Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. Посібник ЕКОНОМ. ІНФОРМАТИКА 1-2-1.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
33.87 Mб
Скачать

Розділ 4. Програмні засоби роботи зі структуровани- ми документами. Текстовий процесор word

4.1. Програмні засоби для роботи з текстовими документами

Із чисто методичних міркувань текстові документи можна розділити на прості й складні (комплексні). Перші являють собою форматований або не фо­рматований текст, а другі містять крім тесту об'єкти іншої природи (креслення, малюнки, формули, таблиці, об'єкти мультимедіа та інше). Тому й існують різні програмні засоби для створення тестових документів. До простих програмних засобів можна віднести програму Блокнот і WordPad. Такі програмні засоби як Microsoft Word 2003 або Microsoft Word 2007 дозволяють створювати складні текстові документи (комплексні). При підготовці складних текстових доку­мен­тів на комп'ютері використовуються три основні групи операцій: створення (уведення), редагування (виправлення) і форматування (зовнішнє оформлення документа). При підготовці простих текстових документів операцію формату­вання не використовують.

Виходячи із цього, програмні засоби для підготовки текстових документів ділять на текстові редактори (Блокнот) і текстові процесори (WordPad, Word 2003, Word 2007 ). У текстових процесорах, при підготовці текстових докумен­тів використовують всі три групи операцій.

Всі текстові редактори зберігають у файлі «чистий» текст (не форматова­ний) і завдяки цьому сумісні один з одним. Різні текстові процесори записують у файл інформацію про форматування по-різному й тому несумісні один з од­ним. Однак у багатьох текстових процесорах є можливість перетворення тексту з одного формату в іншій. Так, наприклад, текстовий редактор Блокнот не зда­тний відобразити на екрані текстовий файл, створений у текстовому процесорі WordPad, хоча обидві програми належать до однієї групи стандартних програм Windows. Неформатовані текстові файли в системі Windows мають розширення .txt, а форматовані файли .doc.

Версії текстових процесорів Microsoft Word. Текстові процесори Word призначені для створення, редагування, форматування прос­тих і комплексних текстових документів.

Перші версії текстового процесора були відомі у вісімдесятих роках і працювали з операційною системою MS - DOS. Популярної в той час була вер­сія Microsoft Word 5.0. Оскільки операційна система MS - DOS не є графічної, то й текстовій процесор Microsoft Word 5.0 не дотримував принципу WYSIWYG (What you see is what you get). Із цим текстовим процесором у цей час практично ніхто не працює. Принцип WYSIWYG був реалізований тільки у версії Microsoft Word for Windows (Word 6.0). У цій версії вперше був вико­ристаний системний буфер обміну (пам'ять для тимчасового зберігання деякого матеріалу для створення комплексних документів).

Наступна версія програми називалася Microsoft Word 95 (Word 7.0) і була орієнтована на графічну операційну систему Windows 95, вона мала біль­ший сервіс роботи з файловою системою й при оформленні комплексних доку­ментів. Після цієї версії текстовий процесор уже не розглядається, як окремий додаток, а входить до складу потужного пакета Microsoft Office, а це у свою чергу накладало на текстовий процесор вимоги для обміну даними з ін­шими додатками пакета Microsoft Office.

Ще одним важливим нововведенням сьомої версії стало керування взає­модією тексту з убудованими об'єктами (обтікання текстом графічних зобра­жень). Восьма версія програми Microsoft Word 97 (Word 8.0), що ввійшла до складу пакета Microsoft Office 97 орієнтована на використання шрифтів UNICODE. Вона має додаткові засоби оформлення текстових документів. Мо­жливість збереження документів в «електронних» форматах HTML і PDF, роз­рахована на публікацію документів в Інтернеті (Web - дизайнери вико­рис­товують спеціальні Web - редактори).

Остання версія текстового процесора є Microsoft Word 2007, що входить до складу пакета Microsoft Office 2007. У цій версії поліпшена система керу­вання програмою, змінений інтерфейс роботи користувача з програмою Microsoft Word 2007 й уведені потужні засоби підтримки мережних режимів роботи. Але в подальшому ми будемо розглядати версію Microsoft Office 2003 як найбільш поширену, все що ми будемо розглядати для Microsoft Office 2003 буде придатне і для Microsoft Word 2007.