Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
501
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

Глава 11. Календарні (сітьові) графіки зведення окремих об'єктів 283

Для кранів із нижнім розміщенням противаги або з поворот­ною платформою величина а дорівнює сумі радіуса противаги або поворотної платформи Rта мінімального допустимого набли­ження елементів крана до виступаючих частин будівлі:

а = Яп+0,7(0,4) (м). (5)

Для кранів із верхнім розміщенням противаги величина a дорівнює сумі довжини противаги та величини безпечної відстані противагомої консолі до стінки будівлі:

a = Rn + 0,4 (м). (6)

Під час роботи стрілового самохідного крана відстань між поворотною частиною крана за будь-якого його розміщення та габа­ритами будівель, штабелями вантажів або іншими предметами має бути не менше 1,0м.

Слід наголосити, що величина а повинна бути скоректова­ною залежно від глибини розробки котлована таконструктивного рішення стін підземної частини будівлі.

Переміщення, встановлення та робота машин поблизу виїмок (котлованів, траншей, канав тощо) з незакріпленими укосинами дозволяється тільки за межами призми обвалення грунту на від­стані, встановленій проектом виконання робіт. За відсутності відпо­відних вказівок у ПВР допустиму відстань по горизонталі від осно­ви укосини виїмки до найближчих опор машин (рис. 11.2, 11.3)слід приймати по табл. 8.ДНАОП 0.00-1.03-02.

Під найближчою опорою розуміється край виносної опори самохідного стрілового крана або край основи укосини баластової призми вантажо­підйомного крана, що переміщується рейковими коліями.

28Q Організація будівництва

(13)

п •Д Пе.см

де V - об'єм робіт, т; п -робочих змін на добу; Д -число робочих днів; Пе.см -змінна експлуатаційна продуктивність машин, т/см.

Загальні рекомендації щодо застосування вантажопідіймальних кранів і підйомників при будівництві промислових та громадських будівель залежно від етажності будівель та найбільшої маси еле­ментів (конструкцій) наведені у табл. ] ] .4, 11.5, 11.6.

На рисунках 11.2, 11.3наведені варіанти схем розміщення баштових та стрілових кранів при зведенні конструкцій громад­ських та промислових будівель; на рис. 11.4, 11.5 -самопід-ставного та само підйомного кранів.

Рис. 11.2. Схеми розстановки вантажопідйомних кранів при монтажі

Конструкцій багатоповерхових громадських та промисловик

будівель: а,б,в- баштовими кранами встановленими, відповідно,

двох сторін, з однієї сторони і в межах поперечного перерізу; г, д, є -

те ж, стріловими кранами; ж, з, і, - те ж, баштовими та стріловими

кранами

Рис. 11.7. Послідовна робота кранів

Глава 11. Календарні (сітьові) графіки зведення окремих об'єктів 295

Всі інші критерії в ринкових умовах мають разовий характер. Причому у монтажі конструкцій будинків і споруд беруть участь взаємопов'язані розкладом машини, що утворюють комплекти машин, єдиний механізований цикл монтажу. Тривалість роботи такого комплекту і визначає терміни монтажних робіт.

Кількість кранів у комплекті може бути різною. Мінімальна - 1 кран. Комплект кранів -це основні машини, які безпосередньо здійснюють монтаж. До них можуть підключатись допоміжні крани із завданнями навантаження, розвантаження, подачі елемен­тів під монтаж чи зборку. їхня робота підвищує ефективність монтажного комплекту, що має обумовлюватися в нормах часу та ефективності роботи основного монтажного комплекту.