Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. Посібник ЕКОНОМ. ІНФОРМАТИКА 1-2-1.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
33.87 Mб
Скачать

4.2. Робота з документом

4.2.1.Основні поняття для роботи з документом Microsoft Word

При роботі з текстовим процесором Microsoft Word необхідно керуватися наступними поняттями:

  1. Будь-який документ заснований на шаблоні.

  2. Шаблон - набір засобів для створення документів. У шаблон включені стилі оформлення символів і абзаців, параметри форматування, що діють за за­мовчуванням, параметри друкованої сторінки й ін. За допомогою елементів ав­тотексту, що входять в шаблон забезпечується автоматизація введення тексту в документ. У шаблоні містяться макроси, які забезпечують автоматизацію ви­конання типових операцій. Для уніфікації користувальницького інтерфейсу в шаблон включаються панелі інструментів, «гарячі» клавіші. Крім перерахова­них засобів шаблон може містити постійний для всіх документів текст, зовні­шні об'єкти (малюнки, формули, таблиці й т.п.).

  3. Текст документа - сукупність послідовно розташованих абзаців, що скла­даються з речень. Новий абзац завжди починається з натискання клавіші Enter.

  4. Перехід на новий рядок або нову сторінку всередині одного абзацу при на­борі тексту виконується автоматично й не вимагає натискання клавіші Enter.

  5. Для примусового переходу на нову сторінку потрібно виконати команду меню Вставка ►Разрыв ► начать новую страницу або нажати клавіші Ctrl + Enter.

  6. Для переходу на новий рядок у межах одного абзацу натискається кла­віші Shift + Enter.

  7. Окреме речення складається з набору слів, що закінчуються крапкою, зна­ком оклику, знаком питання або багатьма крапками. Слова в реченнях розділяються одним символом пробілу або знаками пунктуації (кома, крапка з коми). Перед цими знаками пунктуації пробіл не ставиться, але після них ста­виться.

  8. Текстовий документ може містити текст і об'єкти впровадження: малю­нки, формули, набрані в редакторі формул, електронні таблиці, фрагменти баз даних і т.п. У такому випадку документ є складним.

  9. Текстовий документ може мати ієрархічну структуру, складатися з окре­мих частин, що мають стилізовані заголовки. У цьому випадку документ є стру­ктурно-складним.

  10. Головний текстовий документ може поєднувати кілька документів, які існують і використаються як самостійно, так і в складі головного документа.

  11. Створення складеного документа відбувається на основі використання інформаційної технології злиття основного документа й джерела. Злиття основ­ного документа утримуючу постійну інформацію й джерела змінної інформації, виконується за допомогою команди Сервис ►Слияние.

Новий документ створюється за допомогою команди меню Файл ►Создать, із вказівкою шаблона. За замовчуванням вибирається шаблон Но­вый документ.

Документи за допомогою команди меню Файл ► Сохранить как збері­гаються у вигляді файлів на диску. При збереженні файлів вказується ім'я й формат файлу. Ім'я файлу документа включає шлях і власне ім'я. Шлях містить: ім'я логічного диска, імена ієрархічно вкладених папок, розділених знаком \ (слеш). Максимальна довжина імені файлу з розширенням -255 символів. Імена файлів не повинні містити спеціальних символів: (\ /), (< >), (* ?), ( | ), (:).

Формат файлу документа залежить від типу шаблона, на базі якого ство­рюється документ:

  • звичайний документ, зберігається як файл із розширенням .doc;

  • документ для перегляду за допомогою інших програм зберігається з розши­ренням rtf;

  • документ для розміщення на Web - вузлі в мережі Інтернет (так звана Web - сторінка), зберігається як файл із розширенням .htm або .html;

  • повідомлення електронної пошти, зберігається як файл із розширенням .htm або .html;

  • шаблон, зберігається як файл із розширенням .dot.

Текстовий процесор Word підтримує багатовіконний інтерфейс. В одному сеансі роботи можуть оброблятися кілька документів, кожний з яких відкрива­ється у своєму вікні. При початковому запуску й виконанні команди меню Файл ►Создать автоматично створюється нове вікно з ім'ям Документ (із вказівкою номера) Microsoft Word.

Заголовок вікна збереженого документа містить ім'я файлу. doc. Тексто­вий процесор дозволяє один і той же документ одночасно відкривати в різних вікнах. Перехід між вікнами документів здійснюється за допомогою команди Окно. Текстовий процесор створює на панелі завдань текстові кнопки, що від­повідають відкритим документам.

Команди меню для роботи з вікнами документів:

  • Окно ► Новое створити нове вікно для активного документа.

  • Окно ►Упорядочить все - розташувати вікна документів на робочому столі у відкритому виді.

Вікно документа за допомогою спеціального дільника можна ділити на частині. Дільник розташований у верхній частині вертикальної смуги прокру­чування, воно перетаскується мишею по вертикалі вікна в будь-яке місце (або встановлюється командою Окно ► Разделить).

Для перегляду тексту перед друком використовують команду Файл ► Предварительный просмотр. Для перегляду Web - документа використову­ється спеціальна програма Microsoft Internet Explorer. Команда Вид ►Во весь экран дозволяє розгорнути документ на весь екран.