Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. Посібник ЕКОНОМ. ІНФОРМАТИКА 1-2-1.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
33.87 Mб
Скачать

4.6. Діаграми в текстовому процесорі Word

4.6.1. Робота з діаграмами в тестовому процесорі Microsoft Word

Діаграми є зручним засобом візуального подання даних і поряд з табли­цями дуже широко використаються в науково-технічній, економічній і іншій документації. Для створення діаграм текстовий процесор використовує програ­мний засіб Microsoft Graph, що встановлюється під час установки текстового процесора. Текстовий процесор Microsoft Word надає два основних методи для вставки діаграм у документ. Методи створення діаграм.

Перший метод створення діаграми заснований на використанні довільної таблиці у вигляді шаблона. Цю довільну таблицю користувач заповнює потрібними даними й робить настроювання зовнішнього вигляду.

Другий метод створення діаграми заснований на наявній таблиці в до­кументі. Розглянемо перший метод створення діаграми. Створення діаграми першим методом починається з команди Объект меню Вставка. Після виконання команди Объект відкривається діалогове ві­кно Вставка объекта (рис. 4.16.).

Рисунок 4.16. Діалогове вікно для вставки об’єкта

У цьому вікні користувач повинен вибрати тип об'єкта (Диаграмма Microsoft Graph). Після вибору типу об'єкта варто нажати кнопку ОК і тоді відкриється вікно Microsoft Graph з базовою таблицею у вигляді шаблона й ді­аграмою (Рис. 4.17).

Рисунок 4.17. Базова таблиця

Комірки таблиці варто заповнити необхідними даними. Після заповнення таблиці даними її варто редагувати, для додання діаграмі не­обхідного виду.

Якщо використовується другий метод вставки діаграми, то перед вико­нанням команди Объект варто виділити таблицю, а потім скопіювати її в бу­фер обміну з тією метою щоб вставити її в базову таблицю шаблона.

4.6.2. Настроювання зовнішнього вигляду діаграми

Після заповнення таблиці даними необхідно вибрати для них тип діаг­рами або графіка.

Вибір типу діаграми або графіка роблять у діалоговому вікні Тип диаграммы (рис.4.18), що відкривається командою Диаграмма Тип диаграм­мы у вікні Microsoft Graph і має пари вкладок стандартні – 14 діаг­рам і нестандартні - 20 діаграм.

Тип діаграми вибирають у полі Тип, перегля­даючи при цьому зовнішній вигляд зразка в полі Вид. Вибравши форму діаг­рами, або графіка приступають до її настроювання.

Настроювання склада­ється у виборі елементів оформлення діаграми або графіка й елементів подання да­них.

Елементи оформлення діаграми або графіка й виконується в діалоговому вікні Параметры диаграммы (рис.4.19), що відкривається командою Диа­г­рамма ►Параметры диаграммы.

Рисунок 4.18. Діалогове вікно для вибору типу діаграми

Рисунок 4.1.9. Діалогове вікно для встановлення параметрів діаграми

Елементи подання даних і оформлення. Елементи подання даних – це маркери на графіках, стовпці гістограм, сектори кругових діаграм, загалом, все те, що служить для безпосереднього відображення даних. Всі настроювання елементів подання даних здійснюються безпосередньо на діаграмі або графіку після подвійного клацання мишкою на відповідному елементі. Елементи оформ­лення - це назви діаграми, назви її осей, легенда (спеціальне поле, у якому наведені умовні позначки для групи елементів даних), підпису до елеме­нтів да­них і лінії координатної сітки. Настроювання виконують підключенням або відключенням тих або інших елементів. Елементи діаграми бувають зв'яза­ними або приєднаними. Зв'язані елементи – це ті елементи, які зв'язані зі зна­ченнями таблиці. Так, наприклад, назви діаграми, назви її осей і легенду можна редагу­вати окремо – це приєднані елементи оформлення.

Підписи до елементів даних редагувати на діаграмі не можна, вони зв'я­зані зі значеннями в базовій таблиці й тому вважаються зв'язаними елементами.

Приєднані елементи можна форма­тувати. Для цього треба в полі діаграми клацнути двічі на полі приєднаного елемента, і тоді відкриється відповідне ві­кно форматування (Формат легенды, Формат оси, Формат названия диа­г­ра­ммы, Формат области построения і т.д.). Після форматування відповідні вікна необ­хідно закрити.