Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
501
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

Глава 17

Організація транспорту в будівництві

17.1. Значення транспорту в будівництві. Види транспорту

Транспорт в умовах індустріального будівництва є невід'єм­ним ланцюгом будівельного виробництва. Значення транспорту в будівництві обумовлене великою матеріалоємкістю будівельних робіт, що пов'язано з переміщенням значної кількості будівельних вантажів.

За своїм видом будівельні вантажі поділяють на такі основні групи: сипучі матеріали, порошкоподібні матеріали, штучні вироби, лісоматеріали, в'яжучі (рухомі) матеріали, рідкі в'яжучі матеріали, будівельні конструкції.

Перевезення будівельних вантажів здійснюється як відкритим, так і закритим способом.

За способом транспортування будівельні вантажі знаходяться у транспортних засобах навалом, штучно, пакетах, спеціальній тарі тощо. Спосіб розташування вантажу визначається максимально можливим використанням вантажопідйомності транспортного засобу, об'ємом рухомого складу або фізичним становищем вантажу у процесі транспортування.

Однією із важливих умов підвищення ефективності будівель­ного виробництва є своєчасна і якісна доставка будівельних ванта­жів. Для цього використовують залізничний, автомобільний, трактор­ний, водний і повітряний транспорт.

Види транспорту, що використовують у будівництві, поді­ляють за характером перевезень на зовнішній і внутрішньобудів-ній, а за направленям переміщення вантажів -на горизонтальний і вертикальний.

Зовнішнім транспортом здійснюються перевезення будівель­них вантажів на будівельний майданчик від підприємств-поста-чальників, залізничних станцій, а також річкових і морських портів. Організацію зовнішніх перевезень здійснюють за однією із таких схем:

Глава 17. Організація транспорту в будівництві 483

• тільки залізничним транспортом, якщо будівельний майдан­чик з'єднаний під'їзними коліями із залізничною мережею загаль-Іного користування; •лише автомобільним транспортом; •одночасно автомобільним і залізничним (або водним) тран­спортом. При цьому автомобільним транспортом перевозять вантажі на короткі відстані (від і до залізничних станцій і пристаней), а потім перевантажують на залізничний або водний транспорт для достав­ки на далекі відстані.

Внутрішньобудівним транспортом здійснюються перевезення вантажів на будівельному майданчику від базисних або перева­лочних складів до робочих місць.

Горизонтальний транспорт призначений для переміщення буді­вельних вантажів від місця виготовлення або видобутку до місць застосування. До нього належать: рельсовий транспорт нормальної і вузької колії; безрейковий (автомобільний, тракторний); водний транспорт; спеціальні види транспорту (канатні дороги тощо); повітряний транспорт; трубопровідний транспорт.

Вертикальний транспорт призначений для піднімання будівель­них вантажів. До цього виду транспорту відносять крани, підйом­ники тощо.

При зведенні будівель і споруд іноді поєднується вертикальне і горизонтальне переміщення одного і того самого вантажу, що потребує узгодження роботи цих двох видів транспорту.

Залежно від належності транспорту до різних структур розріз­няють транспорт загального призначення і підвідомчий, що входить до складу будівельних організацій.

Вибір виду транспорту і організація його роботи визначаю­ться як специфікою будівельних вантажів, так і характерними особливостями різних видів транспорту.

Залізничний транспорт використовується для масових переве­зень будівельних вантажів на далекі відстані.

Залізничний транспорт нормальної колії (1524мм) викорис­товується для зовнішніх перевезень будівельних вантажів, достав­ки щебеню, піску і прокату металу на підприємства будіндустрії. Для внутрішньобудівних перевезень використовують у тих випад­ках, коли проектом будівництва великого підприємства передба­чаються постійні вводи залізничних колій на майданчик, при цьому

4g4 Організація будівництва

влаштування допоміжних тимчасових відгалужень зводиться до мінімуму.

Залізничний транспорт вузької колії (750і 600мм) викорис­товується для внутрішньобудівних перевезень по замкнутим тра­сам при значних стійких вантажопотоках.

Рухомий склад залізничного транспорту включає: локомотиви (для вантажних перевезень, маневрові, передаточні), тягові агрегати (мотовагони, мотовози) і вагони універсальні (криті, напіввагони. платформи) й спеціальні (вагони-самоскиди, вагони-хопери, вагони-цистерни).

Автомобільний транспорт є основним видом транспорту у будів­ництві, яким здійснюється до 80%всіх перевезень.

Зосередження виробництва деталей і конструкцій на великих заводах, централізація приготування напівфабрикатів обумовили зростання ролі автомобільного транспорту як нерозривного ланцюга в єдиному будівельному процесі і одного із основних засобів підви­щення рівня комплексної механізації робіт.

Тракторний транспорт використовується як внутрішньо-будів­ний, а також в умовах бездоріжжя.

Водний транспорт використовується в місцях, які знаходяться поблизу водних шляхів. При цьому перевезення здійснюються мор­ськими суднами і річковими, які призначені для внутрішніх річко­вих шляхів і змішаного плавання (річка-море).

Вантажний річковий транспорт для внутрішнього плавання підрозділяється на самохідний, несамохідний, баржі і секції (напів-секції).

Повітряний вид транспорту (літаки, гелікоптери, дирижаблі) використовується у виключних і економічно виправданих випадках.