Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з віковой психології.doc
Скачиваний:
471
Добавлен:
02.10.2016
Размер:
1.32 Mб
Скачать

7. Фізичний образ я. Психосексуальний розвиток

І хлопчики, і дівчатка переживають специфічну тривогу, пов'язану з розвитком геніталій. Хлопчики демонструють жвавий інтерес до цього розвитку, і початок пубертату дає підставу для тривожних питань і порівнянь із однолітками. Дівчатка менше цікавляться розвитком геніталій, їх заклопотаність в основному пов'язана з ростом грудей - доказом жіночності. Набагато менший інтерес викликають у дівчаток перші менструації, які всіма дослідниками вважаються основним феноменом жіночого статевого дозрівання (більше 50% дівчаток спокійно або байдуже реагують на їх появу, 40% переживають негативні почуття й тільки 10% проявляють позитивні емоції інтересу й гордості). Це пов'язано з поінформованістю дівчаток про негативні сторони менструацій; більшість із них задовго підготовлені до цієї події й зустрічають її безмовно як біологічну реальність.

Раннє або запізнє статеве дозрівання веде до різних психологічних наслідків. Так, передчасний статевий розвиток може викликати деякі тимчасові труднощі в підлітків, які, маючи доросле тіло, але дитячу свідомість, не можуть відповідати певним соціальним очікуванням. Однак позитивні сторони такої ситуації очевидні. В 14 років підлітки, які досягли фізичної зрілості, мають високий соціальний статус як серед своєї, так і серед протилежної статі. Порівняння груп 30- річних людей з різним часом настання пубертату показало, що особи, які мали ранній статевий розвиток, надалі слідували більш конформній у соціальному смислі моделі поведінки: їх судження й установки були більш соціально прийнятні, вони частіше включалися в традиційні форми соціальної й політичної активності.

Пізній статевий розвиток викликає, навпроти, серйозні проблеми, особливо в хлопчиків, які мають у цьому випадку більш низький соціальний статус, переживають почуття фізичної неповноцінності й деякі труднощі психологічного характеру: негативний образ «Я», почуття соціальної відкинутості й почуття залежності. Ці проблеми залишаються й у дорослих. Лонгітюдне дослідження двох груп чоловіків з пізнім і нормальним пубертатом показало, що у віці 33 років, коли які-небудь фізичні розходження між ними зникли, в осіб з пізнім статевим дозріванням спостерігалися ті ж психологічні труднощі, що й 16 років тому.

У дівчаток з пізнім розвитком тривога концентрується на фізичних проблемах, але не супроводжується труднощами, характерними для хлопчиків з подібним типом розвитку. Таким чином, психологічне значення статевого дозрівання залежить від соціальних стереотипів, вплив яких різний для хлопчиків і дівчаток.

Формування чоловічої ідентичності відбувається в підлітковому віці в рамках вузького коридору, що, можливо, пояснює набагато більше, ніж у дівчаток, неприйняття своєї «родової» приналежності, більший відсоток чоловічої гомосексуальності й транссексуальних потягів у хлопчиків.

Хоча в дівчаток порівно з хлопчиками схильність до прийняття своєї «родової» ідентичності виражена сильніше, їх образ тіла більш афективно забарвлений і поширюється на весь образ «Я». Дівчатка частіше стверджують, що вони менш фізично привабливі, ніж подруги, більшість із них хотіли б змінити щось у своїй зовнішності, у той час як хлопчики цілком задоволені своєю зовнішністю.

Взаємозв'язок суб'єктивних оцінок своєї фізичної привабливості й «Я»- концепції проявляється в тому, що стереотипи тіла впливають на суб'єктивну оцінку своєї привабливості. Але оцінка власної фізичної привабливості у дівчаток значимо корелює з іншими, особистісними й соціальними, параметрами уявлення про себе, що не спостерігається в хлопчиків. Тобто, дівчатка-підліток, яка вважає себе зовні мало привабливою, негативно оцінює й інші сторони свого «Я», у той час як хлопчик чітко розрізняє ці аспекти: він може негативно оцінювати свою зовнішність і при цьому високо цінувати свої соціальні або інтелектуальні якості.

Культура, у якій виховується підліток, формує різні психосексуальні й соціальні установки. Так, приміром, існують помітні розходження між підлітками Азії, Європи й Америки. Англійські й норвезькі підлітки більше розкуті й схильні до сексуального експериментування, ніж їх канадські однолітки, які в цілому більше консервативні. Крім факторів культури, потрібно враховувати стать, вік, засвоєні сексуальні стереотипи поведінки, соціально-економічне походження й т.д.

За останні роки психосексуальні установки підлітків перетерпіли значні зміни: росте терпимість до таких питань, як збереження невинності до заміжжя (це, як не дивно, є більшим предметом для міркувань і домагань у хлопчиків, ніж у дівчаток), ставлення до дошлюбних зв'язків, воля взаємин у шлюбі, контрацепція, гомосексуалізм і т.д. Приміром, якщо в 1965 р. в одному з опитувань 47% підлітків рахували гомосексуалізм карним злочином або принаймні аморальною дією, то в 1977 р. тільки 12% підлітків думали так само, а наразі частина підлітків виявляє живу цікавість до пробних контактів такого роду.

Більшість старших підлітків думають, хочуть і готові говорити про секс, обговорювати на рівні високої відвертості пов'язані з ним питання. Підлітки, які мають досвід сексуальних контактів, значно більше відкриті стосовно сексуального життя й включають секс у систему міжособистісних відносин, порівняно з тими, хто такого досвіду не має. Сексуальні установки дівчаток більше піддані впливу соціальних і батьківських установок; визначальну роль у формуванні їх сексуальних норм відіграє почуття любові. Терпимість до дошлюбних сексуальних зв'язків характерна для 93% хлопчиків й 82% дівчаток, але у випадку відсутності любові 63% хлопчиків й лише 47% дівчаток допускають можливість сексуальних відносин.

Всі підлітки, незалежно від статі, дотримуються «подвійного сексуального стандарту», тобто різної сексуальної моралі для жінок і чоловіків, що характеризується більшою терпимістю до сексуальної активності чоловіків.

Важливо відзначити й той факт, що для хлопців-підлітків досит характерним є таке явище, як мастурбація, що у сучасному трактуванні розуміється як своєрідна прелюдія до нормальної гетеросексуальної поведінці й остаточного формування сексуальності. В 12 років з нею знайомі приблизно 12% дітей, в 15 років - 85%, а в 18 років - 92% молодих людей. Мастурбація більше, ніж інша статева поведінка підлітків, зіштовхується із захисними механізмами, що викликають почуття зніяковілості й відрази, марновірні страхи й втрату самоповаги. Хоча мастурбація часто описується як приємне заняття, вона може супроводжуватися почуттям сорому, тривоги й провини, внутрішньої конфліктності.

Практично всі підлітки мають досвід побачень, поцілунків, але більш глибокий сексуальний досвід не настільки типовий, хоча в останні роки зустрічається все частіше.

Наростаючий досвід інтимних стосунків, сексуальні потреби й зміни свого тіла стають у підлітковому віці надбанням свідомості (сама по собі дитяча сексуальність існувала й раніше) і підганяються під прийняті підлітком соціальні норми (у психоаналітичній термінології «інтрапсихологічний сценарій» реалізується тепер у просторі між Id і Super-Ego).