Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. Посібник ЕКОНОМ. ІНФОРМАТИКА 1-2-1.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
33.87 Mб
Скачать

Рішення задачі:

  1. Завантажуємо табличний процесор Excel.

  2. Будуємо таблицю «Внутрішній податок на товари і послуги у 2009 р.» для першого кварталу (рис. 6.57.) і виконуємо необхідні обчислення (розраховуємо суму в комірках Е4=СУММ(B4:D4), Е5=СУММ(B5:D5), Е7= СУММ(B7:D7).

  3. Робимо копію таблиці, вказуємо 2 квартал та відповідні місяці і вводимо обмеження на другий квартал рис. 6.58. (наприклад, копію робимо починаючи з комірки A9).

  4. Активізуємо команду Поиск решения з підменю Сервис.

  5. У діалоговому вікні Поиск решения (рис. 6.59) для цільової функції встановлюємо комірку $Е$15.

  6. Ставимо перемикач на значення та вводимо відповідне число цільової функції 2796.

  7. Для змінних х1, х2, х3, х4, х5, х6 (змінні знаходяться в стовпцях квітень, травень, червень для вітчизняних і імпортних товарів) вказуємо діапазон $B$12:$D$13.

  8. Клацаємо по кнопці Добавить (рис. 6.59) й у діалоговому вікні Добавление ограничения (рис.6.60) вказуємо обмеження відповідно до умови задачі.

  9. Після того як внесені всі обмеження, необхідно клацнути по кнопці Выполнить.

У результаті з’явиться вікно Результаты поиска решения (рис. 6.61), за допомогою якого можна зберегти рішення.

У діалоговому вікні Результаты поиска решения необхідно клацнути по кнопці ОК, в таблиці за другий квартал з'являться необхідні зміни, тобто задача по формуванню державного бюджету на другий квартал буде вирішена (рис. 6.62).

Рисунок 6.58. Таблиця для другого кварталу

Рисунок 6.59. Діалогове вікно пошук рішення

Рисунок 6.60. Діалогове вікно Добавление ограничения (для першого обмеження)

Рисунок 6.61. Вікно для збереження знайденого рішення

Рисунок 6.62. Таблиця для другого кварталу з найденими значеннями по місяцям

Статистичний аналіз даних. Ми розглянемо функції для статистичного регресивного аналізу. Для статистичного регресивного аналізу програма Excel має статистичні функції: ПРЕДСКАЗ, РОСТ, ТЕНДЕНЦИЯ.

Наприклад. Нехай потрібно зробити розрахунки згідно рис. 6.63 використовуючи функції: ПРЕДСКАЗ, РОСТ, ТЕНДЕНЦИЯ.

Рисунок 6.63. Таблиця випуску продукції (у.о.)

Функція ПРЕДСКАЗ обчислює або передбачає майбутнє значення y по існуючим значенням x та y. Значення, що передбачається - це у - значення, відповідне заданому x - значенню. Відомі значення - це x - і у - значення, а нове значення передбачається з використанням лінійної регресії. Рівняння для функції ПРЕДСКАЗ має вид y = a + bx. Цю функцію можна використовувати для прогнозу майбутніх продажів, потреб в устаткуванні або тенденцій споживання.

Синтаксис: ПРЕДСКАЗ(x; відомі значення y; відомі значення x)

де x - це точка даних, для якої передбачається розрахунок функції ПРЕДСКАЗ;

відомі значення y - це залежний масив або інтервал даних;

відомі значення x - це незалежний масив або інтервал даних.

Замітки:

  • Якщо x не є числом, то функція ПРЕДСКАЗ повертає значення помилки #ЗНАЧ!.

  • Якщо відомі значення y і відомі значення x порожні або містять різну кількість точок даних, то функція ПРЕДСКАЗ повертає значення помилки #Н/Д.

  • Якщо дисперсія аргументу відомі значення x рівна нулю, то функція ПРЕДСКАЗ повертає значення помилки #ДЕЛ/0!.

Для введення аргументів функції ПРЕДСКАЗ може використовуватись палітра формул рис. 6.64.

