Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
501
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

Глава 12. Організація планування і диспетчерського контролю 319

сполучаються з організацією їх виконання, тобто у здійсненні систематичного контролю за перебігом реалізації планів і регулю­ванні ходу виробництва. Організацію контролю та регулювання перебігу виробництва прийнято називати оперативно-диспетчер­ським управлінням (диспетчеризацією), а всю систему, яка вклю­чає процес розробки планів та здійснення контролю за їх реалі­зацією - оперативним управлінням.

12.2. Види та зміст оперативних планів

Оперативні плани можуть класифікуватися низкою ознак - за часовим періодом, на який вони розробляються (місячні, декадні, тижневі); рівнем управління (для тресту, будівельно-монтажного управління, начальника дільниці, виконроба, майстра чи поста­чальників матеріально-технічних ресурсів) та об'єктом плануван­ня (виробництво БМР або матеріально-технічне забезпечення). Залежно від розглянутих ознак склад та зміст оперативних планів змінюється.

Місячний оперативний план робіт майстра або виконроба (якщо вони самостійно ведуть об'єкт) повинен містити такі показ­ники, розраховані за окремими об'єктами, етапами і видами робіт: терміни закінчення окремих етапів будівництва або терміни введен­ня об'єкта в експлуатацію (у випадку завершення будівництва); обсяги БМР, які виконуються власними силами (у натуральному і вартісному виразі); чисельність робітників, зайнятих на БМР; середньомісячну заробітну плату одного робітника, зайнятого на БМР і в підсобному виробництві; середньомісячний виробіток на одного робітника, зайнятого на БМР і в підсобному виробництві; потреба в основних матеріалах, конструкціях і виробах; потреба в будівельних машинах, механізмах і транспорті.

Місячний оперативний план дільниці старшого виконроба має містити: терміни введення об'єктів в експлуатацію або терміни здачі замовнику етапів робіт; обсяги будівельно-монтажних робіт із генпідряду, що виконуються окремо власними силами і силами субпідрядних організацій; чисельність робітників; фонд заробіт-ньої плати робітників у дільниці; середньомісячний виробіток на одного робітника, зайнятого на БМР і в підсобному виробництві; потреба у матеріалах і конструкціях; потреба в будівельних маши-

220 Організація будівництва

нах і механізмах. У ньому узагальнюються оперативні плани під­порядкованих дільниць майстрів (виконробів).

Місячний оперативний план будівельно-монтажного управ­ління розробляють за об'єктами і виконавцями. Він включає показ­ники виконання обсягів будівельно-монтажних робіт, показники по праці і заробітній платі, потреби в основних будівельних матері­алах, машинах, транспортних засобах. Оперативний план будівель­ного управління складають, сумуючи значення відповідних показ­ників місячних оперативних планів дільниць старших виконробів, інших виробництв і господарств, що входять до складу управлінь.

Під час упорядкування оперативних планів підсобних вироб­ництв, що входять до складу тресту, обов'язково враховують потре­бу в продукції і послугах, обумовлених в оперативних планах буді­вельних управлінь.

У місячному оперативному плані підсобних виробництв вста­новлюють показники: обсяг випуску продукції (у натуральному і вартісному виразі); собівартость продукції; фонд оплати праці робітників; потреба в сировині й основних матеріалах, транспорті, машинах і механізмах.

Оперативний місячний план будівельного тресту узагальнює оперативні плани будівельних управлінь, інших підрозділів, які входять до його складу. В ньому виконується взаємоув'язка і пого­дження цих планів.

Тижнево-добові графіки складаються на всі будівельно-монтаж­ні роботи, намічені місячним оперативним планом до виконання в наступному тижні за конкретним об'єктом.

Тижнево-добовий графік виробництва БМР складається ген­підрядником і слугує підставою для графіків субпідрядних органі­зацій, постачальників та інших організацій. Він містить скорочену порівняно з місячними планами номенклатуру показників. До нього зазвичай включають: обсяг БМР у натуральних та вартісних показ­никах, трудомісткість робіт. На їх основі складають тижнево-добові графіки матеріально-технічного забезпечення, графіки потреби в будівельних матеріалах, конструкціях, виробах і напів­фабрикатах, графіки постачання збірних залізобетонних виробів, товарного бетону і розчину, графіки роботи будівельних машин і механізмів, транспорту.