Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. Посібник ЕКОНОМ. ІНФОРМАТИКА 1-2-1.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
33.87 Mб
Скачать

Розділ 5. Мультимедійні презентації

    1. Загальні відомості про мультимедійні презентації та засоби їх створення

Часто фахівцям, що працюють в економіці потрібно готовити й прово­дити публічні виступи як на своєму підприємстві або фірмі так і поза їх (на­приклад, презентація нової продукції, захист бізнес-планів при одержанні кре­дитів, участь у тендері на замовлення для фірми, участь у виставках і т.д.).

Для таких цілей доцільно застосовувати додаток PowerPoint, що входить пакет Microsoft Office.

Презентація являє собою набір слайдів, що супроводжує виступ на задану тему. Слайди можуть містити: текст, таблиці, діаграми, малюнки, організаційні діаграми, відеокліпи, звуковий супровід (музика й/або звук), гіперпосилання на інші слайди й додатки.

Окремі об'єкти слайдів можуть мати ефекти анімації.

Презентації, що містять малюнки, звук, фільми й ефекти анімації, називаються мультимедійними.

Так як PowerPoint входить до складу Microsoft Office то при підготовці презентації можна використовувати фрагменти документів Word, електронних таблиць і діаграм Excel, дані Access.

Створену презентацію можна демонструвати як на екрані монітора, так і за допомогою проекційної апара­тури.

Часто для презентації фірми або підприємства використовувались так звані CD - візитки від 20 - 50 Mбайт, які дозволяють зберігати 10000 сторінок тексту або 1000 ілюстрацій, до 10 - 15 мінут оцифрованої мови, музики або ві­део.

5.1.1. Огляд середовища PowerPoint і режими роботи

Оскільки PowerPoint входить до складу Microsoft Office то запуск PowerPoint здійснюється через кнопку Пуск операційної системи, як і інші до­датки Microsoft Office. Вікно

PowerPoint нагадує вікно Word. Тому інтерфейс роботи з додатком PowerPoint залишається таким же, як і із процесором Word. У нижньому лівому куті вікна відображені кнопки режимів роботи PowerPoint (Звичайний режим, Режим сортувальника слайдів, Режим показу слайдів) або перегляду слайдів (рис 5.1).

Ці кнопки дублюють відповідні команди меню Вид.

Коротко розгля­немо режими роботи PowerPoint 2003.

Звичайний режим (сама ліва кнопка від смуги прокручування). У цьому режимі вікно PowerPoint складається з наступних областей: структури слайдів, основної робочої області слайдів, заміток, завдань.

Область структури слайдів розташовується ліворуч, основна робоча об­ласть слайдів по центрі вікна, область заміток знаходиться у вікні під основною робочою областю слайдів, область завдань праворуч.

Рисунок 5.1. Вікно PowerPoint у звичайному режимі

Розміри кожної області можна змінювати. В області структури слайдів ві­дображаються номер, назва слайда й текст, що міститься в слайді. Робоча об­ласть слайдів дає загальне представлення про зовнішній вигляд послідовності слайдів. Клацаючи на слайді в області структури слайдів або робочої області, відразу ж переходять до роботи з відповідним слайдам. У ці області можна вставляти малюнки, фільми, звуки, ефекти анімації й гіперпосилання. Текст уводять як в область структури слайдів, так і в робочій області слайдів. В обла­сті завдань знаходяться команди які часто використовуються з меню PowerPoint. В області заміток поміщають інформацію доповідача презентації.

Режим сортувальника слайдів (друга кнопка після кнопки звичайний режим). У цьому режимі в робочій області PowerPoint відображається вся пре­зентація у вигляді слайдів. Кожний слайд у цьому режимі виводиться в змен­шеному виді. Режим використовується для перегляду послідовності, у якій розташовані слайди в презентації, а також для переходу до роботи з певним слайдом. У режимі сортувальника зручно переміщати окремий слайд в інше мі­сце презентації шляхом перетаскування його лівою клавішею миші. У цьому режимі можна також додавати нові слайди перед виділеним або видаляти виді­лений слайд, нажавши клавішу Delete. На етапі підготовки демонстрації презе­нтації режим використовується для завдання інтервалів часу показу кож­ного слайда й установки анімаційних ефектів переходу від одного слайда до іншого.

Режим показу слайдів. Цей режим використовується для демонстрації презентації. У ньому кожний слайд виводиться на весь екран. Оскільки в ре­жимі показу слайдів поточним слайдом зайнятий весь екран, вийти з нього мо­жна, нажавши клавішу Esc або вибравши відповідну команду з контекстного меню, що викликається клацанням правої клавіші миші в будь-якому місці слайда.

Режим сторінки заміток. Перехід у цей режим здійснюється командою Вид ►Страницы заметок, оскільки він не представлений окремою кнопкою. У ньому для кожного слайда відводиться окрема сторінка Word, у верхній час­тині якої міститься зменшене зображення слайда, а в нижньої - замітки допові­дача до цього слайда. Як замітки може використовуватися текст, що ви­мовляє доповідач, вказівки про те, на що потрібно звернути увагу слухачів і т.п.