Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
500
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

9.10. Планування заходів щодо охорони природи і раціонального використання природних ресурсів

У плані заходів щодо охорони природи і раціонального викорис­тання природних ресурсів передбачено заходи для усунення причин, що зумовлюють негативний вплив будівельного виробництва на навколишнє середовище, і з раціонального використання природ­них ресурсів.

Основними напрямками для розроблення заходів щодо охорони природи і раціонального використання природних ресурсів є: охо­рона повітряного басейну; охорона і раціональне використання вод­них ресурсів; охорона і раціональне використання земель; охо­рона і раціональне використання інших мінеральних, органічних і біологічних ресурсів; боротьба із шумом.

Охорону навколишнього середовища забезпечують завдяки вживанню таких заходів, як дбайливого ставлення до природоохо­ронних зон, охорони рослинного і тваринного світу; збирання сміття і благоустрою територій після завершення будівництва: оснащення будівельних машин і транспортних засобів спеціальними пристроями для нейтралізації і знешкодження токсичних речовин у вихлопних газах; застосування електроенергії і газу замість твердого

Глава 9. Річне планування діяльності будівельної організації 213

і рідкого палива, продукти згоряння якого засмічують повітряний басейн; контейнерна доставка, збереження і подача на робоче місце сипких і маломіцних матеріалів тощо.

Щодо всіх заходів, передбачених планом, встановлено обсяг упровадження із зазначенням термінів, відповідальних виконавців, витрати на впровадження і джерела фінансування.

Вихідними даними для розроблення плану заходів є план захо­дів щодо охорони природи; проекти організації і проекти виконання робіт; план технічного розвитку.

9.11. Застосування економіко-математичних методів при вирішенні задач планування будівельного виробництва

У процесі планування будівельного виробництва виникає необхідність вибору найкращого варіанта досягнення поставленої мети. Це може бути досягнуто на основі застосування економіко-математичних методів і використання ЕОМ.

Найбільшого застосування при вирішенні задач планування будівельного виробництва набули методи математичної статис­тики, лінійного і динамічного програмування, теорії масового обслу­говування, теорії ігор тощо. З огляду на велику розмірність і багато-екстремальність задач планування будівельного виробництва під час їх виконання широко застосовують також різні евристичні методи.

Як приклад розглянуто розв'язання задач визначення черго­вості включення об'єктів до програми робіт і формування плану технічного розвитку будівельної організації.

Визначення черговості включення об 'єктів до програми робіт будівельної організації

При формуванні виробничої програми робіт будівельної органі­зації за умов обмежених ресурсів (трудових чи матеріально-техніч­них) виникає необхідність визначення такої черговості включення об'єктів до програми робіт, за якої забезпечується максимально Можливе введення їх в експлуатацію протягом планового періоду.

Для розв'язання цієї задачі може бути застосовано метод най­менших різниць, що належить до математико-логічних методів. Ці методи засновані на використанні апарату формальних, логічних (економічних) виправданих дій, що забезпечують ефективне розв'я-

214 Організація будівництва

зання задач.

Вихідні дані для розв'язання задачі (умовні) наведено в табл. 9.11,а систематизовано для зручності подальших розрахунків -у табл. 9.12.

У першому стовпці табл. 9.12(графа 2)наведено трудоміст­кість робіт у люд.-днях, що може бути виконано за допомогою наявних трудових ресурсів за перший рік. В останньому стовпці (графа 11)наведено залишок трудомісткості робіт, що може бути виконано наявними трудовими ресурсами за перший рік після включення до плане цього року об'єкта Ж. В інших графах 3-10зазначено трудомісткість робіт при зведенні об'єктів, у верхніх правих кутах -частка від ділення трудомісткості робіт, що може бути виконана наявними трудовими ресурсами, на трудомісткість робіт, необхідну для зведення кожного об'єкта. У рядок різниць записують різниці між найбільшими і найменшими частками цього стовпця.

Об'єкт, відповідний стовпцю з найменшою різницею, вклю­чають до плану першого року. У цьому прикладі першим вклю­чають об'єкт Ж.

Критерієм якості розв'язання с повнота використання ресурсів. Можливо, якщо замість об'єкта з мінімальним значенням показ­ника різниці ввести інший чи декілька інших (показники різниці яких розташовано в порядку зростання за найменшою різницею), то ресурси використовуватимуть повніше. При цьому мають дотриму­вати умову: витрати ресурсів на будівництво об'єктів, що знову вводяться, за кожним видом робіт повинні бути не менше, ніж витрати ресурсів для об'єкта з найменшою різницею, й одночасно не перевищувати наявних ресурсів для кожного виду робіт.

Аналогічні розрахунки виконують для кожного етапу розв'я­зання задачі (табл. 9.13-9.14).Після кожного такого етапу трудо­місткість робіт об'єкта, включеного до програми робіт, відні­мають від загальної трудомісткості робіт, що може бути виконана наявними трудовими ресурсами. Ця процедура продовжується доти, доки є трудові ресурси. Якщо трудові ресурси за яким-небудь видом робіт вичерпано, розрахунки припиняють і розгля­дають формування плану введення об'єктів в експлуатацію для наступного року.