Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з віковой психології.doc
Скачиваний:
471
Добавлен:
02.10.2016
Размер:
1.32 Mб
Скачать

2. Психічний розвиток у пренатальний період

Життя починається на кілька місяців раніш фізичного народження, з моменту запліднення. Але відповісти на питання, з якого моменту зародок дійсно є людиною, принаймні, з функціонуючою психікою, не так просто.

З одного боку, з моменту запліднення і до появи на світ в материнському організмі знаходиться лише біологічний компонент майбутньої людини. З іншого боку, вже в організмі матері майбутня людина живе своїм власним життям, реагує на материнський голос, на її настрій, на стимули ззовні (голосні звуки, музику, шуми і людську мову).

Коли ненароджена дитина починає реагувати? Можливо, з моменту формування центральної нервової системи, але, не виключено, що навіть ще раніше, тому що клітини здатні вловлювати зміни в хімічному складі материнської крові, що пов’язано з будь-якими хвилюваннями майбутньої матері.

У середньому тривалість внутрішньоутробного життя складає 280 днів (40 тижнів), але бувають і відхилення: від 245 до 325 днів. В останні роки говорять про те, що акселерація (прискорення росту і розвитку) торкнулася всіх стадій розвитку, у тому числі й пренатального періоду. Так, наводяться дані, що з 1937 р. маса немовлят у всіх країнах світу в середньому збільшилася з 3200 до 3390 г, маса плаценти досягла 500—550 г (раніш була 450—500), а внутрішньоутробне життя збільшилося на 4 дні.

Перший місяць життя. Вже в першого часу розвитку зародка число клітин швидко збільшується. Не пізніше ніж через 30 годин після запліднення зародок людини стає двоклітинним.

Сперматозоїди атакують яйцеклітину. Перші години після запліднення

Всередину потрапляє тільки один із них .

Наступні поділи відбуваються швидше: ще через 10 годин — уже 4 клітини. Перші клітини (бластоміри) крупніші за звичайні соматичні клітини і тісно стикаються між собою. Зародок у цей час схожий на шовковичну ягоду, тому цю стадію розвитку називають морулою (від лат. morum — шовковична ягода).

Початок третьої доби. Бластомірів уже вісім. Це бластоциста. Схожа на шовковичну якоду

При штучному заплідненні (дитина з"пробірки")

в матку підсаджують саме такий зародок.

Так виглядає зародок на початку

першого тижня. Майбутня дитина - це Зародок нагадує плоский циліндр довжиною 1,5 - 2,5 мм.

вертикальна смушка темного кольору.

Зародок на стадії 12—13 днів має довжину 1,5—2 мм, без ясних обрисів тіла. До кінця 3-й тижня він досягає 4 мм, а до кінця 4-й — 8 мм. Наприкінці 3-го тижня утворюються зачатки кінцівок без поділу їх на відділи. У шийній частині вже знаходяться зяброві щілини, різко відособлена голова має зачатки очей, ушей і рота. На кінці тіла добре помітний хвіст. Перший місяць внутрішньоутробного життя завершується тим, що зв'язок з матір'ю встановлюється за допомогою пуповини.

Перші дні зародок харчується жовтком яйцеклітини і тих живильних речовин, які можуть проникати до нього з яйцепроводу і матки. Надалі він починає добувати їх з організму матері. Утворюється система кровоносних судин, яка здійснює транспортування живильних речовин по пуповині.

Другий місяць життя. З цього моменту зародок починають називати ембріоном. Із трьох зародкових листків у нього формуються тканини і починають утворюватися органи.

У цей період з'являються зовнішні ознаки людини — обличчя, вуха, очі, ніс; у зачатках кінцівок намічається поділ на відділи, потім з'являються пальці, спочатку з'єднані плавальною перетинкою.

Ембріон. 8 тижнів

Третій-п'ятий місяці. Ріст інтенсивно продовжується, і довжина ембріона досягає 9 см. На пальцях з'являються нігті, голова випрямляється, позначається шия.

З 3-го місяця настає плодовий період, який продовжується до появи дитини на світ. Тіло плоду в цей час швидко росте, його маса збільшується і до моменту народження в середньому буває в хлопчиків близько 3400 г, а в дівчинок — близько 3250 г.

Для плодового періоду характерне певне співвідношення між розміром голови плоду і його довжиною (від тімені до куприка). На початку 3-го місяця голова величезна — біля половини росту. На 5-му місяці вона складає біля однієї третини, а в немовляти приблизно одну чверть росту.

До кінця 3-го місяця обличчя плоду чітко схоже на людське, вуха займають своє звичайне місце. Шкіра прозора, рожева; підшкірної жирової клітковини ще немає, тому крізь шкіру просвічують кровоносні судини і м'язи; сам плід зморщений і червоний. По зовнішніх статевих органах легко встановлюється стать. З'являється м'язова активність, але слабкі рухи плоду мати ще не почуває. Це відбудеться до кінця 4-го місяця, коли його м'язи сформуються.

На 5-му місяці існування довжина плоду досягає 230 мм, а маса — 500 г. Рухи його енергійні і легко помічаються. На тілі і на обличчі з'являється волосяний покрив, шкіра покрита первородним змащенням. Зовні він стає більш привабливим: утворилася підшкірна жирова клітковина, у ній починає відкладатися жир, зморшки зникають, але колір тіла продовжує ще залишатися червоним.

У плода реєструються дихальні рухи. Ці рухи є дихальними тільки зовні. Легенева тканина не розправляється, легені не поглинають кисень. При таких рухах у легені плоду можуть потрапити навколоплодні води. Але він не захлинається і не гине, це не заподіює йому ніякої шкоди.

Шостий-сьомий місяці. Довжина плоду в цей час — 300-350 мм, маса — 800-1300 г. На його обличчі позначаються брови і вії, розривається спайка між віками, можуть відкриватися очі. Збільшується підшкірний жировий шар; пушок, що покриває тіло, зникає. Коли плоду виповнюється 28 тижнів, він здатний до самостійного життя поза організмом матері, і народження 7-місячним не загрожує його життю.

Восьмий-дев'ятий місяці. За 8-й місяць маса плоду наближається до 2 кг, довжина досягає 42 см. Кількість жиру збільшується, і на 9-му місяці плід буває досить угодований, червоність шкіри зникає, на голові відростає волосся.