Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. Посібник ЕКОНОМ. ІНФОРМАТИКА 1-2-1.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
33.87 Mб
Скачать

6.7.4. Зовнішні посилання у формулах

У таблицях формули можуть містити зовнішні посилання, посилання на комірки іншої робочої книги. Перед створенням формули, що містить зовнішнє посилання, необхідно зберегти робочу книгу, в комірку якої вводяться формули, відкрити робочі книги з якими встановлюється зв'язок.

При створенні формули зовнішнє посилання будується автоматично при виділенні діапазону комірок в іншій відкритій робочій книзі.

Дані в зовнішніх посиланнях можуть змінюватися, тому зв'язки між книгами необхідно оновлювати.

Для підтримки правильності використання зовнішніх посилань використовується команда меню Правка ►Связи, який відкриває діалогове вікно Связи (Якщо команда меню Правка ►Связи недоступна, книга не містить формул із зовнішніми посиланнями).

Оновлення може здійснюватися автоматично при відкритті поточної книги або за запитом.

Для автоматичного онов­лення зовнішніх зв'язків слід виконувати команду меню Сервис ►Параметры, на вкладці Вычисления вказати Обновлять уда­ленные ссылки для обчислення і оновлення формул, що містять посилання на інші додатки. Для оновлення в діалоговому вікні Связи вибирається початковий файл, натискається клавіша Обновить, в результаті обчислюються фор­мули, що містять зовнішні поси­лання (одночасно можна вибрати декілька файлів). Якщо файл змінив ім'я або місцеположення, за допомогою кнопки Изменить можна вказати нове джерело зовнішнього посилання, не редагуючи формул. Кнопка Открыть, в діалоговому вікні Связи відкриває робочу книгу початкового файлу.

6.7.5. Майстер функцій

Для включення у формулу вбудованої функції використовується майстер функцій, який викликається різним чином:

  • за допомогою меню Вставка ►Функция;

  • при натисненні кнопки fx на панелі інструментів Стандартная.

  • при натисненні кнопки = (дорівнює) на клавіатурі і тоді можна вивести список вбудованих функцій зліва від рядка формул для вибору функції.

У списку вбудованих функцій є 10 останніх функцій які раніш використовувались, а також вказівка на використання інших функцій.

Введення пара­метрів вбудованих функцій виконується в спеціальному діалоговому вікні, наприклад як на рисунку 6.19 яке є палітрою функції.

У діалоговому вікні містяться поля для введення параметрів (аргументів) функції, короткий коментар про призначення функції і кожного окремого параметра.

У цьому вікні міститься посилання на довідкову систему функції.

Для завершення введення параметрів функції натискається кнопка ОК, для відмови від введення параметрів - кнопка Отмена.

Параметрами вбудованої функції можуть бути: константи, посилання на комірки або діапазон комірок; імена блоків, обчислювані вирази, зокрема з використанням інших вкладених функцій.

Рисунок 6.19. Палітра фінансової функції БС для введення параметрів

Максимально допустима глибина вкладень вбудованих функцій у формулі-7. Порядок введення констант:

  • числові константи вводяться з урахуванням знаку числа і роздільника десяткової крапки;

  • рядок тексту вводиться без подвійних лапок;

  • дати вводяться з прийнятим роздільником (крапка, коса межа або дефіс), або використовується вбудована функція ДАТА (рік, місяць, день) для перетворення дати в числовий формат;

  • логічні константи водяться як числа 1- истина, 0 - ложь або рядки тексту ИСТИНА, ЛОЖЬ (без лапок), або як вбудовані функції ИСТИНА() і ЛОЖЬ().

Константи і знаки операцій при побудові обчислюваних виразів вводяться вручну, посилання на комірки або діапазони комірок формуються за допомогою курсорного маніпулювання. Для цього натискається кнопка (з червоною стрілкою у вікні палітри формул), що знаходиться праворуч від поля введення. Після натиснення «кнопки з червоною стрілкою» діалогове вікно зникає, на екран виводиться вікно для введення відповідної адреси комірки або діапазону.

При виведенні адреси комірки або діапазону можна:

  • вільно переміщати курсор на листі, переходити на інші листи або в іншу відкриту робочу книгу;

  • формувати посилання на комірку клацанням лівою кнопкою миші;

  • формувати посилання на діапазон комірок шляхом виділення діапазону при натиснутій лівій кнопці миші;

  • виводити список імен блоків для вибору за допомогою команди Вставка ► Имя ► Вставить або натисненням клавіші F3.

Якщо іменований блок комірок існує, при виділенні відповідного діапазону комірок у формулу автоматично вводиться блок. Якщо іменований блок комірок створюється після введення формули, команда меню Вставка ►Имя ► Применить замінює посилання на діапазон комірок ім'ям блоку.