Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Для студентов .doc
Скачиваний:
187
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Форми і методи самоконтролю Тестові завдання

  1. Чоловік 23-х років скаржиться на наявність набряків на обличчі, головний біль, запаморочення, зменшення виділення сечі, зміну кольору сечі (темно-червона). Наведені скарги з'явились після перенесеного фарингіту. Об'єктивно: набряки на обличчі, шкірні покриви бліді, температура - 37,40C; ЧСС- 86/хв, АТ- 170/110 мм рт.ст. Серцеві тони приглушені, акцент ІІ тону над аортою. Який етіологічний фактор можливий при такому захворюванні?

A. Золотистий стафілокок

B. Гноєтворний стрептокок

C. Зеленячий стрептокок

D. Сапрофітний стафілокок

E. beta-гемолітичний стрептокок*

  1. До кардіологічного відділення госпіталізована хвора зі скаргами на ниючий біль у передсердній ділянці, помірну задишку, набряки ніг, мерзлякуватість. На ЕКГ: негативні зубці T V2-V6(до 3-4 мм). Об'єктивно: шкіра суха, голос охриплий, обличчя одутлувате, з жовтяничним відтінком, тони серця глухі, Ps- 60/хв, АТ- 160/90 мм рт.ст., нижні кінцівки набряклі, під час натискання на шкіру гомілок ямка утворюється з утрудненням. У крові: Нb- 76 г/л, ШЗЕ- 17 мм/год. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. B12-дефіцитна анемія

B. ІХС: дрібновогнищевий інфаркт міокарда, СН II А ст

C. Хронічний гломерулонефрит, ХНН

D. Гіпотиреоз, міокардіодистрофія*

E. Гіпертонічна хвороба II ст., СН II А ст

  1. У хворого 35 років, який у зв'язку із хронічним гломерулонефритом 3 останні роки знаходиться на гемодіалізі, з'явилися перебої в діяльності серця, гіпотонія, зростаюча слабкість, задишка. На ЕКГ: брадікардія, атріовентрикулярна блокада І ст., високі загострені зубці Т. Напередодні - грубе порушення питного та дієтичного режимів. Які біохімічні зміни є найбільш вірогідною причиною вищевказаної клінічної картини?

A. Гіпокальціємія

B. Гіпернатріємія

C. Гіперкаліємія*

D. Гіпокаліємія

E. Гіпергідратація

  1. Чоловік 25 років скаржиться на слабкість, прогресуючу задишку та набряки гомілок. До цього був здоровий, однак останнім часом приймав ібупрофен з приводу розтягнення зв'язок гомілковоступневого суглоба. Об'єктивно: Ps- 90/хв, АТ- 180/100 мм рт.ст. Тони серця звучні. У легенях - притуплення перкуторного звуку в нижньому відділі праворуч. Печінка +3 см. У крові: Нb- 103 г/л, лейк.- 6,7*109/л, тромб.- 236*109/л, сечовина - 24,6 ммоль/л, креатинін - 0,254 мкмоль/л, Na+- 135 ммоль/л, K+- 5,6 ммоль/л, альбумін - 27 г/л. На рентгенографії ОГК - правобічний плеврит, серце у нормі. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Нефритичний синдром

B. Гострий пієлонефрит

C. Нефротичний синдром*

D. Туберкульоз нирок

E. Гостра ниркова недостатність

  1. Жінка 28 років звернулася до лікаря зі скаргами на набряклість обличчя, помірні набряки ніг, періодично відзначає сечу кольору "м'ясних помиїв". У підлітковому віці часто хворіла на ангіни. Об'єктивно: шкірні покриви бліді, t0- 36,80С, Ps- 68/хв, ритмічний. АТ- 170/110 мм рт.ст. Які зміни у сечі найбільш вірогідні?

A. Еритроцитурія та уринозурія

B. Підвищення відносної густини, гематурія, бактеріурія

C. Зниження відносної густини, протеїнурія, міоглобінурія

D. Зниження відносної густини, протеїнурія, незначний сечовий осад

E. Протеїнурія, гематурія, циліндрурія

  1. Госпіталізована жінка 72 років з носовою кровотечею. Останні 6 років артеріальний тиск підвищувався до 180/100 мм рт.ст. Об'єктивно: шкіра бліда, тони серця досить звучні, акцент ІІ тону над аортою, чутно систолічний шум. АТ- 150/80 мм рт.ст. У крові: Нb- 92 г/л, ер.- 2,7*1012/л. У сечі: пит.вага - 1022, лейк.- 3-7 у п/з, ер.- 0-2 у п/з. Яка найбільш вірогідна причина гіпертензії?

A. Гіпертонічна хвороба

B. Хронічний пієлонефрит

C. Коарктація аорти

D. Хронічний гломерулонефрит

E. Атеросклероз аорти*

  1. У хворого зявились набряки гомілок, обличчя, повік, підвищився АТ до 160/100 мм рт.ст., Ps- 54 уд/мин., добова втрата білка з сечею- 4 г. Яке лікування є патогенетичним у цьому випадку?

A. Антибіотики

B. Сечогінні

C. Антагоністи кальцію

D. Кортикостероїди*

E. НПЗП

  1. Жінка 28 років звернулась до лікаря зі скаргами на набряки ніг, іноді відмічає сечу кольору «мясних помоїв». У підлітковому віці часто хворіла на ангіну. При обстеженні: бліда шкіра, температура 36, 8, Ps- 68 уд/хв., ритмічний. АТ- 170/110мм рт.ст. Які зміни в аналізі сечі найбільш вірогідні?

A. Зниження відносної щільності, протеїнурія, малий сечовий осад

B. Еритроцитурія і урінозурія

C. Зниження відносної щільності, протеїнурія,міоглобінурія

D. Протеїнурія, гематурія, циліндрурія*

E. Підвишення відносної щільності, гематурія, бактеріурія

  1. Хворий 38 років, 10 років тому переніс гострий гломерулонефрит, скаржиться на набряки обличчя, ніг, головний біль, ниючий біль у попереку. АТ - 220/130 мм рт.ст. В сечі: білок - 9,9 г/л, лейк. -3-4 в п/з, еритр. - 10-12 в п/з, циліндри гіалінові - 3-4 в п/з, восковідні -2-3 в п/з. Креатинін - 102 мкмоль/л. Який з перерахованих антігіпертензивних препаратів доцільно призначити хворому?

A. Допегіт

B. Каптоприл*

C. Празозин

D. Анаприлін

E. Клофелін

  1. Хворий 34 років хворіє на гломерулонефрит 8 років, приймає преднізолон в дозі 30 мг на добу. Обличчя, гомілки, стопи набряклі. Ps 82/хв, АТ - 106/74 мм рт.ст. В крові: загальний білок 60 г/л,креатинін 0,14 ммоль/л. В сечі: від.щ. 1016, білок 3,4 г/л, ер. 2-6 в п/з,лейк. 4-9 в п/з. Для лікування даного хворого доцільно:

A. Збільшити добовий прийом білка

B. Зменшити добовий прийом білка*

C. Відмінити преднізолон

D. Призначити аскорутин

E. Призначити ніфедіпін