Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з віковой психології.doc
Скачиваний:
471
Добавлен:
02.10.2016
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Тема 10. Психічний розвиток дитини у Дошкільний період

Ключові поняття. Соціальна ситуація дошкільника, провідна діяльність дошкільника, новоутворення дошкільного віку, Довільність поведінки, Ігровий матеріал, ігровий простір, сюжет, сценарій гри, тема гри, ієрархія мотивів дошкільника, статева ідентифікація, Статева ідентичність, супідрядність мотивів,

План

1. Зміна соціальної ситуації розвитку протягом дошкільного дитинства

2. Гра й інші види діяльності дошкільника

3. Спілкування з дорослими й однолітками

4. Когнітивний розвиток

5. Розвиток особистості дошкільника. Новоутворення дошкільного віку

1. Зміна соціальної ситуації розвитку протягом дошкільного дитинства

Дошкільний вік характеризується виникненням нової соціальної ситуації розвитку дитини. Його головна потреба - бути членом дорослого суспільства, жити і відчувати себе разом з дорослими. У неї вже появляється коло елементарних обов’язків. Змінюються взаємини з дорослими, набуваючи нових форм, при яких спільні дії поступово заміщуються самостійним виконанням вказівок. Окрім того, в цьому віці дитина вже вступає в певні стосунки з однолітками, що також визначає ситуацію її розвитку. Соціальна ситуація розвитку дошкільника не обмежується його контактами з реальними дорослими. Крім реально оточуючих дорослих в житті і в свідомості дошкільника з'являється ще один - ідеальний дорослий. Він ідеальний, по-перше, тому, що існує тільки у свідомості дитини як ідея, а не як конкретна реальна людина; а по-друге, тому, що втілює в собі досконалий образ якої-небудь суспільної функції: дорослий - тато, лікар, продавець, шофер і т.д. Причому цей ідеальний дорослий не тільки уявляється або мислиться дитиною, але стає мотивом її дій. Дошкільник хоче бути таким, як цей ідеальний дорослий. Такий зв'язок здійснює ігрова діяльність дитини. Тому особливості соціальної ситуації розвитку дошкільнят виявляються в характерних для них видах діяльності, передусім у сюжетно-рольовій грі, яка створює сприятливі умови для доступного в цьому віці освоєння зовнішнього світу.

Отже соціальна ситуація розвитку дошкільника полягає в тому, що вперше дитина виходить за межі свого сімейного світу і встановлює стосунки зі світом дорослих людей. Ідеальною формою, з якою дитина починає взаємодіяти, стає світ соціальних відносин.

Протиріччя цієї соціальної ситуації розвитку Д. Б. Ельконін бачить у тому, що дитина є членом суспільства, поза суспільством вона жити не може, і основна її потреба — жити спільним життям з дорослими. Але здійснити це в сучасних історичних умовах неможливо, і життя дитини проходить в умовах опосередкованого, а не прямого зв'язку зі світом. Реально включитися в доросле життя сучасний дошкільник, звичайно, не може в силу складності цього життя і своїх обмежених можливостей. Протиріччя соціальної ситуації розвитку дитини - дошкільника як раз і полягає у розриві між його прагненням бути як дорослий і неможливістю реалізувати це прагнення безпосередньо. Єдиною діяльністю, яка дозволяє вирішити це протиріччя, є сюжетно-рольова гра. У такій грі дитина бере на себе роль дорослого як носія суспільних функцій і набирає певного ставлення з іншими «ідеальними дорослими». Дорослий у рольовій грі присутній опосередковано, через ту роль, яку бере на себе дитина. Поведінка дитини в грі, її ставлення до речей й іншим дітям, які виконують інші ролі, опосередковані образом ідеального дорослого і направляється ним.

Внутрішня позиція дошкільника стосовно інших людей характеризується передусім зрослим усвідомленням власного “Я” та своїх вчинків, величезним інтересом до світу дорослих, їх діяльності та взаємостосунків.

Уперше стає можливим досить систематичне навчання відповідно до певної програми, хоча останню можна реалізувати лише в тій мірі, в якій вона стає власною програмою дитини (Л.С. Виготський).