Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
501
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

Глава 14. Проектування будівельних генеральних планів 437

- визначення під'їздів до об'єктів реконструкції або будів­ ництва, місцям стоянки, розвантаження і розвороту транспорту;

  • визначення шляхів переходів будівельних робітників і робіт­ників об'єкта, що реконструюється з робочих місць до місць відпо­чинку;

  • встановлення місця мийки коліс автотранспорту виїзді його з будівельного майданчику на прилягаючу міську територію;

  • застосування спеціальних пристроїв для забезпечення безпеки людей: обмеження зони виконання робіт, покрить, захисних насти­лів, екранів тощо;

  • проектування споруд і пристроїв, що забезпечують захист діючого обладнання і пристроїв при роботах по демонтажу і монтажу будівельних конструкцій.

Розміщення приоб'єктних складів будівельних матеріалів і конструкцій в стиснутих умовах при проектуванні будгенпланів також має ряд особливостей. При великій стиснутості будівель­ного майданчику і нестачі площі під приоб'єктні склади можлива організація проміжкових складів на території підприємства або житлового мікрарайону, а також за ії межами. Це рішення веде до збільшення обсягів вантажно-розвантажувальних робіт. Можливою є організація монтажу конструкцій і подача матеріалів з транс­портних засобів. Для складування матеріалів можна викорис­товувати перекриття будівлі що зводиться або покриття існуючих будівель і споруд. В цьому випадку допустимі навантаження на перекриття повинні відповідати їх несучій спроможності. Таке рішення повинно бути погоджено з авторами робочого проекту.

При проектуванні будгенплану на реконструкцію треба вив­чити можливість використання постійних будівель і споруд, інженерних мереж тимчасово для потреб будівництва. В тому випадку, коли є можливість розміщення тимчасових адміністра­тивно-побутових і виробничих приміщень в існуючих будівлях, суттєво знижуються витрати на влаштування об'єктів тимча­сового господарства, звільняється площа будмаиданчика, а якщо Це неможливо, то досить складною є задача розміщення в стиснених умовах побутового містечка будівельників.

Для забезпечення будівництва необхідною площею тимча­сових будівель використовуються блок-контейнери, що встанов­люються на будмайданчику в два-три поверхи, вивчається черго­вість будівництва і можливість використання окремих частин будівель що споруджуються для розміщення об'єктів тимчасового господарства з дотриманням вимог охорони праці.

440 Організація будівництва

На рис. 14.10.4наведений приклад будівельного генерального плану, розробленого в складі проекту виконання робіт на перший етап будівництва житлового будинку за допомогою двох баштових кранів КБ-674А-6 і КБ-403Б. Будинок, що зводиться, представляс собою чотирьохсекційний житловий будинок з офісними приміщен­нями з кількістю поверхів по секціях від 17 до 22-х. Будівельний майданчик знаходяться в умовах щільної міської забудови і обме­жений вулицею з інтенсивним рухом людей і транспорту, житло­вими будинками з торців будинку, що зводиться. Будгенплан розроб­лено на період зведення нульової частини будинку і перших двох поверхів. Наступним етапом будівництва передбачається встанов­лення ще двох баштових кранів після виконання зворотньої засипки пазух котлована.

В процесі розробки ПВР даний лист повинен бути доповнений наступними по змісту частинами проекту: перерізами будинку з прив'язками кранів, схемами одночасної безпечної роботи кранів, схемами строповки вантажів з вказанням маси вантажів, при необ­хідності - відповідними розрахунками фундаментів під колії башто­вих кранів з їх робочими кресленнями, експлікацією тимчасових будівель і споруд, вказівками по виконанню робіт за допомогою баштових кранів, заходами по охороні праці, навколишнього сере­довища і пожежної безпеки.

Відсутність достатньої площі для складування будівельних матеріалів (цегли, плит перекриття, арматури та ін.), розміщення необхідної кількості адміністративних та побутових приміщень, змушує генпідрядника будівництва вирішувати питання про влашту­вання проміжкових складів будматеріалів на власній виробничий базі з врахуванням необхідного запасу і вирішення питання про розміщення адміністративно-побутових приміщень на прилеглій території. Таким чином, проектування будгенплану в стиснених умовах будівельного майданчику представляє собою рішення комплексу задач, пов'язаних як з організацією саме будівельного майданчику, так і з іншими питаннями організації будівництва об'єктів з високою якістю і в заданий термін. При цьому велика увага повинна приділятися безпеці виконання робіт з суворим дотриманням вимог охорони праці.