Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Для студентов .doc
Скачиваний:
187
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Форми і методи самоконтролю Тестові завдання

  1. Вкажіть найбільш характерні для постінфарктного кардіосклерозу зміни, що

виявляють при ЕхоКГ:

  1. Недостатність мітрального клапану.

  2. Регіонарна дискінезія стінки.

  3. Збільшення порожнин серця.

  4. Стовщення стінок міокарду.

  5. Зменшення порожнин серця.

  1. Укажіть найбільш характерні для ішемічної кардіоміопатії зміни:

  1. Недостатність мітрального клапану.

  2. Стеноз аортального клапану.

  3. Збільшення порожнин серця.

  4. Стовщення стінок міокарду.

  5. Зменшення порожнин серця.

  1. Яке дослідження слід провести в першу чергу для уточнення причин негативації зубця Т у відведеннях V2-4 у хворого без суттєвих скарг.

  1. Велоергометрію.

  2. Коронарографію.

  3. Рентгенографію ОГП.

  4. Ехокардіографію.

  5. ЕКГ пробу з нітрогліцерином.

Ситуаційні задачі

  1. Чоловік 47 років скаржиться на стискаючий біль за грудниною під час прискореної ходьби, підйому на 3 поверх. Хворіє 6 місяців. Об-но: Ріст 172 см, вага 98 кг. В легенях везикулярне дихання. Межи серця не змінені. тони приглушені, ритм правильний, ЧСС=ПС=72 за хв., АТ=135/80 мм рт. ст. Печінка не пальпується, набряків гомілок немає. На ЕКГ – без змін. В крові: Еритроцитів – 4,51012, лейкоцитів – 7,0109, ШОЕ – 5 мм/год. Сформулюйте клінічний діагноз. Напишіть план обстеження. Визначте тактику лікування.

  2. Жінка 55 років скаржиться на пекучій біль за грудниною, що збільшується під час ходьби до 200 метрів, підйомі на 1 проліт, після їжі, перебої у роботі серця. Вважає себе хворою біля 3 років, коли з`явилися скарги, які з часом поступово підсилювалися. Місячних немає 5 років. Постійно приймає бета блокатори, аспірин, при болю – нітрогліцерин. Об-но: В легенях везикулярне дихання. Межи серця вліво + 1 см, тони приглушені, поодинокі екстрасистоли, ЧСС=86, ПС=82 за хв., АТ=155/85 мм рт. ст. Гомілки пастозні. В крові: Лейкоцитів – 5,6109, ШОЕ – 12 мм/год. ЕКГ – шлуночкові екстрасистоли, гіпертрофія лівого шлуночку. Укажіть найбільш імовірний діагноз. Чи є необхідність у дифдіагностіці? Як що да, то що треба дослідити, як що ні, то чому? Ваша тактика у веденні хворої.

Ілюстративній матеріал

  1. Таблиці і слайди з класифікацією ІХС.

  2. Аудіокасета з записом порушень ритму.

  3. Відеокасети з учбовим фільмом та з ехокардіографічними дослідженнями серця при ІХС та коронарографією.

  4. Набір ЕКГ, рентгенограм, аналізів.

  5. Набір контрольних тестів і ситуаційних задач з еталонами відповідей.

Джерела інформації

Основні:

  1. Внутрішні хвороби: Підручник / за ред.І.М.Ганджи, В.М.Коваленко. – К.; Здоров`я, 2002. – 992 с.

  2. Маколкин В. И., Овчаренко С. И. Внутренние болезни: Руководство к практическим занятиям. 3-е изд. М.: Медицина, 1994 г. – 448 с.

  3. Внутренние болезни / под ред. Ф. И. Комарова. М.: Медицина, 1990.

Додаткові:

  1. Наказ № 436 від 03.07.2006МОЗ України

  2. Диагностика и лечение болезней внутренних органов. Руководство для врачей. Под ред. Ф. И. Комарова. В 3-х томах. Т. 1. Изд. 2-е. М.: Медицина, 1996 г.

Програма самопідготовки студентів до теми

Вивчити:

  • Класифікація ІХС. Поняття хронічних форм ІХС.

  • Етіологія та патогенез ІХС, роль стенозувального атеросклерозу та спазму коронарних артерій в патогенезі різних форм ІХС.

  • Клінічні прояви хронічних форм ІХС, особливості клінічного перебігу стабільної стенокардії, атеросклеротичного і постінфарктного кардіосклерозу та форм без болю

  • Методи їх діагностики, роль ЕКГ, навантажувальних проб (велоергометрія, черезстравохідна ЕКС, медикаментозні проби), ЕхоКГ, коронарографії, радіонуклідних методів, біохімічних показників у діагностиці та диференційної діагностиці.

  • Принципи лікування і профілактиці, особливості лікування різних клінічних форм ІХС. Диференційована терапія різних варіантів стабільної стенокардії, показання до хірургічного лікування (АКШ, транслюмінальна ангіопластика і стентування).