Рисунок 6.64. Палітра формул для функції ПРЕДСКАЗ

Функція РОСТ розраховує прогнозоване експоненціальне зростання на підставі наявних даних. Функція РОСТ повертає значення у для послідовності нових значень x, що задаються за допомогою існуючих x - і у - значений. Функція робочого листа РОСТ може застосовуватися також для апроксимації існуючих x - і у - значень експоненціальної кривої.

Синтаксис: РОСТ( відомі значення y;відомі значення x;нові значення x;конст)

де відомі значення y - це безліч значень у, які вже відомі в співвідношенні у = b*m^x.

Замітки:

  • Якщо масив відомі значення y має один стовпець, то кожен стовпець масиву відомі значення x інтерпретується як окрема змінна.

  • Якщо масив відомі значення y має один рядок, то кожен рядок масиву відомі значення x інтерпретується як окрема змінна.

  • Якщо які-небудь числа в масиві відомі значення y рівні 0 або негативні, то функція РОСТ повертає значення помилки #ЧИСЛО!.

Відомі значення x - це необов'язкова безліч значень x, які вже відомі для співвідношення у = b*m^x.

Замітки:

  • Масив відомі значення x може містити одне або декілька безлічі змінних. Якщо використовується тільки одна змінна, то відомі значення y і відомі значення x можуть мати будь-яку форму, за умови, що вони мають однакову розмірність. Якщо використовується більше ніж одна змінна, то відомі значення y повинні бути вектором (тобто інтервалом заввишки в один рядок або шириною в один стовпець).

  • Якщо відомі значення x опущені, то передбачається, що це масив {1;2;3;...} такого ж розміру, як і відомі значення y.

  • Нові значення x - це нові значення x, для яких РОСТ повертає відповідні значення у.

Замітки:

  • Нові значення x повинні містити стовпець (або рядок) для кожної незалежної змінної, як і відомі значення x. Таким чином, якщо відомі значення - це один стовпець, то відомі значення x і нові значення x повинні мати таку ж кількість стовпців. Якщо відомі значення y - це один рядок, то відомі значення x і нові значення x повинні мати таку ж кількість рядків.

  • Якщо аргумент нові значення x опущений, то передбачається, що він співпадає з аргументом відомі значення x.

  • Якщо обидва аргументи відомі значення x; нові значення x;опущено, то передбачається, що це масив {1;2;3;...} такого ж розміру, як і відомі значення y.

  • конст - логічне значення, яке указує, чи потрібне, щоб константа b була рівна 1.

Замітки:

  • Якщо конст має значення ИСТИНА або опущено, то b обчислюється звичайним способом.

  • Якщо конст має значення ЛОЖЬ, то b вважається рівним 1, а значення m підбираються так, щоб у = m^x.

Замітки:

  • Формули, які повертають масиви, повинні бути введені як формули масивів після виділення відповідного числа комірок.

  • При введенні константи масиву для аргументу, такого як відомі значення x, слід використовувати крапку з комою для розділення значень в одному рядку і двокрапка для розділення рядків.

Функція ТЕНДЕНЦИЯ обчислює прогнозовані майбутні значення y для нових значень x по існуючим значенням x та y.

Повертає значення відповідно до лінійного тренда (тренд – згладжуюча крива). Апроксимує (апроксимація – приблизний вираз яких – не будь величин через інші, відоміші величини) прямою лінією (по методу найменших квадратів) масиви відомі значення у і відомі значення x. Повертає значення у, відповідно до цієї прямої для заданого масиву нові значення x.

Синтаксис: ТЕНДЕНЦИЯ(відомі значення у;відомі значення x;нові значення x;конст),

де відомі значення у - це безліч значень у, які вже відомі для співвідношення у = mx + b.

Замітки:

  • Якщо масив відомі значення у має один стовпець, то кожен стовпець масиву відомі значення x інтерпретується як окрема змінна.

  • Якщо масив відомі значення у має один рядок, то кожен рядок масиву відомі значення x інтерпретується як окрема змінна.

Відомі значення x - це необов'язкова безліч значень x, які вже відомі для співвідношення у = mx + b.

