яких приводяться звичайним шрифтом, можна опускати. Якщо в списку, що розкрився, функцій з десяти функцій ви не змогли вибрати ні однієї, тоді необхідно скористатися пунктом інші функції. При виборі пункту інші функції запускається Майстер функцій, що полегшує вибір потрібної функції рис 6.11.

Рисунок 6.11. Вікно майстра функцій

У списку Категория вибирається категорія, до якої відноситься функція (якщо визначити категорію важко - найбільш загальне логічне визначення, використовують пункт Полный алфавитный перечень, а в списку Функция - конкретна функція даної категорії. Після клацання на кнопці ОК ім'я функції заноситься в рядок формул разом з дужками, що обмежують список параметрів. Текстовий курсор встановлюється між цими дужками.

      1. Друк документів в Microsoft Excel

Перед друком робочого листа варто перейти в режим попереднього перегляду через команду Файл ►Предварительный просмотр або через кнопку попереднього перегляду яка знаходиться на панелі інструментів стандартна. Режим попереднього перегляду (рис. 6.12) не допускає редагування документа, але дозволяє побачити його на екрані точно в такому виді, у якому він буде надрукований.

Рисунок 6.12. Попередній перегляд документа перед друком

Крім того, режим попереднього перегляду дозволяє змінити властивості сторінки й параметри друку. Керування в режимі попереднього перегляду здійснюється за допомогою кнопок розташованих уздовж верхнього краю вікна. Кнопка Страницы відкриває діалогове вікно Параметры страницы, що служить для завдання параметрів сторінки: орієнтації листа, масштабу сторінки, розміру полів документа. Тут же можна задати верхні й нижні колонтитули для сторінки. На вкладці Лист діалогового вікна Параметры страницы включається або відключається друк сітки й номерів рядків і стовпців, а також вибирається послідовність розбивки на сторінки робочого листа, що перевершує розміри друкованої сторінки, як по довжині, так і по ширині. Змінити величину полів сторінки, а також ширину комірок при друку можна також безпосередньо в режимі попереднього перегляду, за допомогою кнопки Поля. При клацанні на цій кнопці на сторінці з'являються маркери, що вказують границі полів сторінки й комірок. Змінити положення цих границь можна методом перетягування.

Завершити роботу в режимі попереднього перегляду можна трьома способами, в залежності від того, що планується робити далі. Клацання на кнопці Закрыть дозволяє повернуться до редагування документа. Клацання на кнопці Разметка страницы служить для повернення до редагування документа, але в режимі розмітки сторінки. У цьому режимі документ відображається таким чином, щоб найбільше зручно показати не вміст комірок таблиці, а область друку й границі сторінки документа. Цей режим можна здійснити також командою Вид ► Разметка страницы. Для переходу до звичайного режиму варто виконати команду Вид ►Обычный. Клацання на кнопці Печать відкриває діалогове вікно Печать, використовуване для роздруківки документа (цей режим можна відкрити й без попереднього перегляду - за допомогою команди Файл ► Печать).

Перед друком документа можна вибрати певну область друку, якщо це необхідно. Для цього треба виділити комірки, які повинні бути включені в область друку, і дати команду Файл ►Область печати ►Задать. Якщо виконати команду Файл ►Область печати ►Убрать то можна повернуться до параметрів які використовуються за замовчуванням. Щоб примусово вставити розрив сторінки необхідно встановити курсор у необхідне місце таблиці й виконати команду Вставка ►Разрыв страницы.