Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з віковой психології.doc
Скачиваний:
470
Добавлен:
02.10.2016
Размер:
1.32 Mб
Скачать

2. Психофізичні особливості новонародженості. Рефлекси і їх значення.

Дитина народжується більш безпомічною, ніж дитинчата високорозвинених тварин. До моменту народження вона володіє лише системами спадково закріплених механізмів — безумовних рефлексів, що полегшують пристосування до нових умов життя. Ці системи включають безліч часткових рефлексів; ми зупинимося лише на деяких, найбільш важливих з них.

До народження складається система харчових рефлексів: механізм смоктання й орієнтувально-харчових рефлексів, що легко викликаються дотиком до куточків губ і язика дитини. Під час смоктання материнських грудей всі інші рухи і реакції гальмуються. Вітчизняні дослідники новонародженості і дитячого віку М. П. Денисова і М. Л. Фігурин назвали це «реакцією харчового зосередження». Смоктальний рефлекс актуалізується в немовляти завжди, коли який-небудь предмет попадає в рот (соска, палець, кінчик подушки).

Спостерігаються в дитини і деякі вроджені захисні рефлекси: вона кашляє, чхає, моргає, якщо в око щось потрапило; мружиться від яскравого світла. Але на більшість зовнішніх подразників немовля відповідає однаково: здригається, неспокійно рухає ручками і ніжками, кричить, зморщивши личко.

У немовляти є зіничний рефлекс — замружується від яскравого світла і повертає голівку й очі до м'якого світла: у сонячний день у кімнатах пологових будинків голівки дітей повернуті до вікон, а якщо в напівтемній кімнаті повільно водити перед очима немовляти запалену свічу, то очі починають рухатися слідом за нею. На 1-2-му тижні життя дитина здатна повертати голову за об'єктом, який повільно рухається на відстані 20—30 см. На 2—3-й тиждень з'являється конвергенція, і на 3—5-й тиждень — зорове зосередження (затримка погляду на предметі). Спочатку дитина утримує погляд не більш 5 сек., але вже на 2-му місяці вона зможе тримати погляд на ньому кілька хвилин (це згодом дозволить дитині розглядати предмет).

У немовляти відзначається і ряд атавістичних рефлексів, які знаходяться у філогенетичному зв'язку з рефлексами вищих тварин. Вроджені рефлекси - це певні рухи у відповідь на дотики рук матері чи прийняту їм позу, які виконує здоровий новонароджений. Як правило, вони згасають до чотирьох місяців.

Назва рефлексу

Опис

Час зникнення

Рефлекс крокування

Коли дитину тримають вертикально, спираючи її ступні на тверду поверхню, рухи ніг нагадують ходу.

Після 2-3-го місяця

Рефлекс опори

Схожий на попередній. Коли підошви ніг торкаються краю стола, вона намагається стати на нього.

Після 2-го місяця

Хапальний рефлекс кисті („Робінзона”)

Дитина чіпко хапається, якщо доторкнутися олівцем чи пальцем до долоні. При спробі витягти – стискає пальці ще міцніше.

Після 5-го місяця

Рефлекс Бабкіна

Коли тиснути на долоню та передпліччя руки дитини, вона розкриває рот, повертаючи голову у бік подразника та заплющує очі.

Після 4-го місяця

Рефлекс Бабинського

Якщо поверхню підошви ступні дитини погладити від п’яти до пальців, спостерігається розведення пальців в сторони

Після 6-го місяця

Рефлекс пошуку груді (харчовий)

Якщо доторкнутися до щоки дитини, вона повертається в напрямку подразника і розкриває рот, начебто шукає сосок

Після 3-го-4го місяця

Плавальний рефлекс

Якщо дитину помістити у воду животом униз, вона намагається здійснювати плавальні рухи

Після 6-го місяця

Зіничний рефлекс

Зіниці дитини звужуються під дією яскравого світла і при засинанні, розширюються в темряві під час пробудження

Зберігається протягом життя

Оборонний рефлекс

Якщо тримати малюка у вертикальному положенні і різко наблизити до його обличчя долоню, він відкине голову назад і зажмурить очі.

Зберігається протягом життя

Орієнтувальний рефлекс

Спрямованість погляду на яскравий або блискучий предмет. Дитина повертає голову, зосереджується.

Зберігається протягом життя

Був час, коли вчені вважали, що ці рефлекси лежать в основі хапання, ходи, плавання. Але більш уважні спостереження показали помилковість цього передбачення. Як виявилося, рефлекси чіпляння, відштовхування ніжками від опори не переходять в хапання та ходьбу, а зникають повністю ще раніше, ніж дитина починає навчатися цих дій. Тоді чому вони є в новонародженого? Відповідь проста – це залишки, атавізми, які залишаються в спадщину від предків (такі ж як копчик – залишок хвоста або апендикс).Цікавою особливістю немовляти є те, що дитина часто відкриває очі, коли її піднімають і надають вертикального положення — це явище називають «ефектом лялькових очей».