Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Для студентов .doc
Скачиваний:
187
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Ситуаційні задачі

    1. У відділення кардіології потрапив хворий А., 18 років по направленню районного військкомату для уточнення діагнозу зі скаргами на задишку при помірному фізичному навантаженні, головний біль, запаморочення, мерехтіння “мушок” перед очами, швидку втомлюваність нижніх кінцівок. В анамнезі – підвищення артеріального тиску з дитинства. Об’єктивно: артеріальний тиск на верхніх кінцівках – 150 та 100 мм. рт. ст., на нижніх кінцівках – 90 та 60 мм. рт. ст., візуально виражена пульсація аорти у ділянці яремної вирізки, аускультативно акцент II тону у II міжребер’ї справа від груднини. На ЕКГ – ознаки гіпертрофії лівого шлуночка. Ваш попередній діагноз? Який додатковий метод дослідження дозволить його верифікувати?

2. Хворий А., 18 років, пред'являє скарги на різку загальну слабість, запаморочення, серцебиття, виражену задишку і ціаноз, що підсилюється після фізичного навантаження. В анамнезі: хворіє з народження, часто відзначав приступи задишки, що супроводжуються ціанозом при невеликих фізичних навантаженнях, відставав від однолітків у фізичному розвитку. Об'єктивно: інфантильний, зниженого харчування, дифузійний ціаноз, пальці на руках і ногах у формі "барабанних паличок", у передсерцевій ділянці "серцевий горб". Пальпаторно: передсерцеве систолічне тремтіння. Межі серця розширені праворуч на 3 см, ліворуч – на 2 см. Аускультативно: у II-III міжребер’ї ліворуч грубий пансистолічний шум, ослаблення II тону на легеневій артерії. На ЕКГ – ритм синусовий, відхилення ЕОС праворуч, ознаки гіпертрофії правого шлуночка. Рентгенологічно: серце у формі "дерев'яного черевичка", легеневий малюнок збіднений. Ваш діагноз. Принципи лікування.

Ілюстративний матеріал

  1. Таблиці з окремими видами вад серця.

  2. Рентгенограми, ЕКГ.

  3. Аудіокасета «Аускультация. Заболевания сердца».

  4. Відеокасета «Ехокардіографія».

  5. Таблиці за даною темою.

  6. Набір тестів, ситуаційних задач.

Джерела інформації

Основні:

  1. Васильева Л. И. Некоронарогенные заболевания сердца. Методическое пособие / Под ред. акад. АМН Украины Г. В. Дзяка. – Днепропетровск. – 2000. – 140 с.

  2. Коваленко В. Н., Несукай Е. Г. Некоронарогенные болезни сердца. Практическое руководство / Под ред. В. Н. Коваленко. – К.: Морион, 2001. – 480 с.

Додаткові:

  1. Амосова Е. Н. Клиническая кардиология: В 2 т. Т. 1. – К.: Здоров’я, 1997. – 704 с.

Програма самопідготовки студентів до теми

Вивчити:

  • Етіологію вроджених вад серця.

  • Гемодинамічні зрушення при дефектах міжшлуночкової, міжпередсердної перетинок, відкритої артеріальної протоки, коарктації аорти.

  • Класифікацію вроджених вад серця.

  • Сучасні засоби діагностики вроджених вад серця.

  • Електрокардіографічні, фонокардіографічні, рентгенологічні та ехокардіографічні ознаки дефектів міжшлуночкової, міжпередсердної перетинок, відкритої артеріальної протоки, коарктації аорти.

  • Принципи медикаментозного лікування вроджених вад серця.

  • Покази та протипоказання для хірургічного втручання при дефектах міжшлуночкової, міжпередсердної перетинок, відкритої артеріальної протоки, коарктації аорти.