Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
501
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

14.4. Організація складського господарства

Для безперебійної роботи будівельних організацій необхідна безперервна наявність відповідних будівельних матеріалів, кон­струкцій та виробів. Такі умови можливо створити шляхом забез­печення певних запасів необхідних матеріалів на спеціальних складах.

Розмір виробничих запасів залежить від багатьох чинників, зокрема, від прийнятої технології та організації робіт (монтаж "з коліс" або "зі складу"), добових витрат матеріалів, періодичності їх поставки, розмірів партії, виду транспорту, місцевих умов тощо. Великі запаси матеріалів збільшують надійність організації безперебійної роботи. Але збільшені запаси матеріалів також збільшують і потреби в обігових коштах, а також складських приміщеннях. Це викликає додаткові витрати на обладнання складів та складські операції. Тому в будівельних організаціях

Глава 14. Проектування будівельних генеральних планів

359

необхідна відповідна робота складського господарства для того щоб запас був мінімальним, але достатнім для забезпечення ритміч­ної роботи всіх підрозділів і бригад робітників на будмайданчику. Під час розробки будгенпланів у складі ПОБ та ПВР проекту­вання складів доцільно провадити в такій послідовності:

- визначити запаси ресурсів, що підлягають зберіганню на складах;

  • обрати засіб зберігання (відкритий, закритий або інший);

  • розрахувати майданчики за видами зберігання;

  • обрати типи складів;

  • розмістити та прив'язати склади на майданчику;

  • провести розміщення деталей на відкритих складах.

14.4.1. Класифікація складів

Склади будівельних матеріалів та конструкцій класифікують залежно від призначення, приналежності та місця розташування. Призначення складу залежить від виду зберігання матеріалу.

Залежно від призначення будівельні склади поділяють на:

  • центральні бази матеріально-технічного забезпечення;

  • дільничні склади;

  • об'єктні склади;

  • склади підсобних виробництв;

  • перевантажувальні склади.

За приналежністю:

  • склади постачальних організацій;

  • склади будівельних організацій.

За місцем розташування:

  • перевалочні;

  • загальномайданчикові;

  • приоб'єктні.

Центральні бази матеріально-технічного забезпечення ство­рюються в об'єднаннях (трестах) та домобудівних комбінатах (ДБК) для всіх підрозділів. Вони знаходяться у відомстві управ­ління виробничо-технічної комплектації об'єднання (тресту) або ДБК. Розташовують такі бази, як правило, біля залізничних доріг та інших транспортних комунікацій, аби уникнути додаткових перевезень вантажу.

360 Організація будівництва

Дільничні склади розміщують безпосередньо на будмайдан-чику. Вони призначені для забезпечення матеріалами об'єктів, які зводяться під керівництвом начальників дільниць. Ці склади знаходяться у відомстві матеріально відповідального старшого виконавця робіт (начальника дільниці). Матеріали на склади надходять з центральної бази об'єднання (тресту) відповідно до планів або графіків матеріально-технічного забезпечення, місяч­ного та декадно-добового планування, ПВР та інших документів. З дільничних складів матеріали поступають майстрам для їх об'єктів згідно із потребою, визначеною в оперативних планах та ПВР.

Матеріали бригадам із дільничних або об'єктних складів відпускаються за лімітно-забірними відомостями та іншими доку­ментами, що забезпечує точний облік матеріалів по виконавцям та об'єктам.

Склади підсобних виробництв слугують для зберігання вихід­них матеріалів та готової продукції цих виробництв.

Перевантажувальні склади створюються у разі потреби пере­вантажування матеріалів з одного виду транспорту на інший, на­приклад, із залізничного на автомобільний.

Під час проектування організації будівництва та виробництва робіт здебільш розглядаються загальномайданчикові та при­об'єктні склади.

Загальномайданчикові склади влаштовують при будівництві комплексу об'єктів промислового або цивільного призначення мікрорайону, міста.

Приоб'єктні склади влаштовують безпосередньо біля спору­джуваних будівель і споруд для тимчасового зберігання матеріа­лів, конструкцій, виробів, обладнання та інших матеріальних ресур­сів, які використовують у процесі будівництва об'єкта.

За способами зберігання та конструктивними рішеннями склади поділяють на такі види:

  • відкриті склади призначені для зберігання громіздких мате­ріалів та конструкцій, які не втрачають своїх властивостей при відкритому зберіганні (залізобетонні конструкції та вироби, цегла. пісок тощо);

  • напівзакриті склади (навіси) використовують для зберігання