Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з віковой психології.doc
Скачиваний:
471
Добавлен:
02.10.2016
Размер:
1.32 Mб
Скачать

4. Теорія морального розвитку л. Кольберга

Л. Кольберг критикував Ж. Піаже за перебільшену увагу до інтелекту, у результаті чого всі інші сторони розвитку (емоційно-вольова сфера, особистість) залишаються осторонь. Він порушив питання — які пізнавальні схеми, структури, правила описують такі явища, як брехня (вона з'являється в дітей у певному віці і має свої етапи розвитку), страх (також вікове явище), злодійство (притаманне кожному в дитячому віці). Намагаючись відповісти на ці питання, Л. Кольберг знайшов ряд цікавих фактів у дитячому розвитку, що дозволило йому побудувати теорію морального розвитку дитини.

Як критерії поділу розвитку на етапи Л. Кольберг бере 3 види орієнтації, які утворюють ієрархію: 1) орієнтацію на авторитети, 2) орієнтацію на звичаї і 3) орієнтацію на принципи.

Розвиваючи висунуту Ж. Піаже і підтриману Л. С. Виготським ідею, що розвиток моральної свідомості дитини йде паралельно розумовому розвитку, Л. Кольберг виділяє кілька фаз (рівнів), кожна з яких відповідає певному рівню моральної свідомості.

Доморальному (передконвенційному) рівню відповідають 1 стадія — дитина слухається, щоб уникнути покарання, і 2 стадія — дитина керується егоїстичними міркуваннями взаємної вигоди, слухняність в обмін на конкретні блага і заохочення. Цей рівень притаманний дитині 4-10 років.

«Конвенційній моралі» відповідають 3 стадія — модель «гарної дитини», яка мотивована бажанням схвалення з боку значимих інших і соромом перед їх осудом, і 4 стадія — установка на підтримку встановленого порядку соціальної справедливості і фіксованих правил (добре те, що відповідає правилам). Цей рівень притаманний дитині 10-13 років.

«Автономна мораль» (постконвенційна) переносить моральне вирішення всередину особистості. Вона відкривається стадією 5А — людина усвідомлює відносність і умовність моральних правил і вимагає їх логічного обґрунтування, вбачаючи таке в ідеї корисності. Потім йде стадія 5В — релятивізм змінюється визнанням існування деякого вищого закону, що відповідає інтересам більшості. Лише після цього — 6 стадія — формуються стійкі моральні принципи, дотримання яких забезпечується власною совістю безвідносно до зовнішніх обставин і розумових розумінь. Цей рівень притаманний дитині з 13 років

Кольберг відзначає, що багато з людей так і не переходять на четверту стадію морального розвитку, а шостої стадії досягають тільки 10 % людей старше 16 літнього віку.

В останніх роботах Л. Кольберг порушує питання про існування ще 7-ї, вищої стадії, коли моральні цінності виводяться з більш загальних філософських постулатів; однак цієї стадії досягають, за його словами, лише деякі люди.

Як ми бачимо, кожна наступна стадія ґрунтується на попередній, перетворює її і вміщує в себе, а також готує нові підходи і критерії для вироблення моральних суджень.

Люди в будь-якому культурному середовищі, згідно Кольбергу, проходять усі ці стадії в одному порядку. Розходження полягає лише у швидкості проходження й у тому, наскільки далеко вони просуваються в рамках тієї чи іншої стадії.

Кольберг вважав, що підсумок морального розвитку досягається до 25 років.

Таким чином, розглянуті концепції, простежують когнітивний розвиток людини до підліткового віку, стверджуючи, що в цьому віці дана функція досягає рівня зрілості й далі йде плато в її розвитку. Однак інтелектуальний розвиток триває й змінюється протягом усього життєвого циклу. На жаль, даних про інтелектуальні особливості дорослої людини поки що небагато.

Питання для самоконтролю

1. Яка основна мета когнітивного напрямку?

2. Чим когнітивні теорії відрізняються від теорій научіння?

3. Як представляв Піаже когнітивний розвиток? Назвіть і поясніть основні поняття його теорії.

4. Охарактеризуйте стадії когнітивного розвитку за Піаже.

5. Охарактеризуйте рівні розвитку моральної свідомості дитини за Л. Кольбергом.