Замітки:

  • Масив відомі значення x може містити одне або декілька безлічі змінних. Якщо використовується тільки одна змінна, то відомі значення у і відомі значення x можуть мати будь-яку форму, за умови, що вони мають однакову розмірність. Якщо використовується більше за одну змінну, то відомі значення у повинні бути вектором (тобто інтервалом заввишки в один рядок або шириною в один стовпець).

  • Якщо відомі значення x опущені, то передбачається, що це масив {1;2;3;...} такого ж розміру, як і відомі значення у.

Нові значення x - це  нові значення x, для яких ТЕНДЕНЦИЯ повертає відповідні значення у.

  • Нові значення x повинні містити стовпець (або рядок) для кожної незалежної змінної, як і відомі значення x. Таким чином, якщо відомі значення у - це один стовпець, то відомі значення x і нові значення x повинні мати таку ж кількість стовпців. Якщо відомі значення у - це один рядок, то відомі значення x і нові значення x повинні мати таку ж кількість рядків.

  • Якщо нові значення x опущені, то передбачається, що вони співпадають з відомими значеннями.

  • Якщо опущено обидва масиви відомі значення x і нові значення x, то передбачається, що це масив {1;2;3;...} такого ж розміру, що і відомі значення у.

  • конст - логічне значення, яке вказує, чи потрібне, щоб константа b була рівна 0.

  • Якщо конст має значення ИСТИНА або опущено, то b обчислюється звичайним способом.

  • Якщо конст має значення ЛОЖЬ, то b вважається рівним 0, і значення m підбираються так, щоб виконувалося співвідношення у = mx.

Таким чином розрахунки в таблиці які потрібно було зробити згідно рис.6.63 наведені на рис. 6.65.

Рисунок 6.65. Таблиця з розрахованим випуском продукції (у.о.) в 4 кварталі з використанням функцій: ПРЕДСКАЗ, РОСТ, ТЕНДЕНЦИЯ.

В стовпчику F наведені функції які введені в стовпчику E як формули.

Обмін даними. Обмін даними між додатками виконується за допомогою принципу OLE (Object Linked Embedded - зв’язування та впровадження об’єктів), або DDE (динамічний зв’язок). Технологія динамічного обміну даними (DDE) є стара і небезпечна. У додатках які підтримують принцип OLE данні наприклад, фрагмент тексту, діаграму, таблицю можна вставляти в документи як зв’язані об’єкти або впроваджені.

Для впровадженого об’єкта відсутній зв’язок з початковим файлом. Зв’язаний об’єкт (тобто діаграма або таблиця у редакторі Word) пов’язаний з початковим файлом. Це означає, що при зміні об’єкта в початковому файлі відбуваються зміни і у зв’язаному файлі.

Зв’язування об’єктів виконується за допомогою команд Правка ► Специальная вставка як у процесорі Word так і в табличному процесорі Excel. У процесорі Word при виконанні команди Правка ► Специальная вставка у вікні Специальная вставка встановлюється перемикач Связать для зв’язування об’єкта з початковим файлом, якщо треба просто впровадити об’єкт тоді ставиться перемикач Вставить. При активізації зв’язаного об’єкта у процесорі Word завантажується початковий файл.

Якщо об’єкт табличного процесора Excel впроваджуються із буфера пам’яті в документ Excel то з’являється вікно Специальная вставка і є можливість установити у вікні перемикачі як на рис. 6.66 тобто у полі Вставить – все а у полі Операция – нет і тоді об’єкт впроваджується як зв’язаний при натиску кнопки Вставить связь.

Якщо вказується операція (сложить, вычесть, умножить, разделить….) то вона виконується з даними які є у буфері пам’яті та з тими що копіюються і ніякого зв’язування з початковим файлом не відбувається.

У Excel для імпорту даних у вигляді таблиць використовується команда Данные ►Импорт внешних данных ►Импортировать данные. Можна імпортувати також і файли текстового процесора які мають розширення htm, html, txt тобто файли які не форматовані або є структуровані.

Рисунок 6.66. Спеціальна вставка