Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Для студентов .doc
Скачиваний:
187
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Методика проведення практичного заняття

На першому занятті викладач проводе інструктаж з техніки безпеки (якщо є такі умови), що відзначається у журналі викладача підписом студента.

Після перевірки присутніх викладач проводе письмовий вхідний контроль базових знань (додається набір з 15 тестів згідно кількості студентів: на десяток, підгрупу, групу). (Додаток 1 до методичної розробки та трафарети для перевірки вірних відповідей).

Далі викладач проводе розподіл студентів для курації хворих та визначає їх задачі.

Завдання

Вказівки студентам викладача

Примітка викладача для студентів

1.

Провести курацію хворого з некоронарогенним ураженням міокарду, оцінити результати обстеження, написати клінічний діагноз, план обстеження та лікування ( з випискою рецептів)

У ході обстеження виявити:

  1. Ознаки серцевої недостатності

  2. Збільшення розміру серця

  3. Можливі порушення ритму

  4. Характерні для ДКМП зміни при ЕКГ, рентгендослідженні, ЕхоКГ

Звернути особливу увагу на відсутність визначених причин для гіпертрофії і дилятації порожнин серця

Викладач працює згідно з планом організації заняття, наприкінці проводе вихідний контроль знань. Набір матеріалів для вихідного контролю додається (ситуаційні та клінічні задачі, рентгенівські знімки, тести та ін.). (Додаток 2 з еталонами вірних відповідей).

Перед закінченням заняття викладач підводе його підсумки з оцінкою кожного студента та оголошує тему наступного заняття.

Форми і методи самоконтролю Тестові завдання

  1. Укажіть найбільш характерні для дилятаційної кардіоміопатії зміни:

  1. Недостатність мітрального клапану.

  2. Стеноз аортального клапану.

  3. Збільшення порожнин серця.

  4. Стовщення стінок міокарду.

  5. Зменшення порожнин серця.

  1. Укажіть найбільш характерні для гіпертрофічної кардіоміопатії зміни:

  1. Недостатність мітрального клапану.

  2. Стеноз аортального клапану.

  3. Збільшення порожнин серця.

  4. Стовщення стінок міокарду.

  5. Зменшення порожнин серця.

  1. Яке дослідження найбільш корисно для уточнення причин негативації зубця Т у відведеннях V2-4 у хворої з клімактеричною кардіоміопатією.

  1. Велоергометрія.

  2. Коронарографія.

  3. ЕКГ проба з обзіданом.

  4. Ехокардіографія.

  5. Фонокардіографія.

Ситуаційні задачі

  1. Чоловік 47 років скаржиться на колючий біль в ділянці серця, ядуху під час ходьби, швидку втомлюваність. 10 днів тому переніс ГРВЗ. Об-но: Ріст 167 см, вага 88 кг. В легенях везикулярне дихання, в нижніх відділах – поодинокі вологі хрипи. Межи серця поширені вліво + 1 см, тони приглушені, поодинокі екстрасистоли, ЧСС=96, ПС=92 за хв., АТ=105/60 мм рт. ст. Печінка +2 см, пастозність гомілок. На ЕКГ – синусова тахікардія, шлуночкові екстрасистоли. В крові: лейкоцитів – 10,0109, ШОЕ – 18 мм/год. Укажіть найбільш імовірний діагноз. С чім слід провести диференціальну діагностику? Які діагностичні критерії ви виявили у даному випадку? Визначте тактику ведення хворого.

  2. Жінка 45 років скаржиться на ядуху у спокої, що збільшується під час руху, слабкість, швидку втомлюваність, перебої у роботі серця. Вважає себе хворою біля півроку, коли почали турбувати перебої у роботі серця і задуха, які з часом поступово підсилювалися. Місячних немає 5 місяців. Об-но: В легенях везикулярне дихання, послаблене в нижніх відділах, де є негучні вологі хрипи. Межи серця поширені вправо +1 см, вліво +2 см, тони приглушені, м`який систолічний шум на верхівці, у точці Боткіна та біля мечеподібного відростку, ЧСС=96, ПС=92 за хв., АТ=105/60 мм рт. ст. Печінка +5 см, набряки гомілок. В крові: лейкоцитів – 5,6109, ШОЕ – 12 мм/год. ЕКГ – мерехтлива аритмія, гіпертрофія лівого шлуночку. ЕхоКГ – значне розширення порожнин серця. Вкажіть найбільш імовірний діагноз. С чім слід провести диференціальну діагностику? Укажіть план лікування хворої та її прогноз.