Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
501
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

Глава 12. Організація планування і диспетчерського контролю 321

Іноді замість тижневих розробляються декадно-добові гра­фіки. Склад і зміст аналогічний тижневим. Різниця полягає тільки у величині планового періоду -тиждень чи декада.

На основі тижнево-добових графіків та їх матеріально-техніч­ного забезпечення складається зведений диспетчерський графік матеріально-технічного забезпечення всіх учасників будівництва і виробничих підрозділів організації усіма видами ресурсів в обсягах, прийнятих у тижнево-добових графіках. їх розробка здійснюється у розрізі доби чи зміни. Як правило, складають такі графіки: подачі бетону і розчину; завезення будівельних матеріалів, виро­бів і конструкцій із виробничих підприємств в організації баз, зокрема У ВТК (управлінь виробничо-технічної комплектації); забезпечення будівельних та виробничих підрозділів засобами механізації, а виробничих підприємств матеріалами і виробами. Залежно від конкретних умов перелік таких диспетчерських гра­фіків може змінюватися. Наприклад, якщо доставка конструкцій на будівельний майданчик здійснюється залізничним транспор­том, то складається графік подачі і розвантаження залізничних вагонів.

12.3. Організація розробки місячних оперативних планів

Основними вихідними даними для місячного оперативного плану слугують:

  • річна виробнича програма будівельної організації із розпо­ділом обсягів робіт по об'єктах і кварталах;

  • річні календарні графіки виробництва робіт по окремим об'єктам, затверджені генеральним підрядником;

  • робочі креслення, ПВР та інша проектно-кошторисна докумен­тація на об'єкти будівництва;

  • пооб'єктні комплектувальні відомості;

  • дані про стан робіт на об'єктах до початку планового періоду;

  • дані про можливе забезпечення будівництва трудовими, матеріально-технічними і фінансовими ресурсами на плановий період;

Організація будівництва

• нормативи витрат праці, заробітної плати, витрат будівель­них матеріалів, потреби в будівельних машинах і механізмах, транспортних засобах тощо.

При упорядкуванні оперативних планів можуть використовува­тися такі нормативи:

  • виробничі - тарифні сітки, норми витрат праці і заробітної плати (ЕНіР, ВНіР, МНіР тощо), норми витрат матеріалів, норми експлуатації машин, нормативи і допуски по якості будівельно-монтажних робіт;

  • кошторисні - ресурсні елементні кошторисні норми на будівельні роботи (РЕКН) (ДБН Д.2. 2-99),прейскуранти і збір­ники одиничних розцінок України (ОРУ);

  • нормативи організації і управління будівництвом, що включають нормативи підготовки виробництва, норми тривалості і заділу в будівництві, норми запасів будівельних матеріалів тощо;

  • планово-виробничі, що враховують виробничі і місцеві умови будівництва. В умовах типізації будівництва широке засто­сування отримали укрупнені нормативи витрат праці, заробітної плати і машино-змін. Ці норми розраховують на основі типових калькуляцій, складених за окремими технологічними комплек­сами і етапами робіт.

Форма місячного оперативного плану наведена на рис. 12.1.

Місячні плани будівельних управлінь розробляють плановий і виробничо-технічний відділи з обов'язковою участю лінійного інже­нерно-технічного персоналу. Ці плани складають у такій послідов­ності.

Будівельні управління приблизно за 20 днів до початку кож­ного кварталу погоджують у тресті і розподіляють по місяцях квартальні завдання будфінплану. За 12-15 днів до початку плано­ваного місяця плановий і виробничо-технічний відділи (ВТВ) БУ разом із виконробами і майстрами, керівниками підсобних вироб­ництв і господарств розробляють місячні оперативні плани. Керує упорядкуванням планів головний інженер БУ. Плановий відділ виконує всю технічну роботу з упорядкування планів, ВТВ узгод­жує основні рішення, що закладаються в завданні.

Не пізніше, ніж за 5днів до початку планованого періоду, будівельне управління (БУ) передає оперативні плани в трест. Оперативний місячний план, затверджений після обговорення на виробничій нараді начальником БУ, доводять до окремих вико­навців і керівників відділів. Старші виконроби і виконроби повинні одержати місячні плани не пізніше, ніж за 3дні до початку плано­вого періоду, підписати їх і передати майстрам. Майстри доводять плани до бригадирів і видають їм завдання не пізніше, ніж за два дні до початку робіт.