Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. Посібник ЕКОНОМ. ІНФОРМАТИКА 1-2-1.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
33.87 Mб
Скачать

Розділ 2. Технічні засоби комп’ютерних технологій

2.1. Класифікація еом

Існує чимало методів класифікації електронно - обчислювальних машин (ЕОМ). Ми розглянемо найбільш поширені принципи ділення комп’ютерів.

Класифікація за призначенням. За цим принципом розрізняють великі ЕОМ, міні ЕОМ, мікро -ЕОМ і персональні комп’ютери (ПК). ПК в свою чергу діляться на масові, ділові, портативні, розважальні та робочі станції.

Великі ЕОМ – найпотужніші комп’ютери. Їх застосовують для обслуго­вування досить потужних організацій і навіть цілих галузей народного господарства. Такі комп’ютери за кордоном називають мейнфреймами (mainframe). Робота таких комп’ютерів організована безперервним циклом.

Міні – ЕОМ мають менші розміри і відповідно меншу продуктивність і вартість. Такі комп’ютери використовуються підприємствами з новітніми тех­нологіями виробництва, науковими організаціями і деякими вищими закладами освіти, які використовують їх в науковій діяльності. Найбільш поширене вико­ристання таких комп’ютерів в сучасний час – це управління виробничими процесами. Так у високотехнологічному процесі міні – ЕОМ можуть підтриму­вати ритмічність подачі комплектуючих чи заготовок на робочі місця, управляти промисловими роботами, вести технічний контроль за інструмен­тами і пристосуваннями, управляти верстатами з числовим програмним управлінням. Такі комп’ютери також можуть контролювати собівартість про­дукції, здійснювати облік первинних документів, готувати звіти для податкових органів тощо.

Мікро – ЕОМ використовуються підприємствами, науковими організаці­ями для підготовки попередніх даних для подальшого їх оброблення перед використанням їх на дорогих суперкомп’ютерах. Такі комп’ютери обслугову­ють декілька робочих місць. В сучасний час найбільш поширеними є персональні комп’ютери.

Персональні комп’ютери призначенні для обслуговування одного робо­чого місця. Сучасні персональні комп’ютери мають чималу продуктивність обумовлену тим що вони є багатоядерними (тобто мають у своєму складі багато потужних процесорів). Персональний комп’ютер цілком спроможній задово­льнити більшість потреб малих підприємств і окремих осіб. Персональний ком­п’ютер в сучасний час є основним інструментом який дає змогу підключи­тись до всесвітньої мережі Internet як джерела наукової, довідкової, навчальної, культурної, розважальної інформації. Персональні комп’ютери надзвичайно розповсюджені у всіх сферах людської діяльності і вносять значний внесок у виробничі і соціальні відносини.

З 1999 року персональні комп’ютери згідно міжнародного сертифікацій­ного стандарту – специфікації PC99 персональні комп’ютери класифікуються по таким категоріям: Consumer PC (масовий ПК); Office PC (діловий ПК); Mobile PC (портативний ПК); Workstation (робоча станція ПК); Entertainment (розважальний ПК).

Найбільш розповсюдженими є масові ПК які використовуються у всіх сферах людської діяльності. Ділові ПК мають мінімізовані вимоги до засобів відтворення графіки та звуку. Для портативних ПК характерною особливістю є те що вони повинні мати засоби зв’язку. Робочі станції мають підвищені ви­моги щодо пристроїв збереження даних, розважальні ПК мають широкі можли­вості відтворення графіки та звуку (широкі мультимедійні можливості).

Персональні комп’ютери можна класифікувати за типорозміром. Розріз­няють настільні (desktop), портативні (notebook) і кишенькові (palmtop).

Настільні ПК є найпоширенішими. Ці комп’ютери відрізняються прос­тотою зміни конфігурації за рахунок нескладного ввімкнення додаткових зов­нішніх пристроїв або установки додаткових внутрішніх компонентів.

Портативні моделі зручні при транспортуванні. Їх використовують біз­несмени, комерсанти, керівники підприємств і організацій, що проводять багато часу у відрядженнях і переїздах. Вони зручні коли їх використовують як засоби зв’язку, через телефонну мережу можна встановити зв’язок з будь-яким ком­п’ютером який працює в мережі Internet .

Кишенькові моделі виконують функції «інтелектуальних записних кни­жок. Вони дозволяють зберігати оперативні дані й одержувати до них швидкий доступ. Так як існує велика кількість різних комп’ютерів то виникає питання сумісності їх роботи. За апаратною сумісністю виділяються апаратні платфо­рми. Для ПК існують дві найпоширеніші апаратні платформи - IBM PC і Apple, Macintosh. Крім апаратної сумісності існують й інші види сумісності: суміс­ність на рівні операційної системи, програмна сумісність, сумісність на рівні даних.

За рівнем спеціалізації комп’ютери діляться на універсальні та спеціалі­зовані. На базі універсальних комп’ютерів можна збирати обчислювальні сис­теми довільного складу (склад комп’ютерної системи називається конфігу­рацією), тобто використовувати його для роботи з текстами, при обчисленнях, з засобами мультимедіа.

Спеціалізовані комп’ютери призначенні для розв’язання конкретного кола задач. До таких комп’ютерів відносяться, наприклад, бортові це ком­п’ютери літаків, космічних апаратів, суден, автомобілів. Бортові комп’ютери управляють засобами орієнтації та навігації, здійснюють контроль за станом бортових систем, виконують деякі функції автоматичного управління і зв’язку, а також більшість функцій оптимізації параметрів роботи систем об’єкта (наприклад, оптимізацію витрат палива в залежності від конкретних умов руху).

Спеціалізовані міні – ЕОМ, орієнтовані на роботу з графікою, назива­ються графічними станціями. Їх використовують для підготовки кіно - і відео­фільмів, а також рекламної продукції. Комп’ютери, які забезпечують пе­реда­вання інформації між різними учасниками комп’ютерної мережі, назива­ють­ся серверами мережі. Замість спеціалізованих комп’ютерів можуть викорис­товува­тись універсальні але використання спеціалізованих комп’ютерів все таки ефе­ктивніше. Критерієм оцінки ефективності виступає відношення продуктивності комп’ютера до його вартості.