Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. Посібник ЕКОНОМ. ІНФОРМАТИКА 1-2-1.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
33.87 Mб
Скачать

6.3.2. Копіювання, переміщення комірок з даними

Копіювання значення комірок, що містять посилання на інші комірки (формули) і інші дані може відбуватися зі зміною адреси посилання або без зміни. Розглянемо копіювання комірок які мають посилання (на інші комірки) зі зміною адреси посилання. У цьому випадку копіювання можна здійснити трьома способами. Перші два способи доцільно застосовувати, коли необхідно копіювати в будь-яку комірку таблиці. Копіювання першим способом виконується в 2 етапи.

Перший спосіб. На першому етапі необхідно помістити посилання в буфер обміну одним із прийомів:

  • За допомогою команди Правка ► Копировать.

  • Натисканням клавіш Ctrl + Insert або Ctrl + C.

  • Натисканням кнопки із двома листочками на панелі інструментів.

На другому етапі необхідно перейти в комірку, у яку буде копіювання вмісту буфера пам'яті, і скопіювати в неї вміст буфера обміну:

  • За допомогою команди Правка ►Вставить.

  • При натисканні клавіш Shift +Insert або Ctrl + V.

  • Натисканням кнопки на панелі інструментів з портфелем.

Другий спосіб (графічний). Цей спосіб найбільше простий. Встановлюємо покажчик миші на границі комірки, що ми хочемо скопіювати, так щоб він прийняв форму стрілки. Потім натискаємо клавішу Ctrl і ліву клавішу миші, біля покажчика миші повинен з'явиться знак +, і переміщаємо мишку таким чином, щоб покажчик миші встановився в ту комірку, у яку ми копіюємо. Далі відпускаємо клавішу Ctrl і ліву клавішу миші. Можна також використати праву клавішу миші, без натискання клавіші Ctrl.

Третій спосіб виконується за допомогою контекстного меню. При виклику контекстного меню комірки, у яку ми копіюємо, можна вибрати команду Вставить або команду Специальная вставка. Спеціальна вставка дає можливість скопіювати весь уміст комірки або формули, значення, формати, а також виконати арифметичні операції зі значенням прийомної комірки та комірки яку копіюємо. Спеціальна вставка може бути виконана так само через команду Правка ►Специальная вставка. Microsoft Excel забезпечує підтримку зв'язку копії із джерелом (тобто якщо будуть мінятися дані в джерелі те автоматично вони будуть мінятися в копії), якщо при виконанні команди меню Правка ►Специальная вставка в діалоговому вікні Специальная вставка була натиснута кнопка Вставить связь. У місці вставки копії Microsoft Excel створює формули типу = адреса вихідної комірки, що забезпечують автоматичне відновлення значень у випадку зміни джерела.

Можна виконувати операції додавання, віднімання, множення або ділення для комірок що копіюються і комірок, що знаходяться у місці вставки копії методом «накладення». Без уведення яких-небудь формул Microsoft Excel забезпечує виконання зазначених дій на рівні комірок.

Четвертий спосіб доцільно використати, коли копіювання здійснюється в комірки які ідуть підряд.

Встановлюємо табличний курсор у комірку, що ми копіюємо, потім розташовуємо, покажчик миші на маркері заповнення виділеної комірки, натискаємо ліву клавішу миші й протаскуємо його вниз так, щоб заповнити комірки, у які ми копіюємо, після чого відпускаємо миша.

Маркер заповнення - це чорний квадрат у нижньому правому куті виділеної комірки. При розташуванні покажчика миші на маркері заповнення він приймає вид чорного хреста. При копіюванні комірок (в яких є посилання) всі відносні посилання так, щоб у новому положенні збереглися колишні зв'язки. Це дуже зручно при складанні різного роду таблиць.

Копіювання комірок без зміни адреси посилання. Для того щоб скопіювати комірку без зміни адреси посилання, необхідно спочатку виконати подвійне клацання на комірці з посиланням, а потім виділити в комірці або в рядку формул адреса посилання. Після чого необхідно виділене посилання скопіювати в буфер обміну, будь-яким прийомом, розглянутим вище. Потім нажати клавішу Enter і перейти до комірки, у яку повинна бути скопійована посилання, і виконати на ній подвійне клацання. Далі необхідно вставити вміст буфера обміну в комірку в яку будемо копіювати, застосувавши один із прийомів копіювання.

Переміщення вмісту комірки. Переміщення вмісту комірки виконується двома способами.

Перший спосіб (графічний спосіб) найбільше простій. Встановлюємо покажчик миші на границі комірки, що ми хочемо перемістити, так щоб він придбав форму стрілки. Потім натискаємо ліву клавішу миші й переміщаємо мишку таким чином, щоб покажчик миші встановився в ту комірку, у яку ми переміщаємо вміст переміщуваної комірки. Далі відпускаємо клавішу миші. Для переміщення комірок також можна використати праву клавішу миші, використовуючи прийом перетаскування.

Другий спосіб. Переміщення вмісту комірки виконується в 2 етапи. На першому етапі необхідно помістити вміст переміщуваної комірки в буфер обміну одним із прийомів:

  • За допомогою команди Правка ►Вырезать.

  • Натисканням клавіш Ctrl + X.

  • Натисканням кнопки на панелі інструментів з ножицями.

На другому етапі необхідно перейти до комірки в яку треба скопіювати вміст буфера , і вставить вміст буфера одним із прийомів:

  • За допомогою команди Правка ► Вставить.

  • При натисканні клавіш Shift + Insert або Ctrl + V.

  • Натисканням кнопки на панелі інструментів з портфелем.