Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
501
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

Глава 14. Проектування будівельних генеральних планів

369

таких будівель виконують із сталевого прокату, огороджуючі стіни - з деревини або пластика; внутрішні площини, покриття - з деревини або покрівельної сталі. Об'єм та габарити контейнерів визначаються умовами транспортування автомобільними або залізничними шляхами. Ширину контейнера приймають до 3,5 м, довжину (залежить від радіуса повороту міських доріг) - до 9 м. Контейнери, які призначаються для житла, повинні мати міні­мальну висоту - 2,5 м. З набору кількох контейнерів (торцевих або рядових) монтують зблоковані будівлі необхідної площі.

Одиночні контейнери використовують для адміністративних, санітарно-побутових, житлових і складських приміщень, а також під інструментальні комори та майстерні різноманітного призна­чення.

Перевагами будівель такого типу є їх мобільність, незначні витрати часу, праці та коштів на перевезення їх до місць призна­чення. Крім того, вони дешевші від пересувних на 20-40%.

  • пересувні будівлі (автофургони, залізничні вагони), засто­совують як житлові, побутові, адміністративні, виробничі та склад­ські приміщення. Будівлі такого типу, особливо автофургони, відпо­відають вимогам мобільності. Перевагами таких будівель, окрім маневреності, є незначні витрати часу, праці та коштів на пере­везення до місць призначення. Недоліками -мала місткість і висока вартість 1м2.

  • неінвентарні будівлі споруджують із розрахунку на одно­разове використання. їх будівництво здебільшого є економічно невиправданим і провадиться в сучасних умовах у винятковому порядку.

Більш прогресивним напрямом вважається використання інвен­тарних будівель.

Залежно від фінансування відрізняють тимчасові будівлі і споруди титульні і нетитульні.

- титульними тимчасовими будинками і спорудженнями називають такі, оплату яких виконує замовник за рахунок відповід­ них статей зведених кошторисів. До них належать всі склади, за винятком кладових і навісів, виробниче устаткування, санітарно- побутові приміщення, за винятком кімнат для обігріву і душових, аДміністративні, за винятком контор виконробів і майстрів.

370 Організація будівництва

Перелік титульних будинків і споруджень, розмір витрат на їхнє будівництво визначаються «Нормами затрат на временные здания и сооружения» СНиПIV-9-84.

- нетитульні тимчасові будівлі і споруди знаходяться на рахунку обігових коштів будівельних організацій і витрати на них компенсуються накладними витратами. До них належать невеликі будинки (контора виконроба чи майстра, приміщення сторожів, туалети тощо), підмості, драбини, настили, інвентар, паркани й огорожі (крім архітектурно оздоблювальних) і розведення комуні­кацій у межах робочої зони, а також невеликі роботи, пов'язані з пристосуванням існуючих і споруджуваних на майданчику будинків замість будівництва перерахованих нетитульних будівель і споруд.

14.5.2. Проектування тимчасових будівель та споруд

Склад, чисельність та потребу у площах виробничого при­значення визначають на основі обсягів відповідних видів робіт, розрахункових нормативів для складання проектів організації будів­ництва, ступенем заводської готовності виробів, що надходять на будівельний майданчик, та характером виконуваних робіт.

Потребу в тимчасових адміністративних та санітарно-побу­тових будівлях розраховують у такій послідовності:

  • визначають чисельність робітників, ІТП та службовців на будівельному об'єкті;

  • складають перелік необхідних інвентарних будівель та споруд;

  • визначають потрібні площі та об'єми інвентарних будівель та споруд;

  • обирають тип та конструкцію інвентарних будівель та споруд;

  • складають титульний список інвентарних будівель та спо­руд, необхідних для розміщення на будівельному майданчику.

Потреба будівництва в адміністративних та санітарно-побу­тових будівлях визначається з розрахункової чисельності персо­налу. Розрахункова чисельність робітників на будівельному майдан­чику під час розробки будгенплану у складі ПОБ визначають за річним виробітком за формулою:

Np™=Ґh.K (14.5)

вт 2 v