Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
501
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

Глава 14. Проектування будівельних генеральних планів

383

Аварійне освітлення передбачають у місцях виконання робіт по бетонуванню відповідальних конструкцій у випадках, коли за технологією перерва в укладці бетону не допустима. Таке освіт­лення на ділянках бетонування залізобетонних конструкцій має забезпечувати освітленість 3 лк, а на ділянках бетонування маси­вів - 1 лк на рівні бетонної суміші, що укладається.

Евакуаційне освітлення передбачається в місцях основних шляхів евакуації, у місцях проходів, де можлива небезпека травму­вання. Таке освітлення повинно забезпечувати освітленість 0,5 лк всередині будівлі, шо будується, і 0,2 лк зовні будівлі.

Охоронне освітлення передбачається в разі потреби охорони будівельного майданчика або ділянок виробництва робіт у темний час доби. Таке освітлення має забезпечувати на кордонах буді­вельних майданчиків або ділянок виробництва робіт горизонтальну освітлюваність 0,5 лк на рівні землі або вертикальну на площині огорожі.

Норми освітлення на будівельному майданчику та рекомен­довані освітлювальні прилади наведені в габл. 14.7.

Монтаж та експлуатацію мереж освітлення, як правило, здійснює служба головного енергетика БУ. Інколи ці функції доручають спеціалізованому управлінню електромонтажних робіт або вузько спеціалізованим фірмам, які виконують весь цикл робіт: проектування, монтаж, експлуатацію та наступний демон­таж системи зовнішнього освітлення. Такі фірми мають відповідні парки мобільних освітлювальних установок, змонтованих на трак­торних причепах, автомобілях, мотовізках; за потребою, викорис­товуються й мобільні дизель-генераторні установки.

На будмайданчику необхідно дотримуватись умов прив'язки та розміщення трансформаторних підстанцій, силових та освітлю­вальних мереж, а також норм електробезпеки згідно із ГОСТ 12.1.013-78 "Строительство. Электробезопасность. Общие требо-

Глава 14. Проектування будівельних генеральних планів 387

вания", та ГОСТ 12.1.030-81 "Электробезопасность. Защитное зануление, заземление". Тимчасові електромережі на території будівництва слід розміщувати на опорах; у зонах дії крану, на перехрестях автомобільних доріг можливе застосування кабельної проводки силових електромереж. Трансформаторну підстанцію доцільно розміщувати у центрі дії електричних навантажень з радіусом дії 400-500м.

Кількість електроенергії, що витрачається на будівельному майданчику загалом, а також на окремих ділянках, визначають за допомогою лічильників, які встановлюються в трансформаторних підстанціях. За сучасних умов, при зростанні ціни спожитої електроенергії, зниження електроспоживання є суттєвим чинни­ком загальної економії в організації будівельних робіт.

14.7.2. Постачання будівельного майданчика іншими видами енергоресурсів

Необхідні потужності та джерела постачання будівництва стиснутим повітрям, теплом, газом тощо, визначаються при роз­робці відповідних проектів, згідно ДБН А.3.1-5-96.В ПОБ визначають лише загальні рішення щодо постачання будмайдан-чика цими енергоресурсами на основі розрахунків за укруп­неними показниками на 1 млн грнрічної вартості будівельно-монтажних робіт. Уточнення та деталізацію проекту провадять під час розробки ПВР шляхом обліку кожного споживача за методами, подібними визначенню потрібної потужності в електроенергії.

Тепло на будівельному майданчику використовується на: технологічні потреби, що виконуються в зимовий період (підігрів води і заповнювачів на бетонних вузлах, опалення тепляків, прогрів бетону тощо); опалення і сушку об'єктів, що будуються; опалення і вентиляцію та гаряче водопостачання тимчасових санітарно-побутових та адміністративних будівель (душові, їдальні, роздягальні, контори тощо)

Джерелами тимчасового теплопостачання є існуючі або запроек­товані тепломережі, котельні споруджуваного району, підпри­ємства або ТЕЦ. Оптимальним варіантом подачі тепла на будмайданчик є використання постійних теплотрас. Системи тимча-