Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
500
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

9.7. Планування матеріально-технічного забезпечення і комплектації

План матеріально-технічного забезпечення і комплектації визна­чає загальну потребу в матеріальних ресурсах для виконання річної виробничої програми і включає такі документи:

  • план матеріально-технічного постачання;

  • план постачань матеріальних і енергетичних ресурсів;

  • план комплектації об'єктів будівництва. Вихідними даними для розроблення плану є:

  • річна програма будівельно-монтажних робіт щодо об'єктів і замовників;

  • уніфікована нормативно-технологічна документація з комплек­тації;

  • розрахунки потреб у матеріально-технічних ресурсах підпри­ємств, підсобних виробництв, відділів головного механіка і голов­ного енергетика;

  • план роботи субпідрядних організацій; план випуску продук­ції промисловими підприємствами і підсобними виробництвами;

  • виробничі норми витрат і запасів матеріалів, конструкцій;

  • тарифи на перевезення, прейскуранти оптових цін;

  • план технічного розвитку.

План матеріально-технічного постачання може складатися за фор­мою, наведеною в табл. 9.7, і містити дані про потреби матеріально-технічних ресурсів і джерела їхнього покриття.

Глава 9. Річне планування діяльності будівельної організації

209

План постачань матеріальних ресурсів визначає обсяг поста­чань матеріалів і конструкцій за формами постачання: через вироб­ничо-комплектувальну базу (табл. 9.8) і транзитом. За кожною фор­мою постачань складають розрахунки про обсяг постачань конструк­цій, матеріалів і виробів у натуральному і вартісному вираженнях і на цій основі складають зведений план постачань.

У зведеному плані матеріали перелічують за укрупненими групами (загальнобудівельні, оздоблювальні тощо), по кожній з яких вказується обсяг постачань у вартісному вираженні, питома вага укрупненої групи в загальному обсязі постачань, розподіл обсягів між транзитною і складською формами постачання, а також рівень контейнеризації у відсотках.

План комплектації об'єктів будівництва (табл. 9.9)встанов­лює обсяг постачань матеріальних ресурсів у комплектах. Розроб­лення плану здійснюють на основі уніфікованої нормативно-техно­логічної документації. За кожною укрупненою групою матеріаль­них ресурсів розраховують рівень комплектації, що визначається як відношення вартості постачань у комплектах до загальної вартості постачань матеріальних ресурсів.

9.8. Планування підсобних виробництв

План підсобних виробництв визначає випуск продукції і надан­ня послуг, а також необхідні для цього витрати праці і заробітну плату (табл. 9.10).

Підсобними виробництвами є організаційно відособлені вироб­ництва і господарства, не виділені на самостійний баланс (бетонні і розчинні вузли, кар'єри з видобутку і переробки каменю, щебеню, піску, гравію і глини, кузні, лісопильні виробництва).

Випуск продукції підсобних виробництв планується в натураль­ному і грошовому вираженнях. Для планування собівартості продукції, що випускається, витрат праці і заробітної плати розроб­ляють планові калькуляції.

Вихідними даними для розроблення плану підсобних вироб­ництв є: дані про виробничі потужності підсобних виробництв, план потреби в продукції і послугах підсобних виробництв для виконання плану будівельно-монтажних робіт, а також виробничі норми витрат матеріалів і напівфабрикатів.

планування діяльності будівельної організації

211