Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
501
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

Глава 19

Основи науково-технічного прогресу у будівництві

19.1. Поняття про відкриття, що є об'єктами промислової власності, та раціоналізаторські пропозиції

Діяльність людей, що спрямована на отримання нових рішень, знань в природі та суспільстві, є творчою. Особливо високий ступінь творчості притаманний інженерній праці. Результуючі етапи твор­чого шляху тісно пов'язані між собою та практично випливають один з одного. Однак неможливо вважати, що цей зв'язок тільки низхідний; відкриття - винахід - раціоналізаторська пропозиція -раціоналізаторський захід. Цей процес більш складний. Іноді ідеї, які зароджувались в умовах виробництва на рівні раціоналізації, дають поштовх та матеріал для фундаментальних розробок, які можуть призвести до нових рішень на рівні винаходу і навіть від­криттів.

Наукове відкриття є першоосновою, базою для нових пошуків винахідників та раціоналізаторів.

Відкриття -це нові досягнення в процесі пізнання законів природи, суспільства, в техніці, технології. Воно встановлює досі невідомі об'єктивно існуючі закономірності, зв'язки та явища в матеріальному світі, які розширюють, вносять нове в пізнання, відкривають раніше невідоме.

Кожне відкриття має змогу проявити себе у виробництві та стати основою винахідницької діяльності в будь-якій галузі еконо­міки держави. Наприклад, відкриття в галузі хімії води широко застосовуються в промисловості будівельних матеріалів, а винахо­ди в галузі будівництва гелікоптерів розширили перелік монтаж­них засобів у будівництві.

Це є свідченням того, як важливо інженеру не замикатись у рамках спеціальної галузевої інформації, слід прагнути оволодіти якнайбільшим колом знань, зокрема гуманітарним. Останнє потрібно

5*J4 Організація будівництва

для пошуку раціональних рішень в організації та управлінні творчи­ми процесами.

Винаходи, промислові зразки, товарні знаки обслуговування належать до промислової власності.

Винаходом є нове рішення в будь-якій галузі господарсько) діяльності, соціально-культурній діяльності, в оборонних заходах, яке суттєво відрізняється від раніше відомих або тих, які застосову­вались, і дає позитивний ефект.

Технічне рішення має новизну в тому випадку, коли його сутність до моменту подання заявки на пріоритет не була відома раніше у техніці та технології. Водночас, воно має слідувати з відо­мого фахівцю в цій галузі рівня техніки (бути очевидним), мати виробничу застосовність.

Об'єктами винахідництва можуть бути: обладнання, засоби, предмети праці, речовини, які використовуються за новим призна­ченням (винахід "на використання").

Не визнаються винаходом наукові теорії, методи організації та управління господарством, схеми, правила та методи виконання розумових операцій, проекти, схеми планування споруд, будівель, територій тощо.

Винаходи, які стосуються оборонних заходів країни, є таєм­ними. Ними можуть бути і інші винаходи, які стосуються важли­вих державних інтересів.

Результатами творчого процесу, крім винаходів, можуть бути промислові зразки, товарні знаки обслуговування.

До промислових зразків належать форма, малюнок, розфарбову­вання або їх комбінація, яка визначає зовнішній вигляд виробу. Промисловий зразок визнається новим, якщо сукупність його істотних ознак невідома в Україні або за її межами до часу його пріоритету. Він визнається промислово гідним, якщо може бути відтворений у промисловий спосіб у відповідному виробі для впровадження в обіг.

Товарний знак та знак обслуговування -це ознака, яка повин­на дати можливість розрізняти товари та послуги, які виробляють або надають деякі фізичні або юридичні особи від товарів та послуг, які виробляють або надають інші.

Найбільш масовою формою технічної творчості є раціоналіза­торські пропозиції. Раціоналізаторською пропозицією визнається технічне рішення, яке є новим та корисним на конкретному підпри-